CLANEK

 

Festivaly v Čechách I.

Po exkurzi po zahraničních festivalech jsme se konečně dostali do Čech. Dnes se podíváme na úplné začátky velkých hudebních akcí u nás a to dokonce až do doby komunismu, vynechat jsme nemohli ani první velké koncerty. Ale došlo i na Sunrise a Summer of Love.

 

Festival Trutnov

První Český festival který vznikl již v roce 1987, ne nadarmo se mu říká "Východočeský Woodstock". K jeho vzniku daly podnět předcházející aktivity - ilegální koncerty a výstavy po různých stodolách a vesnických hostincích. Základní kámen byl položen ve Starých Bukách u Trutnova v říjnu 1984. Tehdy byl koncert rozehnán STB a jeho účastníci ze všech koutů republiky se poté sešli na Hrádečku u Václava Havla, kam všechny zúčastněné pan domácí pozval. Musím připomenout že tenkrát tu vládl tvrdý komunismus.

První festival se konal ve Volanově u Trutnova 4.9. - 6.9. 1987, založil ho František "Čuňas" Stárek, jeden ze současných pořadatelů. Setkání nejen hudebníků na soukromé louce motivovalo po roce 1989 vznik podobných festivalů a koncertů po celé republice. Festival zakázané kultury se měl konat na soukromém pozemku Martina Věcheta, jednoho z nynějších pořadatelů. "Východočeský Woodstock" byl však opět rozehnán STB, pozemek postříkán močůvkou, odpojen elektrický proud od baráku a vesnice i město obklíčeno policií. Aparatura se konspirativně odvezla a schovala do stodoly u Václava Havla.Většina účastníků byla předvedena k výslechům. Organizátoři byli zadrženi a později propuštěni s prokurátorskou výstrahou. Paradoxně však byli zatčeni I. M. Jirous a J. Tichý, a to za petici "Tak dost", sepsanou na základě zprávy Hlasu Ameriky o zásahu proti koncertu. Návštěva: asi 800 "statečných". Z tehdejšího programu: Druhá směna v kovošrotu, Hudební hluch, Oscar band, MCH Band, Hally Belly, UJD a různí písničkáři.

V roce 1990 se konal hudební festival, ve dnech 31.8. - 2.9. s názvem: "Woodstock 69 -Jarocin 69-70 – Trutnov 87-90". První oficiální "náhrada" za neuskutečněný "Východočeský Woodstock". V názvu se objevuje spřízněnost s americkým Woodstockem a polským Jarocinem. Koncert prodchnutý porevoluční euforií. Jeden z prvních polistopadových open air festivalů u nás. Jedním z nejvýznamnějších návštěvníků festivalu byl i prezident republiky Václav Havel. Další z pozvaných - bývalý hradecký důstojník STB Cícha, jeden z velitelů zásahu v roce 87, se však nedostavil. Převážně vystoupili písničkáři a kapely štvané bolševikem. Návštěva asi 1.800 lidí. Z programu: Kuličky, Bad Beef Hat, Psí Vojáci, Pavel Dobeš, Extempore, Majklův Strýček, Šanov, Sváťa Karásek, Dáša Vokatá, Petr Lutka, Garáž, Jim Čert aj.

V roce 1992 proběhl festival, ke kterému dal podnět tupý červnový zásah Policie ČR a Městské policie v klubu End, jímž byl přerušen koncert Psích Vojáků. Poprvé vystupují i kapely stojící mimo "kulturní underground". Výtěžek byl věnován dětem postiženým válkou v Jugoslávii. Návštěva asi 2.500 lidí. Následující rok bylo přizváno větší množství zahraničních kapel. Dramaturgie koncertu rozšířena - publiku se představilo 37 kapel se širokým záběrem nekomerční hudební scény. Návštěva asi 3.400 lidí. Z programu: Mögel (Švédsko), Garage, W. W. Becket and Psycho Surgeons (Anglie), Jolly Jocker, Ivan Hlas, In 2 Deep (Austria), V. Mišík and ETC..., Ser un Peyalero a další. V roce 1994 byl festival označen za největší hudební festival tohoto druhu v České republice. Návštěva: 5.000 platících. Z programu: Buty, Support Lesbiens, Walk-Choc-Ice, Jolly Joker, Mňága a Žďorp, Think About Mutation (D), I. Hlas, The Doors Revival Band a další.

