CLANEK

 

Německo II.

Historie festivalů v Německu je opravdu zajímavá - odehrávají se zde legendární festivaly, které vyznačily hranice a ovlivnily celou Evropu. Proč znamenal rok 1991 pro Mayday historický mezník? Dále se dočtete o festivalech Melt, Love family park, TDK-Time warp…

 

Mayday

Koná se již 17 let a letos šlo celkově již o 23. díl. Každým rokem se koná 30. dubna v Dortmundu v kongresovém komplexu Westfalenhallen a sejde se zde 20000 návštěvníků. Stejně tak jako Love Parade je jedním z nejstarších elektronických hudebních festivalů na taneční scéně. Její kořeny sahají již k 14. prosinci roku 1991 do Berlína, kdy Maximilian Lenz aka Westbam dělal první díl party, kterou navštívilo okolo pěti tisíc návštěvníků a představilo se 18 djs. Uteklo jen pár měsíců a 30. dubna 1992 se uskutečnil druhý díl v Kolíně na Rýnem. Tyto první díly ještě neměly podtitul, jak jej známe z dneška. Nicméně po nich následuje 12. prosince třetí díl, odehrávající se opět v Berlíně, který už má podtitul "Forward Ever, Backward Never". Historie se přehoupla do roku 1993, kdy se Mayday konala v dubnu a prosinci. Dubnový díl v roce 1993 má podtitul "Judgment Day" a proběhl poprvé v Dortmundu, kde 28 djs roztancovalo zhruba 16 tisíc návštěvníků. Na konci listopadu roku 1994 v Berlíně proběhl první a zároveň poslední dvoudenní díl s podtitulem "Raving Society". Celková návštěvnost za oba dny byla 32 tisíc vyznavačů rave.

Video: Oficiální trailer Mayday 2008

Zimní Mayday vydržela až do dílu "Life On Mars", konaného 14. prosince 1996 opět v Berlíně. Od tohoto roku platí pro "originální" event pouze jediné město, Dortmund, a jediné datum, a to 30. dubna. Zimní Mayday byla odsuinuta do ústraní a její znovuzrození přišlo až roku 2000, kdy značka Mayday expandovala do světa, konkrétně do polských Katowic, kde 10. listopadu probíhá první Mayday mimo hranice Německa. O rok později se epizoda s názvem "Culture Flash" odehrává i v ruském St. Petersburgu (9. května 2001) a maďarské Budapešti (19. května 2001). Zimní varianta opět proběhla i v Katowicích (10. listopadu 2001). Dále v zahraniční nebo také "zimní" verze MayDay probíhaly v Polsku (10. listopadu 2007 v Katovicích), Maďarsku (22. října 2007 v Budapešti) a také v Rusku (8. května 2007 v Petrohradě).

Každoročně má party svoji hymnu, kterou skládají společně DJs Westbam - duchovní otec celého projektu - a Klaus Jankuhn pod jménem Members of MayDay. Název hymny odpovídá podtitulu akce. Ročník 2007 se nesl ve znaku "New Euphoria". Proč právě nová euforie? Šlo totiž o nový koncept celé akce. Nejvýznamnější změnou bylo rozdělení stageí. Párty se tak rozdělila na tři floory. První floor je Arena, kde se bude servíroval trance, electro a progressive. Druhá stage je nazvaná Empire a je zaměřena na techno a hardtechno. Zde zahráli Sven Väth, Zombie Nation live, Monika Kruse, DJ Murphy vs. Christian Fischer i zastupkyně českých barev djka Lucca. Třetí stage s názvem Casino representovala styly jako je house, minimal, techhouse. Čtvrtým "floorem" je Plaza. Jde o nákupní zónu s obchody partnerů akce. Samozřejmě zde byly dekorace, světelná a laserová show. Sečteno podtrženo - 15 hodin kvalitních hudebních zážitků na každém flooru.

Pro rok 2007 a další ročníky se organizace MayDay dostala pod křídla agentury I-Motion GmbH, tedy společnosti organizující letní festivaly Ruhr-In-Love a Nature One. S jejich příchodem nastala výrazná změna v přístupu k akci: pod vedením Nikolause Schära se MayDay jednak otevře světu (line up zahrnuje více zahraničních DJs). Hlavním cílem je podat partypeople rozmanitý zážitek prostřednictvím co nejkvalitnější organizace. MayDay se tedy rozhodla přizpůsobit světovému trendu a jít s dobou - promotéři mluvili o "restartu".

