REPORT

 

Čtenářský report od Andrewa

Zveřejňujeme reportáž jednoho z našich čtenářů, který navštívil minulý víkend festival Svojšice. V jeho textu se dočtete jak viděl a slyšel výkony na hlavním pódiu.

 

Na sobotu 16. července sem fakt těšil. Každoročně mi vycházej narozeniny datumově blízko Svojšickému techno masakru a tak už třetí rok po sobě jsem dovalil slavit do zdejšího přírodního amfiteátru.

Je  šest odpoledne a naše auto se pomalu blíží do Svojšic. U vstupu mě čekala docela důkladná prohlídka(asi proto, že mi našli hned v první kapse papírky). Tahle kontrola byla podle mě nezákonná, ochmatávali mě jak nějakou štětku, rozhrabali baťoh vyklepali kapsy, prolezli peněženku – hodně nepříjemnej proces.(Blbí skíni) Nevim komu se tohle stalo taky tak měl hned na začátku takovej nastvanej pocit(ještě spíš jestli mu něco našli). No nic urovnám bundu zpět do báglu a jdu na panáka.
Na techno plácku se nic neděje – zatim ticho před bouří. Vodka zahřála. Houzíkovej stan byl o něco málo zvětšen oproti minulým ročníkům, ale nepřišlo mi že o polovinu. Docela mě překvapil malej počet návštěvníku na začátku celé párty. Vše se začalo scházet až kolem sedmý hodiny kdy mohl přeloučák Lord space roztočit první placku na gramci. Nezačal vůbec špatně, hned s prvním mixem lezli pomalu na plac pod velkej ground support (dobrá věc – konečně pořadatele napadla) první tanečníci. Na začátek setu začal zlehka ale po půl hodince hraní už to byl poměrně slušnej mazec.

Mistr Agosh
Lord space trosku přetahuje svůj setík, kvůli nemoci spolupořadatele dj Džejára , a tak se s dělí o Džejárův čas s Agentem. Ten nastupuje za mix a po krátkém intru to se do tanečníků (kterých značně přibylo) obouvá se vší vervou. Z sound systému zní hutné, valivé techno. Výborně mu desky sedí do sebe a celý set má hodně velký spád. Zajímavý moment nastal před koncem jeho setu. Agent pouští začátek Fast foodu od tokára a celej plac čeká kdy začne známý bušení plechovek ale ono nic – čas na tuhle desku eště nedospěl.

Japonec, ale ne na konec
Japončík má malou časovou sekeru asi kvůli špatnému zapojení svého notebooku a mašinek. S jeho příchodem se rozjely i lasery. Jeho live set byl směsicí hutného techna s industriálními prvky. Nevim proč, ale jeho podání techna se mi moc nezamlouvalo. Dělal často takové divné pomlky me svých tracích (něco jako když zapnete a hned vypnete pause).

Lehký větřík ze severu
Švéd Per Mikael dorazil (moc sem tomu nevěřil, že dorazí když po Kingdomu právě Džejár hlásil, že neni možné do ČR bookovat Švédy atd., ale povedlo se). Na to, že byla během jeho setu půlnoc tak mi přišlo že celý sound systém Per jen tak šimral. Hrál poměrně lehký techno placky a přišlo mi, že kotel spíš mrzl než, že by se vařil.

Paul "masakr" Bailey
Od tohle chlapíka sem si hodně sliboval. První půlhodinka nic moc spíš pokračoval v tempu Mikaela a potom se v něm probudili jeho vlohy pro dusavý techínko a hlavně si asi vzpoměl na svoje hip-hop začátky a poměrně dost schratchoval. Mix ze tří gramců a poměrně slušná rychlost tracků začala s tanečníky víc hejbat(ne že by to bylo něco jinýho??)takže atmosféra šla nahoru.

Bratři ze Slovenska
Málo který technař eště neslyšel nikdy Juraje Tokára nebo Bosse. Všichni věděli co příjde a řekl bych, že se na to stejně jako já těšili. Od první desky se spustil masakr, že musel dupat prach pod nohama snad každý kdo na main techno.cz stage byl. Hodně rychlý desky, dunivej nepravidelnej beat – prostě slovensko:-) Hráli samý známější desky a konečně došlo na fast food. Při něm bych řekl, že byla atmosféra na nejvyšší hranici. Pro mě nej set večera asi protože presně tenhle styl techna mám rád.

Chemická chirurgie s.r.o 
Čtyři hodiny ráno. Chirurg protáhne prsty a sází na "technikse" první desku. Oprati slovákům citelně spomalil. Mistr Surgeon měl holt na výběr – buď nás rozždíme na hadry nebo nás jen tak po lehoučku dovede k východu slunce. To druhé bylo správně. Docela škoda, protože masakrem by se davu asi zavděčil víc – mě už to bylo jedno – jeho vystoupení jsem poslouchal z lavičky na kopci. Když ho na podium šel střídat Inigo Kennedy tak jsem už radši odcházel k autu.

Podle mě se letos Svojšice povedly. Teda spíš si udržely svůj standard. Jako loni nezahráli všichni nejlíp jak mohli, ale dobře polovině lidí to podle mého soudu vůbec nevadilo hlavně, že to bušilo:-) Takže doufám, že za rok zase tam!

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016