V roce 1995 Open Air Music Festival - TRUTNOV, dosáhl návštěvnosti 16.000 až 20.000 lidí. Hudební festival neměl v tehdejším Československu obdoby. Jako první se v ČR objevilo "Festival city" se vším tím bengálem okolo - kadeřnictvím, tetováním, bungee jumpingem a bazénem. Následující rok se nejočekávanější a nejambicióznější akce "českého hudebního léta" se stala uplakaným a upršeným mejdánkem na konci prázdnin. I přes značnou nepřízeň počasí a vytrvalý déšť navštívilo festival asi 8 tisíc lidí. Ovšem v roce 1997 festival opět dosáhl úspěchu. Vystoupení Faith No More vedle komika Felixe Holzmana a Originálního pražského synkopického orchestru charakterizuje ducha festivalu. Osmdesát kapel na dvou scénách. Návštěva okolo 18.000.

Následující rok 1998 se festival nekoná, deset let pořádání známého a kultovního festivalu si žádá odpočinku. V dalších letech se návštěvnost pohybuje kolem 15ti tisíc lidí. A na pódiu se vystřídaly světoznámé kapely: Sepultura (bra), Sick Of It All (usa), M.E.Z. (hu), The Real McKenzies (can), Suicidal Tendencies (usa), Ten Years After (gb), DG 307, Plastic People, Motörhead, The Dhol Fundation, Panteon Rococo, Rachid Taha, The Wailers, The Slackers…



Letos je to 21let, co se festival začal konat. Bude probíhat 21. – 24. srpna 2008. Bude to však definitivně poslední festival a oslava magie na tomto místě. Z Bojiště by se totiž podle posledních plánů měl stát jakýsi Disneyland se zábavným centrem pro děti. Je obecně známo, že místo radnice už před časem vyčlenila k zastavění. Bojiště již rovněž svojí kapacitou nepostačuje. Dříve nebo později by k přemístění "Festivalového národa" došlo. Vystoupí: americko-brazilští metaloví indoši Soulfly s náčelníkem Maxem Cavalerou v čele! Jejich koncert bude navazovat na dnes již legendární vystoupení Sepultury na festivalu v roce 2002. Jedna z nejtvrdších ska kapel Voodoo Glow Skulls z USA, ve svižném rytmu s punk-corovou energií a mexickou svatozáří. Toto legendární uskupení existuje již od roku 1988 a je jednou ze zásadních kapel, které v devadesátých letech odstartovaly boom ska-coru. Dále vystoupí syn legendárního Boba Marleye - Stephen Marley! Reggae z Jamajky, dostal 4 Grammy za nejlepší reggae desku roku. Vstup začal na 680,-Kč (27 EUR).

www.festivaltrutnov.cz


Rolling Stones

Vystoupili poprvé v Praze v roce 1990. Byl to první koncert v Československu! Přelomová událost, »Stouni« byli první, kdo v postkomunistickém Československu (na Strahově) vystoupili. Ani do dnešní doby žádný jiný koncert nepřekonal jeho návštěvnost. Sešlo se tu 130 000 lidí! Byl to úchvatný koncert. Lidem doslova běhal mráz po zádech - tehdy se začínalo a každý tón přepisoval historii.

The Rolling Stones je britská hudební skupina založená roku 1962. První koncertní vystoupení si kapela odbyla 12. června 1962 v klubu Marquee. Kapela se rozjela po klubech, aby o sobě dala vědět bělošským pojetím rhythm`n`blues. Díky image "zlých hochů" se ze skupiny brzy stala kultovní záležitost, protože prakticky všichni "strážci počestnosti" skupinu neustále obviňovali ze špatného vlivu na mládež a pošlapávání morálních hodnot. Od počátku hráli drsněji než Beatles a své okolí neustále šokovali svým zjevem a chováním. 7. června 1963 pětice vydala svůj první singl "Come On" (od Chucka Berryho). V roce 1971 vzniklo slavné logo s vyplazeným jazykem, které vytvořil John Pasche.

The Rolling Stones (Valící se kameny - překlad) je britská rokenrolová skupina. Jádrem skupiny je zpěvák Mick Jagger a kytarista Keith Richards, kteří po různých změnách v obsazení skupiny působí v Rolling Stones dodnes. Je jim už 65let a koncertují už 45let! Dalšími členy skupiny jsou Charlie Watts a Ronnie Wood.