Video: Felix Kröcher na Mayday

V roce 2008 byla přidána další plocha, tj. 3500 metrů čtverečních, celkově tedy bylo k dispozici 12500 metrů čtverečních. Akce se uskutečnila v pěti velkých halách a vystoupilo na ní více než 50 mezinárodních DJs a live. Dodejme také, že MayDay opět dorazila také do Ruska (8. května, Petrohrad), Maďarska (22. října, Budapešť) a Polska (10. listopadu, Katovice). Organizátoři uvažují i o Vídni a dalších městech.

Vstup: 46 Euro (předprodej) / 55 Euro

Historie Mayday :

(datum, motto párty a místo konání)
14. prosinec 1991 - MAYDAY
30. duben 1992 – MAYDAY 1992, Köln
12. prosinec 1992 - "Forward Ever, Backward Never", Berlin
30. duben 1993 - "Judgment Day", Dortmund
11. prosinec 1993 - "The Religion", Berlin
30. duben 1994 - "Rave Olympia", Dortmund
25-26. prosinec 1994 - "Raving Society", Berlin
30. duben 1995 - "Reformation", Dortmund
16. prosinec 1995 - "The Great Coalition", Frankfurt
30. duben 1996 - "The Day X", Dortmund
14. prosinec 1996 - "Life On Mars", Berlin
30. duben 1997 - "Sonic Empire", Dortmund
30. duben 1998 - "Save The Robots", Dortmund
30. duben 1999 - "Soundtropolis" , Dortmund
30. duben 2000 - "Datapop" , Dortmund
30. duben 2001 - "Soundtropolis" , Dortmund
30. duben 2002 - "10 in 01" , Dortmund
30. duben 2003 - "Culture Flash" , Dortmund
30. duben 2004 - "Troopa Of Tomorrow" , Dortmund
30. duben 2005 - "Team X-Treme" , Dortmund
30. duben 2006 - "Prototypes" , Dortmund
30. duben 2007 - "Worldclub" , "New euphoria", Dortmund
30. duben 2008 - "Reflect Yourself", Dortmund

www.nature-one.de/events/mayday


Melt

Láska ve vzduchu, nebo láska k hudbě při západu slunce mezi těžebními stroji, s pocitem vyvřelé horniny na Marsu? Možná i tak by se dal v jedné větičce popsat tento festival. Lepší bude zůstat u motta festivalu "Láska je ve vzduchu", jehož autorem je John Paul Young.

Letní festival nabízí netradiční jména elektronické hudební scény na místě uprostřed zatopeného dolu se stíny všudypřítomných gigantických rypadel. Koná se již od roku 1997 pravidelně v červenci nedaleko Dessau v německém Ferropolis - městě ze železa. Festival se nachází na ostrově. Je to jako stvořené pro víkend strávený koupáním v zaplaveném dole a nočním tancem na třech velkých scénách. Festival nabízí velkou hudební pestrost. Vzdálenost z Prahy je asi 300 kilometrů a hlavní hudební tahouni, jaké Melt nabízí, k nám zřídka kdy zavítali. V roce2007 organizátoři Melt festivalu pozvali například Live: Autrechre, Cereal Killers, Digitalism, Final Fantasy, Ellen Alien…
DJs: Richie Hawtin, Goldie + MC Lowquie, Hell, Magda, Tiga, Miss Kittin, a další.

Vstupné na den 45,-Euro, předprodej na víkend 65,-Euro a na místě 85,- Euro.

Info: www.meltfestival.de


Sonne Mond Sterne

Předností je nabitý line-up, prostorný festivalový areál u jezera na řece Saale, jehož kempová část pojme až dvacet pět tisíc lidí, a taktéž většinou sympatičtí obyvatelé Saalburku, kteří si na Sonne Mond Sterne očividně zvykli a k akci obvykle zaujímají pozitivně konstruktivní přístup. Tento fantastický festival se konal poprvé v roce 1997.

