REPORT

 

Incident na Strahově dvojím pohledem

Nabízíme vám k porovnání dva články, které oba informují o stejné události. Jeden vyšel v Lidových novinách, druhý otiskl deník Právo. Je až s podivem jak rozdílně se dá psát o jednom a tom samém incidentu.

 

Dnešní LIDOVÉ NOVINY:

Při zatýkání demonstranta zastřelili policisté psa

Pražští kriminalisté zatkli ve středu večer v areálu strahovských kolejí Itala. Po jejich zásahu zůstal na místě ležet zastřelený pes. Ital, který měl u sebe 11 gramů hašiše, je podezřelý z toho, že na pondělní demonstraci u ministerstva vnitra najížděl autem na policisty.

Policejní verze se od svědectví Italů, kteří zásah sledovali, značně liší. Policie mluví o postřelení nebezpečného zvířete. Technaři o zastřelení volně pobíhajícího psa.

Podle mluvčí Evy Brožové na policisty, kteří přijeli Itala zatknout, zaútočil pes a dva zranil. Hlídka proto použila služební zbraň a psa postřelila. Zranění policistů nebyla Brožová schopná popsat. "Já nevím, co se jim stalo. Ale když to bylo od psa, tak asi byli pokousaní. Nebo aspoň poškrábaní," řekla LN Brožová.

Emanuel, Ital, který byl svědkem zásahu, dění popisuje jinak. "Vůbec jsme nevěděli, že jsou to policajti. Neukázali placky, neřekli slovo policie. Mysleli jsme, že jsou to náckové. Kamaráda vytáhli z auta, mířili na něj pistolí. Všude kolem běhali psi, jeden z tajných pak vystřelil do vzduchu a do psa, který byl nejblíže, vypálil dvě rány," popisuje Emanuel. Pes, který podle něho nikoho nenapadal, jen volně pobíhal, zemřel po chvíli na trávníku mezi budovami.

Itala chce policie poslat do vazby. O jeho případ se zajímá italský velvyslanec v Praze Giorgio Radicati. "Sbíráne výpovědi svědků zásahu," řekl LN atašé Arturo Arcano.

Na místo incidentu se asi po hodině vrátili uniformovaní policisté, kteří měli zajistit a ohledat místo, kde byl pes zastřelen. Mezi nimi a příznivci techna přitom došlo k ostré potyčce. "Dva policisté pořádkové jednotky z Prahy 1 utrpěli zranění, jsou v pracovní neschopnosti. Po pachatelích pátráme," uvedla policejní mluvčí Brožová.

Italové nyní v areálu kolejí čekají, zda bude jejich kamarád propuštěn, nebo zda na něho soudce uvalí vazbu. Kdyby se dostal na svobodu, chtějí z České republiky ihned odcestovat. "To, co jsem tu viděl, mi bohatě stačilo. Možná o tom doma natočím film," říká Emanuel.

 A dnešní PRÁVO:

 Pes italského technaře pokousal policisty

Dvaadvacetiletého technaře z Itálie, který v pondělí před ministerstvem vnitra najížděl s dodávkouna policisty, včera policie chytila v Praze na Strahově. V jeho autě našli přes 11 gramů hašiše.

Při zatýkání postřelili jeho psa, který je napadl. Dva pokousaní policisté utrpěli lehčí zranění. Ital skončil v policejní cele s návrhem na uvalení vazby. Zraněný pes utekl a zatím se neví, zda neměl vzteklinu.

Policisté muže vypátrali kolem osmnácté hodiny mezi kempujícími na parkovišti u strahovských kolejí ve Vaníčkově ulici. Při zatýkání se bránil a bránil ho i jeho pes. Policejní komisař mladého technaře obvinil z útoku na veřejného činitele a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.

Policie mladému technaři mimo jiné klade za vinu, že v pondělí v Praze s dodávkou najížděl na policisty v reflexních vestách. "Řidič ve vozidle nerespektoval jejich výzvy a došlo až ke kontaktu mezi vozidlem a dvěma policisty, poté vozidlo pokračovalo ulicí dál a zastavilo před budovou ministerstva vnitra, kde probíhal happening," uvedla Brožová.

(…) Hodinu po zatčení vyjela na Strahov další policejní hlídka. Střelbu na psa totiž bez udání dalších podrobností někdo oznámil na linku 158.

Dva policisté se při prověřování tohoto telefonátu se zlou potázali. Kamarádi zadrženého Itala je nejprve slovně a pak i fyzicky napadli. "Oba museli vyhledat lékařské ošetření a jsou v pracovní neschopnosti," uvedla Brožová.

(…) Podle lidí, kteří se v okolí strahovských kolejí pohybují, je agresivita cizinců až neskutečná. Způsobuje ji především konzumace drog.

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016