The Rolling Stones vystoupili v Praze čtyřikrát, v letech 1990, 1995, 1998 a 2003. V roce 2006 měli vystoupit v Brně, ale pro zranění Keitha Richardse byl koncert odložen a posléze i zrušen. Uskutečnil se však znovu, v rámci turné The Bigger Bang (Větší třesk), na brněnském Výstavišti v červenci 2007.

Oficiální stránky má Rolling Stones na následující adrese: www.rollingstones.com
Rolling Stones má svůj fanclub na této stránce: www.rollingstones.com/members/login.php Největší světový fanclub Rolling Stones (anglicky): www.iorr.org


Největší koncerty v Česku

1. Rolling Stones (1990):130 000 lidí

Přelomová událost - »Stouni« byli první, kdo v postkomunistickém Československu (na Strahově) předvedli, co to znamená koncert s velkým K! Přeběhl mráz po zádech - tehdy se začínalo a každý tón přepisoval historii.

2. Michael Jackson (1996):120 000 lidí

Jackson byl stále ještě králem popu (i jeho obličej držel tehdy ještě pohromadě) a Letenská pláň praskala ve švech.

3. Pink Floyd (1994):118 000 lidí

Legendární kapela, jejíž koncertní představení bývají považována za nejvelkolepější show v historii, přivedla do varu takřka vyprodaný Strahov. Mimochodem, lístek stál 690 korun!

4. U2 (1997): 80 000 lidí

Excentrický a k zbláznění charizmatický »prezident zeměkoule« Bono Vox se svým bandem se v Praze na Strahově poprvé ukázal v rámci veleúspěšného turné Popmart.

5. Elán (2003): 77 000 lidí

Ačkoliv tomu málokdo věřil, obstarožní slovenská partička v čele s nesmrtelným Jožem Rážem dokázala na pražskou Letnou přilákat takový dav, že by si ho všimli i jehovisté na Strahově!


Taneční scéna v Čechách

Sunrising

Párty která předcházela Summer of Love. Pořádal ji Aleš Bleha. Historické datum české taneční scény byl 25. srpen roku 1995. Legendární první "velká" Magic House Party se konala v Life Klubu (dnes L-Klubu Pardubice). Magic House Party dopadla skvěle, poté AB pořádal první český legendární Sunrising. První ročník se konal ve dvou dnech na konci srpna 1996 za účasti Liquid Harmony, Hardsequencera (dnes Hardy Hard) nebo Simona Shureye. Zcela nenápadně se rozjížděla česká taneční scéna. Jen málokdo tušil, že dosáhne takovýchto rozměrů. Sunrising byl velice oblíbený a tak nastal BOOM a taneční scéna se rozjela.

Další rok tu vystupovali Luke Slater, Darren Price, Duncan Forbes (Spooky) a Richard Norris (The Grid) a výsledkem byl narvaný klub se skvělou atmosférou. Sunrising se začal stávat nejznámější českou akcí, v tehdy ještě černobílém Trip2House získal cenu za akci roku 1997. Překvapivé na tomto ročníku bylo to, že ve stejný termín se konala v Praze první obří párty Rave Diagnosis a přes super silnou kampaň a se silnými sponzory v zádech se Sunrising stal "lepší párty", především pro mimopražské a s technem tehdy začínající publikum.

Další hvězdy které se představily na Sunrising v letech 1998- 2003: The Advent, Trevor Rockcliffe, Mijk van Dijk, Craig Walsh, Jim Masters, Steve Rachmad, Jacek Sienkiewicz, Cisco Ferreira, Ben Long, Marco Carola, Ladida, Toky, IM Cyber, a další čeští djové.

Asi poslední Sunrising se konala 19.11.2004 v pardubické hokejové hale Duhová Energie, hlavním hostem byl Dave Angel, Ladida, Agent, Džejár, Elektrabel. Cena vstupenky v předprodeji: 260 – 300 Kč, na místě 350 Kč.


Summer of Love

Je to náš největší, neoblíbenější a nejstarší taneční festival, který se věnuje různým stylům taneční muziky. Založil jej Aleš Bleha roku 1997. Ve svojšickém areálu byly od roku 94 velmi oblíbené letní diskotéky a tak se první open air dal vcelku očekávat, protože areál je to opravdu krásný.