Za mnoho let zde vystupovali Adam Freeland, The Orb, The Chemical Brothers , Sven Vath, Chris De Luca, a mnoho dalších hvězd. Hráli zde i naši zástupci Lucca, Ginger a Daho.

Minulý ročník německého festivalu elektronické a taneční hudby Sonne Mond Sterne přinesl nekompromisní lineup a technické zabezpečení, na německé poměry ucházející ceny a hlavně skvělé výkony kapel (Faithless, Chemical Brothers) i DJs (například Sven Väth). Dále hráli DJs: Laurent Garnier (live), Dave Clarke, Miss Kittin, John B & Mc Sinista…

Letos je areál připraven pro 30 000lidí. Bude se konat od pátku 8.8.2008 až do neděle 10.8., v Saalburgu/Bleilochtalsperre se představí MASSIVE ATTACK - exclusive festivalshow, MOBY- exclusive festivalshow, Sven Väth, agentůra MINUS chystá Specialně 5hodin Richie Hawtina. Další hvězdy Magda, Digitalism, Ricardo Villalobos, Alter Ego, DJ Rush, James Holden, Moonbootica (live), Felix Kröcher, Dubfire, Tiefschwarz, Lexy & K Paul, DJ Koze a mnoho dalších. Vstupné je 74,- Euro

Info: www.sonnemondsterne.de


Love Family Park

Unikátní mejdan Love Family Park se každoročně koná v Mainwiesen v Hanau. Festival se sice odehrává přes den, ale každoroční zájem je veliký. Vystupují zde ty největší minimalové a elektro hvězdy: Sven Väth, Richie Hawtin či Ricardo Villalobos.

Video: Magda na Love Family Park 2008

Letošní mejdan s podtitulem "Forever Love" začal ve slunečný letní den 6.7.2008 už v časných ranních hodinách, přesněji v 9:00 a končil v 22:00. Kapacita oblíbeného festivalu je třináct tisíc lidí. Párty people sem jezdí z celé Evropy. Tím hlavním hostem byl duchovní otec Love Family Parku a Timewarpu - legendární Sven Väth, jehož sedmihodinový set nenechá určitě nikoho klidným. Dále se na třech stegích za pultem vystřídali: Richie Hawtin vs. Ricardo Villalobos, Turntablerocker, DJ Koze, Tiefschwarz, Loco Dice, Karotte, Magda, Marco Carola, Tobi Neumann. A co by to byl za mejdan bez pořádného live-actu? Ten si vystřihl velmi nadějný švédský projekt Minilogue, který si momentálně vydobývá uznání po celém světě. Vstupenky v předprodeji pouze za 29€, případně na místě za 35€.

Organizátoři jako každoročně i letos nabídli velmi povedený Love Family Park kalendář, který byl k dostání pouze na www.lovefamily.de A o co to vlastně jde? Tento kalendář není jen tak obyčejný, protože jeho stránky nezačínají datem 1.1., ale vymezují čas mezi jednotlivými Love Family Parky, tedy jsou vlastně na rok 2008/2009. Ve "volných dnech" mezi jednotlivými LFP, v něm totiž máte zaznamenány všechny podstatné eventy ve světě včetně základního infa. Jde o originální kalendář s designem, který jen tak někdo nemá!

Oficiální afterparty se konala v slavném Cocoon clubu. Ovšem s platnou vstupenkou na LFP 2008 byl vstup na tuto akci zdarma. Platná vstupenka znamenala v tomto klubu též slevu na warmup párty konané 4. a 5. července. Vstup byl jednotný, a to velmi příjemných 10€ (250kč).

www.lovefamily.de


Splash!

Festival se začal konat v roce 1997. Jedná se o největšího evropský black music festival.
V roli vystupujících se na něm vystřídali velikáni, jakými jsou nebo byli The Roots, Snoop Dogg, Redman, Afrika Bambaataa, Gangstarr, Fat Joe či Busta Rhymes.

