REPORT

 

Reason special

Zorganizovat klubovou noc v masovém měřítku je věc věru nelehká. Roxy se do podobného podniku pustila s vervou a myslím, že i přes finanční tíseň se akce co do atmosféry a kvalitní zábavy zdařila na jedničku. Hudba nás čekala rozhodně náročnější, než je obvyklé, ale o tom přece Reason je, ne?

 
Reportáž může být různá. Jednou vás nudí, jindy pobaví, v každém případě však a hlavně - informuje. Z času na čas se objeví dílko, jež svou myšlenkou najde souvislosti i ve zdánlivě neočekávaném případě. Před nedávnem jsem jeden takový četl. Vzácnou paralelou mezi pocitovým vztahem k životnímu prostoru víkendových nocí a tvářemi jeho zaměstnanců zřetelně definoval samotnou podstatu spisovné interpretace pojmu klub. Prostě clubber se vším všudy. Třikrát potlesk - bravo. Na úvod stačí.

Kdo z vás čte sumárum dojmů z tanečních parties pravidelně, zcela jistě pochopil, že mluvíme o místě nazývaném Roxy. Problémy všem známé zapříčinily přesun dlouho očekávané akce Reason do velkokapacitních sálů pražského veletržního paláce.

Koncept party byl narozdíl od jiných akcí podobného významu řešen podélnou konstrukcí pódia a tedy i záměrnou depresí jinak velmi rozlehlého, snad až kapku neosobního prostoru.

Line-up sliboval mnohé. Krom pravidelných a mimo Raie v současné době nemastných-neslaných tranceových rezidentů se v hlavním čase objevilo jméno toho "posledního z největších". John Digweed. Aura slavného jména se nezapře. Je zajímavé pozorovat v jakém rozsahu může v sekundě měnit atmosféru davu jen a jen domnělé charisma vystupujícího. I tak se stalo. Chvíle Digweedova značně opožděného nástupu roznesla veškeré chmury na kopytech.

Několikahodinové pásmo technicky dokonalého hraní překvapilo i posluchače, řekl bych "velmi neortodoxní". Natolik dlouhé bezbeatové pasáže (v každém případě za hranicí normality běžné elektronické rozcvičky) ovlivnily pohled na možnosti stylu jako takového snad každého z nás. Ano. I toto je možné. Hraje-li John Digweed stejným způsobem i ve své domovině, můžeme s úsměvem konstatovat - Angličané vědí proč hlasují. Poslouchají a slyší. Ne tak Češi. Bohužel.

Jak se zdá, Roxy si je dobře vědomo kulturní skladby svých příznivců a pro nadšence houseových rytmů tak připravilo stage druhý. Kvalitu ani o píď menší reprezentovaly špičky naší scény v doprovodu známých Britů Timmyho S (Get Fucked) a stejně zajímavého DJe Casseho. Je jasné, že z kapacitních důvodů bylo pravděpodobně nutné umístit gramofony na balkon, nicméně výsledný efekt připomínal (i přes hudební, již zmíněné kvality) jakousi formu houseové diskotéky. Chlapi! Kontakt návštěvníka s DJem je pro párty zcela zásadní! :)

Dekorovaný chill-out nabídl pohodu ve znamení Hofeeho, Talla, Blue a Standy Zímy aka Stanzima.

Místo k hovorům ušlechtilým, klidným a příjemným. Skupinu čerstvě známých partypeople z tohoto místa vřele zdravím.

Design vizuální opět obstaral Phase, vybavení k odpočinku v podobě pytlů populární výrobce instantní rakoviny, osvětlení Technik a výkonný laser, jak jinak než Overthere.

Reason. Myslím, že již tak velký kredit residentní klubové noci tento víkend značně posílil. Doufejme, že nestandardní masová akce přinese očekávaný zlom a posílí o ni zájem. Bude tak rozhodně ku prospěchu.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016