CLANEK

 

Technoservis Nula2 09/06

Daho si pro vis tentokrát připravil opravdové lahůdky. Spolu s ním se podíváte na zoubek kousku od Monolake, Elektrabel, Bena Simse a Silent Servant. Tak s chutí do toho.

 
Monolake
Alaska Remixes
www.monolake.de

Poslední titul Roberta Henkeho aka Monolake "Alaska Melting", respektive track "Alaska" se téměř okamžitěpo po svém vydání dočkal vynikajících remeaků. O první dva se zasloužil projekt Substance, za kterým stojí berlínský dj Pete, zakladatel legendárních labelů Basic Channel, Chain Reaction a majitel kultovního recordshopu Hardwax. Oba jeho remeaky koketují s jeho původním potemnělým soundem ala berlindeephouse. Substance Remix 1 pak už i docela nápadně vybočil směrem k britskému fenomenu zvanému dubstep, což je více, než odvážný krok. Výsledek ale zní perfektně a najde si rozhodně své fandy. Posledním a stěžejním okamžikem je remix by Surgeon! Antony Child docela radikálně rozhýbal původní původní aranže, dodal o něco údernější bassdrum a celou záležitost tak učinil tanečnější. Jak už to u jeho remixů bývá, jednoduše řečeno si přetvořil "Alasku" k obrazu svému. Surgeonův remix není řadovou taneční záležitostí, ale funkčím kouskem, který při správném použití, udělá své. Monolake v poslední době dobuje na výbornu, souhlasíte ?


Elektrabel / Stanislav Tolkachev
Toinen Runo ep
www.emergence-records.com
www.elektrabel.info

Label Pohjola, jehož chod má nasvědomí švéd Grovskopa, se dočkal svého druhého releasu. Tentokráte má tu čest se tu v plné síle ukázat břeclavský Tomáš Hartl aka Elektrabel a druhou stranu obsadil stylově velice příbuzný Stanislav Tolkachev. Když se tak zamyslím, docházím k závěru, že jako Daho a Ginger si libujeme v naprosté hudební primitivnosti, jednoduchosti a až podivné nedokonalosti. Stačí několik harmonizujících, avšak v základě na kost obroušených zvuků v zájemné harmonii a jsme spokojeni. Milujeme poloprázdné monomašinky a chytlavé industriální smyčky. Hypnotické repetivní rytmy s nějakým minimálním ustředním motivem, jež se vkrádá z pozadí. Někdy si připadám, že je to až jistá deviace. Ptáte seproč Vám to píšu? Protože přesně taková je elektrabelova produkce a i tracky na této desce! I Stanislav Tolkachev rovněž naprosto sedí do tohoto konceptu, takže nemám jinou možnost než tenhle kus pochválit!

Ben Sims
Remanipulator ( Special Edition )
www.bensims.com

Doufejme, že se už nenajde nikdo, kdo by neznal anglické vydavatelství Ingoma zaměřené na tribalové kousky a veselé taneční pojetí techna. Neméně dobře budete také všichni znát track "Remanipulator" vydaný v roce 2000, kdy vzbudil obrovskou vlnu ohlasů zapsal se jako hitovka všech dob. A pokud tenhle kouse náhodou neznáte podle názvu, tak věřte, že už jste ho slyšeli! Dnes, po šesti letech se dočkala tato skladba dalšího remixování. Deska vedle nesmrtelného originálu obsabuje ještě energický remix za nímž stojí Mark Williams a také nemáně chytlavý "Bootleg Mix". Byla to právě tahle deska, která odstartovala řadu stylově podobných a více, či méně úspěšných rozjetých veselostí ve "španělském" stylu. Kdo tuhle desku nemáte a chcete mít v bagu zaručenou zbraň a plný parket při svých setech, neváhejte a mazejte do vinylshopu! 

Silent Servant
The Silent Morning
www.veto.co.uk

Pro všechny, kteří mají v těchto dnech plnou papulu řečí o monimalu tady také táme extra kousek. Vyšel na birminghamské značce Sandwell District a jedná se o vymazlenou věcičku. Desku otevře ryze ambientní track s jakjinak,než temným nádechem. Následuje skutečně až dost prázdná minimalistická záležitost ve stylu Basic Channel. Jemné beaty zahušťují už tak napjatou atmosféru a navozují pocit očekávání. A skutečně něco přijde, sice až na druhé straně, ale přijde. Track "Murder, murder"- se na první poslech vůbez nezdá, ale v mžiku a také na řádném aparátu zjistíte, že je to řádný zabiják. Znenadání se vynoří z temnoty a už se ho do konce nezbavíte, ani náhodou. Co dodat, vynikající mimimalismus a to teď snad frčí, nebo??


http://www.nula2.cz
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016