Dějištěm 11. vydání Splashe byla lokalita Halbinsel Pouch ležící nedaleko města Bitterfeldu. Bitterfled je vzdálený pouze 300 km od Prahy. Splash! proběhl ve dnech 11–13. července a vystupujícími byli: Ice Cube, Jay-Z, J-Live, Jan Delay & Disko No.1, Shaggy, Dynamite Deluxe, Little Brother, Looptroop Rockers , M.O.P., Sean P., Sefyu, Swollen Members, The Black Seeds, Azad, Blumentopf, Culcha Candela, Das Bo, Gentleman, Kool Savas, Mono & Nikitaman, Ohrbooten a mnoho dalších.
Vstup: 79,- Euro

http://www.splash-festival.com


Southside a Hurricane

Historie těchto festivalových dvojčat sahá až do roku 1973, kdy v současném místě konání Hurricanu – městě Scheeßel, navštívilo předchůdce festivalu, akci zvanou "It's rocking the heath!", kolem 52.000 lidí. Po velikém úspěchu se každý rok předposlední červnový víkend konají oba festivaly současně.

Hurricane

Festival se koná ve městě Scheeßel. Vrchol v počtu návštěvníků zatím organizátoři zaznamenali v roce 2001, kdy Hurricane navštívilo kolem 60.000 lidí. Od roku 1997 se festival usídlil na písčité motocyklové závodní dráze Einchenring poblíž německých Brém.

Southside

Jižní dvojče zaujímá prostor bývalé letecké základny Tuttlingen v jižním Německu u Freiburgu a Stuttgartu. Díky snadné dostupnosti z Lichtenštejnska, Francie, Rakouska a Švýcarska je publikum tohoto festivalu poměrně multikulturní. Díky incidentu z minulého roku organizátoři festivalu letos dvojnásobně dbali na bezpečnost pracovníků i diváků. Den před začátkem akce se prohnala areálem silná vichřice, vzduchem létaly tyče, jedna z nich poničila střechu zdravotnického auta, jedna tyč dokonce zabila člověka. Pořadatelé chtěli festival zrušit, ale dali na radu policie a nakonec festival zklidil úspěch i přes svůj tragický začátek.

Výběr z letošního line-upu: Foo Fighters, Radiohead, Billy Talent, The Chemical Brothers, Sigur Rós, Maximo Park, Kaiser Chiefs, NoFX, The Subways, Monster Magnet, Rise Against, The Kooks, Enter Shikari, Bakkushan a další

Cena vstupu byla stanovena na 115,- Euro v předprodeji. Již koncem května byla pokořena hranice 100.000 prodaných listků na oba dva festivaly.
www.hurricane.de
www.southside.de


Fullmoon

Nedaleko Berlína se v druhé polovině července odehrál již sedmý ročník eventu zaměřeného na psytrance a styly s ním spřízněné. Na třech stagích bylo možno shlédnout celkem asi 150 umělců. Event se bude odehrávat v prostorách bývalé letadlové základny poblíž Berlína. V areálu, který je obklopen nádhernou přírodou, je dostatek míst na kempování ve stanech i karavanech. Nejen místo konání, ale i datum má jakýsi magický podtext. Festival se totiž bude konat jako každý rok v době červencového úplňku (odtud ostatně i jeho název). Jak je na každé psytrance akci zvykem, velký důraz bude kladen na vizuální stránku - lasershow a dekorace a kromě hudby budou v nabídce také workshopy a jiné kulturní aktivity.

Hlavní hvězdou byla tříčlenná partička Juno Reactor, vedená Benem Watkinsem. Tato formace působí na taneční scéně již od roku 1990, jejich diskografie čítá sedm alb od prvního goa trancového Transmissions až k poslednímu stylově rozmanitému Gods & Monsters, které vyšlo v dubnu tohoto roku. Kromě této kapely se představí nespočet umělců z nejrůznějších koutů Evropy i světa, včetně českých zástupců Gappeqa a Slatera.

