CLANEK

 

Technoservis Nula2: Grovskopa, Cyp, Smear a Exium

V nejnovějším pokračování rubriky Technoservis Daha nejvíce potěšily nové singly Švéda Grovskopy a zejména našeho rodáka Cypa, kterému vyšel společný vinyl se Španělem Victorem Martinezem. O moc hůře ale nedopadli ani Smear a Exium, nakonec podívejte se sami...

 

Grovskopa
Sex & Violins
(Token 008) 

Švéd Grovskopa patří do pomyslné druhé řady tamní producentské špičky, ale dnes je již myslím zapsán v myslích všech ryzích techno DJs nadobro a to jen povedenými deskami. Od počátku ho můžeme označit za krále velmi industriální odnože švédské taneční elektroniky. Všechny jeho desky jsou nekompromisně temné a energické nálože. Nový titul "Sex & Violins", vydaný na belgickém labelu Token, z této řady lehce vybočuje. Jde o více klubovou a taneční záležitost, která nikam nespěchá. Osobně mě tahle nenápadná věcička velice oslovila a určitě ji nejednou v mém setu uslyšíte. Remix na B straně dodal mr. Surgeon, který se v poslední době v remixérské práci doslova vyžívá. Jeho remake je o poznání melodičtější a možná ještě poklidnější. Má nezaměnitelnou a zasněnou duši, jakou jen tak někdo tracku vdechnout nedokáže. Obě strany mají svoje a budou se parádně dát míchat i do sebe navzájem. "Sex & Violins" není žádná hitovka, ale rozhodně velmi kvalitní taneční kousek. Tak neváhejte a mazejte do vinylshopu, aby se dostalo na všechny.

www.tokenrecords.com 
Daho: 90%   


Smear
Transect
(Forward Strategy Group 001)

Že vám tenhle projekt nic neříká? Nevadí, ani mě ne, ale jde o parádní techno, jakého dnes vychází jako šafránu. Dovolím si jejich desku "Transect" šoupnout do přihrádky s označením industrial dark techno. První strana a originální verze totiž  obsahují všechny prvky zmiňovaného stylu. Temná atmosféra, melodie na pozadí a hutné industriální beaty. Original "Transect" se nenápadně vkrade do vaší mysli a už vás nepustí. Z druhé strany vinylu najdete "Transect"  Broadwave Execution Mix o který se postaral Patrick Walker. Jedná se o svižnější a minimalističtější variantu originálu. Domnívám se, že obě strany téhle povedené desky si najdou ihned své příznivce. Rozhodně si projekt Smear a titul "Transect" nenechte uniknout. Killer !!!
 
www.myspace.com/smeartest 
Daho 85%   


Exium
Cuerpo Celeste EP
(Planet Rhythm 066) 

Španělský projekt Exium se u mě velice rychle zařadil mezi ty ostře sledované! Od počátku totiž Exium nikoho nekopírují, nesamplují, prostě si jdou svojí cestou. Každá jejich nová deska je originální a tak se dá s přehledem sledovat produkční vývoj a celkový zvuk. Nová deska "Cuerpo Celeste", vydaná na Planet Rhythm, je zvukově zase o kousek jinde, ale i tak to jsou Exium. Všechny čtyři prudce taneční tracky stojí na těžkých beatech. Každý track má vlastní neoposlouchaný motiv a tak vás určitě zaujme na první poslech. Je tady jasně cítit jistý vliv Birminghamu, ale i staré španělské školy. Celkově se "Cuerpo Celecte" jeví hodně industriálně. I tak tady však nechybí tanečnost a energičnost, což je od samého počátku velká deviza projektu Exium. Velice pozitivní skutečností je, že si Exium můžeme poslechnout také živě 6. září na severočeském festivalu Shotgun, kde mají svou českou premiéru!

www.exium-music.com 
Daho 80%    


Cyp & Victor Martinez
Neljaes Runo
(Pohjola 004) 

Není to tak dávno, co byl ještě český projekt Cyp naprosto neznámým pojmem a spíše nadšeným domácím producentem. Po mnoha dlouhých letech se Lukáš rozhodl, že o sobě dá vědět, což se mu parádně povedlo. Za vše mluví hned několik celosvětově vydaných desek a respekt takových po veličin jako Grovskopa, The 65D Mavericks, nebo třeba Španěl Victor Martinez. Cyp vydává svoje tracky i digitální cestou a dnes jeho releasy vyházejí jak na běžícím pásu. Poslední počin je na švédském labelu Pohjola. Nese název "Neljaes Runo" a společnost tady Cypovi dělá právě Victor Martinez. Oba aktéři dodali ostré industriální tracky. Cyp posunul zvuk od příbuznosti k The 65D Mavericks k vlastnímu originálnímu projevu a Martinez dodal dva kousky, ze kterých dýchá starý Birmingham a nejlepší léta britské scény. Desku samozřejmě zakoupíte u Nula2, která dělá projektu Cyp od počátku suport!!

www.pohjola-records.com 
Daho 90%

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016