Festival Summer Of Love vznikl inspirován britským festivalem Tribal Gathering 1997. První velmi skromný ročník pod názvem Summer'97 se konal počátkem července 1997 v areálu ve Svojšicích. Celý víkend v kuse pršelo a začaly stoleté povodně na Moravě a v Čechách. I přes tuto špatnou zkušenost byl položen pevný základ do budoucnosti. Návštěvnost byla asi 800 lidí ve dvou dnech. Hráli: Loutka, OO Bidlo FX, Aiffel, Aleš Bleha, Smog, Miquel, Plastic Purity live, Balistix live...Vstupné bylo na 2 dny asi 150kč.

O rok později byl Summer Of Love 98 ve Svojšicích společně s Jelením příkopem 98 a Cosmic Tripem 98 prvním velkým českých open air festivalem. Přibližně 3 500 lidí zažilo nezapomenutelný zážitek. Rozjíždí se časopis Trip2House a v anketě časopisu získalo S.O.L. cenu za Festival roku 1998. A to přesto, že první den opět pršelo a to tak silně, že se v pátek v půl třetí ráno, přímo na začátku setu C.J. Bollanda to museli vypnout a pokračovalo se až odpoledne druhý den. Možná proto na SOL98 dodnes vzpomíná celá jedna taneční generace! Hráli: CJ Bolland, Matthew Bushwacka, Layo, Danny Howells, Danny Briottet, Tribal Drift live, Supercharger live, Sonic Mook Experiment, Acidizer, Patrick Pulsinger, Elektromajk, Chris Sadler, Tráva, Ladida, OO Bidlo, James...

Summer Of Love 99 bylo posledním ve svojšickém údolí. Přibližně 4 500 návštěvníků opět vytvořilo nezapomenutelnou atmosféru a skvělý zážitek. Opět pršelo, zase v pátek, ale vše bylo už připraveno tak, že se pokračovalo i za deště. Ten ustal někdy po půlnoci a celý další den krásně svítilo sluníčko a SOL99 bylo zase festivalem roku... Hráli: CJ Bolland live + dj set, Marco Zaffarano, Tim Simenon, Tribal Drift live, Liquid Harmony live, Significant Other live, Elektromajk, Loutka, Tráva, Agent, Pavel Krejdl, Nika 77...

Rok poté se Summer Of Love přesunulo na pláž Staré splavy na Máchově jezeře. Přišlo překvapivě 11 000 lidí, průser na barech, docházelo pití a na WC fronty, ale i přesto byl festival velmi úspěšný! Mácháč zažil jeden z nejvýznamnějších zážitků celé české taneční scény a Summer Of Love tím definitivně potvrdilo svou pozici na české scéně. Spolupořádal Bassline Promotion a Gabo a G-Production. V anketě Czech Dance Awards 2000 získalo druhé místo za festivalem Open Air Field. Kromě pár kapek odpoledne vůbec nepršelo, ba právě naopak bylo tak krásně, že se celé odpoledne místo tancování koupalo. Festival vykázala nejvyšší návštěvnost až do roku 2004. SOL na Mácháči bylo možná tou vůbec nejdůležitější českou párty té doby, díky které se celá scéna rozjela opravdu naplno a ti, kdo na ní hráli dodnes patří mezi nejžádanější. Posuďte sami: Space Djz, ScanX live, Marco Zaffarano, Corvin Dalek, Lucca, Orbith, Marco Lenzi, Kaisersoze, Toky, Dalo, Tibor...

Pátý ročník zaznamenal změnu prostoru a hudební koncepce. Novým domovem se stal krásný prostor Dostihového závodiště Pardubice a hudební dramaturgie se rozšířila na několik podií. Atmosféra na Závodišti byla tak skvělá, že jsme se rozhodli zůstat zde na léta příští a postupně festival vybudovat do podoby mezinárodně uznávaného a originálního festivalu. Hned první rok přišlo skoro 10 000 lidí a nová koncepce festivalu se velmi zamlouvala. Začal se hrát i hip hop. Pozvalo se mnoho zahraničních djů. Hráli: Luke Slater, Surgeon, Jacek Sienkiewicz live, ScanX live, Nathan Coles, Jeroen, Ian Void, Tim Taylor, Tráva, Michael Burian, Koogi, IM Cyber, Ladida, Orbith, Marco Lenzi, Skyline live, Orion, Indy, Blow live, Floex live, Patrick Bergman live, Kaisersoze...