Full On stage (Psychedelic):
Live Acts: Juno Reactor, Star Sounds Orchestra, Sun Project, Etnica, Cosmosis, Protoculture, Bizzare Contact, Vibe Tribe, Absolum, Space Buddha, Electro Sun…
DJs: Chicago, John Phantasm, Chriss, Sabai Sabai, Leung, Feio, Jibaro, Astronom…

Progressive-electro stage:
Live Acts: Atmos, Analog Pussy, Shiva Chandra, Tegma, Human Blue, Yotopia, Brisker & Magitman, Thomas Penton…
DJs: Benny & Marco Moon, Mat Mushroom, Electronick, Ov-silence Oli, T-gate, Herzton, Dr.Changra, Marcus Carp & Ms Hypnorex…

Vstupenky: 35,- Euro(1den), 60,- Euro (2dny), na týden-předprodej 70,- Euro, na místě 80,- Euro.

www.fullmoon-festival.com


TDK Time warp

Nejedná se o typický festival, ale o jednu z největších a nejstarších halových akcí. Vyhlášená legendární mega halovka se poprvé konala v listopadu roku 1994, kdy v německém Ludwigshafenu vystoupily takové hvězdy jako Speedy J, Laurent Garnier, John Acquaviva a mnoho dalších zvučných jmen. Párty s názvem Time Warp se dočkala i druhého pokračování, a to v květnu roku 1995. K tomuto datu proběhla poprvé v prostoru Maimarkthalle v Mannheimu. Tentýž rok se musel festival pro veliký úspěch konat ještě jedenkrát 2.12.1995 na novém místě Walzmühle Ludwigshafen. V roce 1996 se uskutečnilo již čtvrté pokračování, které se odehrálo opět na jiném místě, a to v Berlíně. Následně se páté pokračování uskutečnilo v Brémách, kde nechyběli "štamgasti" jako je Sven Vath, Dj Hell a další. Poté až do roku 2001 docházelo ke střídání místa konání akce mezi Mannheimem a Ludwigshafenem. Roku 2001 se party poprvé konala ve Werdau, kam se sjeli například Jeff Mills, Alter Ego, Justin Berkovi, Adam Beyer, Cari Lekebusch, Chris Liebing a mnoho dalších hvězdných jmen.

Video: Laurent Garnier na TDK Time warp 2008

Po velikém úspěchu v Německu se event v roce 2005 uskutečnil i v Praze v nejlepším prostoru – Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. Bylo to právě v roce 2005, kdy se pořadatelům Time warp ve spolupráci s hlavním sponzorem, kterým byl TDK Marketing, podařilo rozjet nový koncept "Color of Rythm”, který festival rozdělil do tří sfér označených třemi barvami. Zelenou je označena oblast různorodého umění, kombinace hudby, filmu a výstav. Červená část festivalu je zaměřena na hudební workshopy probíhající v Musikparku a v Popakademii. Poslední je modrá etapa, která je nejznámější díky večeru, zakončujícímu celý festival. S touto zásadní změnou došlo také ke změně názvu z Time warpu na TDK Time warp a samozřejmě s tím i vzniklo nové logo, které známe dnes.

V ročníku 2007 byl festival opět rozdělen do tří barev, každá má svůj program. Modrá část začínala 24.3. party MILK! JETZT! Na které zahráli D-Man, Grooverklein, Bassface Sascha, Seebase, Jonathan, Tobi. Program měl následně den pauzu a dále pokračoval koncertem a party nazvanou Intro Intim, kde se představil Werle & Stankowski (Köln/Berlin), Karpatenhund (Köln) a další. Asi nejzásadnější událost proběhla 28.3., kdy se představili legendární Underground Resistence, Carl Craig, Rhythm & Sound 45 Session Feat. Tikiman (Basic Channel, Berlin). Další večer proběhla párty nazvaná TDK cross central night na níž se live představili Mouse on Mars, Fujiya Miyagi, New Young Pony Club a doplnili je djs Hot Chip, The Gucci Soundsystem, Pip Williams. Poslední koncert a párty modré části proběhla 30.3 a její název nese i název vystupujícího projektu Monolake live.

"Zelený" program začínal 24.3. výstavou nazvanou Details by Luigi Toscano v Jungbuschareně a poté promítáním filmu 24 Hour party poeple. Program pokračoval 25.3. Chateau Flight ( Versatile Rec., Paris) v Planetáriu Mannheim. Dále 26.3. filmem Beastie Boys – Awesome, I fuckin´ shot that! A ve zbylých dnech se promítaly filmy, ve kterých se odráží historie hudby, nebo hudba samotná. Tudíž 27.3. se promítal film Finis Terrae, ke kterému dělal hudbu Laurent Garnier spolu s pianistou Benjaminem Rippertem.
28.3. francouzský film režírovaný Jacqueline Caux s názvem The Cycles of The Mental Machine. Mapující Detroitské techno. 29.3 film TDK time warp film award na téma "color of rythm" a posléze tento den zakončil program Ars electronica Apparition II tbc svou umělecko-taneční show. 30.3. dokument o hudbě Lost in music.

Poslední "červená" část festivalu začala 26.3. činohrou Paradise garage od Steffena Irlingera.
V Musikparku Mannheim pak pokračuje 29.3. program přednáškou Wir nennen es arbeit. V pátek 30.3. pak prof. Brandenburg dal výklad na téma historie mp3 a její vliv na hudební průmysl v Muzeu techniky a práce. Úplně poslední část programu před samotnou mega párty byl 31.3. workshop v Musikparku Mannheim.

Nakonec proběhla nejvyhlášenější párty v Maimarkthalle, v sobotu 31.3. na 5 floorech. Nechyběly hvězdy jako jsou: Live act: Anthony Rother (Datapunk), Deichkind, Lexy & K-Paul (Spagat, Ghetto charge)… DJs:Sven Väth (cocoon, Frankfurt), Richie Hawtin (M_nus, Windsor / Canada), Dave Clarke (UK), Dj Hell (Gigolo Records Berlin), Ricardo Villalobos (Perlon, Playhouse), Chris Liebing (CLR, Collabs, Stigmata), The Disco Boys (Hamburg), Ellen Allien (Bpitch Control / Berlin), DJ Koze (Kompakt), Loco Dice (M_NUS, Ovum), Monika Kruse (Terminal M, electric avenue rec., family affairs), Karotte (family affairs), Magda (M_nus / Berlin), DJ Murphy (Definition Records, Punch Booking, Brazil), Shinedoe (100% Pure, Intacto / The Netherlands), Guy Gerber (cocoon), Felix Kröcher (fk-recordings / Mannheim)… za cenu 1270,- českých kaček.

Letošní hlavní program se konal 05. 04. 2008, vystupovali: Sven Väth, Carl Cox, Richie Hawtin, Laurent Garnier, DJ Rush, Chris Liebing, Ricardo Villalobos, Karotte, Marco Carola, Magda, Pet Duo, Âme, DJ Murphy, Digitalism, Johny D, Nick Curly, Stefano Libelle, Blast SL, Lovarro & Styles, Sasch BBC, Tiefschwarz, Federico Molinari, Nekes Gerd Janson…
Vstup: 35 €

Historie německého Time warpu:

26.11.1994 - Time Warp, Walzmühle Ludwigshafen
20.05.1995 - Time Warp, Maimarkthalle Mannheim
02.12.1995 - Time Warp, Walzmühle Ludwigshafen
25.05.1996 - Time Warp, Aréna Berlin
29.03.1997 - Time Warp, Pier 2, Bremen
22.11.1997 - Time Warp, TFO-Halle, Mannheim
30.05.1998 - Time Warp, Industriestrasse, Mannheim
22.08.1998 - Time Warp, Pier 2, Bremen
27.02.1999 - Time Warp, Werkhof, Mannheim
04.04.1999 - Time Warp, Pier 2, Bremen
08.04.2000 - Time Warp, Maimarkthalle Mannheim
07.04.2001 - Time Warp, Maimarkthalle Mannheim
06.10.2001 - Time Warp, Aréna Werdau
06.02.2002 - Time Warp, Maimarkthalle Mannheim
05.04.2003 - Time Warp, Maimarkthalle Mannheim
02.10.2003 - Time Warp, Hannover výstaviště
27.03.2004 - Time Warp, Maimarkthalle Mannheim
02.04.2005 - TDK Time warp, Maimarkthalle Mannheim
08.04.2006 - TDK Time warp, Maimarkthalle Mannheim
31.03.2007 - TDK Time warp, Maimarkthalle Mannheim
05.04.2008 - TDK Time warp, Maimarkthalle Mannheim

http://www.time-warp.de

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016