S.O.L ročník 2002 se konal ve stejné chvíli, kdy více jak polovinu území Čech zasáhla tisíciletá povodeň. Přesto přijelo více jak 8000 návštěvníků, kteří vytvořili skvělou atmosféru a minutou ticha uctili památku těch, kteří byli postiženi nebo zemřeli. Tato smutná událost dokázala silně stmelit lidi k sobě, takže se vybíralo na povodně, mluvilo o povodních a lidi k sobě zase jednou měli tak nějak blíž. Hodně se to projevilo na vnímání hudby, kterou ten rok všichni vnímali obzvláště silně. Však taky bylo co poslouchat: Green Velvet live, Billy Nasty, Space Djz, Jim Masters, ScanX, Hardcell, Swayzak, Circulation, Ian Void, Stephunk T. live, Lucca, Kaisersoze, Daho, Boss, Agent, Pavel Krejdl, Felipe, Katcha, Babe LN, Philip TBC...

Summer Of Love 2003 pokračovalo v nastoupeném trendu, na 9 pódiích vystoupilo na 100 umělců, kteří pobavili opět přes 9 000 lidí. Byl to mazec! Rush rozsekal úplně všechny, protože něco takového nikdo nečekal. Anthony Rother poprvé od Kraftwerk u nás zahráli opravdové electro, jungle byl skvělý v podání EZ Rollers, dospělému publiku se zalíbil Phil Hartnoll z Orbital, techno fanouškové si oblíbili Valentina Kanzyaniho a Marko Nastice, house publikum zase Eddie Evil Richards. A k tomu komplet show Afriky Islama, nebo ranní set Marco Zaffarana a co třeba techno opera CJ Bollanda, MC Screena a Zohry? A spousta super lidí z Čech, Moravy a Slovenska - Lucca, Orbith, Tráva, Haverlik & Tkac, Skyline...

Rok po té se mluvilo o krizi taneční scény, kvůli nízké návštěvností a finančními ztrátami, ostatních festivalů. Ale Aleš to měl dobře naplánovaný, SOL navštívilo 10 000 návštěvníků. Český mejdan léta! Promotion poprvé měla mezinárodní charakter a proběhla celkem v 10 zemích. Hráli Rush live + dj set, Charles Siegling z Technasie, Umek vs. Lucca, Elektrabel, ScanX, Skyline live, Michael Burian. Corvin Dalek, Jacek Sienkiewicz live, John Gíbbons, Solar Kingdom live, Spyro, Fishguard live...

Summer Of Love 2005 se konal od pátku do neděle. Bohužel neměla myšlenka celého víkendu velký ohlas, takže byl festival naposled od pátku. Jinak to byl úspěšný mejdan, vyhlášený festivalem roku, přišlo 10 000 lidí. Festival znamenal poprvé ohlas i v zahraničních médiích, od německého Raveline, polského Lajf po maďarský Freee. Doslova lahůdkou byl ranní set Richie Hawtina, který českým partypeople ukázal jak bude vypadat budoucnost elektronické hudby. Lineup: Kosheen, Green Velvet, Northern Lite, Technasia, Elektrochemie LK, Chris Liebing, Simon Bassline Smith, Misstress Barbara, Murphy, Robert Natus, Michael Burian…

19. srpna 2006 se konal desátý ročník Summer Of Love, velice se vydařil! Na oslavu se dostavilo mnoho pozvaných hostů a 12 000 lidí. Vystoupili: Kraftwerk, Chris Liebing, Elektrochemie, Zombie Nation, C.J. Bolland a MC Skreenem a Afrika Islam, Adam Freeland, Simon Bassline Smith, Ban Bana, Space Djz, DJ Murphy a Christian Fischer…Pro Summer Of Love to byl silný rok a zároveň to byl vynikající mejdan na oslavu 10. narozenin.

Ročník 2007 se nesl ve znamení hesla: Open Your Mind a festival navštívilo téměř 10 000 lidí, kteří si celou akci výborně užili a vytvořili euforizující neuvěřitelnou atmosféru. Hráli: Audio Bullys, Ellen Allien & Apparat, Marco V., Markus Schulz, Aphrodite & MC Junior Red, DJ Zinc, Pendulum s MC Verse, Joris Voorn, Christian Smith, Robert Natus a Arkusem P., Sven Wittekind…

Zdroj: www.summeroflove.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016