REPORT

 

Report z Techno Masters od Čéši

Také jste tam byli? V den, kdy normálně víkend již končí, se díky státnímu svátku nedělní nicnedělání proměnilo v pořádné taneční uvolňování. V Pardubicích se totiž konalo další pokračování velké párty Techno Masters. Čekala nás velká Djská jména a prý i velké změny v zázemí samotné akce, tak se pojďme podívat, jak to opravdu nakonec vše bylo...

 

Když jsme se rozhodovali, zda-li pojedem později nebo dřív, rozhodlo se nakonec, že se pojede tak akorát:). Že to bylo dobré rozhodnutí jsme se přesvědčili již něco málo po deváté hodině, kdy dvě vedle sebe jdoucí fronty tvořili již takového malého dablovaného hada. Naštěstí vše postupovalo rychle a uvnitř jsme spolu s ostatními byli během několika málo minut. Šatna v tu dobu k mému údivu zela prázdnotou a jen málo svršků někde v posledních řadách obtěžkávalo věšáky a paní šatnářky měly ještě úsměv na rtech.

Po vystoupání schodů do prvního patra, na vás vlevo čekala klasicky velmi útulně připravená Red Zone Lounge, kde se pohybovaly hostesky Marlboro a hráli Djs Hontza, Wicc, TinTin atd. Pro mne osobně naprosto neznámá jména, hrající ale příjmenou odnož elektronické hudby na pomezí house, elektro a progressive... Já jsem tam nepobyl příliš dlouho ani často, přijel jsem na jinou stage, přesně na druhé straně.

Marko Nastić

V tuto chvíli tam již diktoval pan pořadatel Dj Agent. Tenhle chlapík má už z pohledu Djs pěkně odžito a pořád mu to jde jako by to byl velikonoční zajíček. Zvuk tepal celkem solidně, ačkoliv se mi pozdávalo, že uprostřed je tak nějak tlumený, jako by ho někdo škrtil. Co bych však vlastně chtěl a měl vyzdvihnout, byla naprosto jinak postavená stage. Kdo Ideon navštívil už vícekrát ví, že často stage ležela jakoby bokem, nyní stála přímo naproti a tato koncepce byla opravdu mnohem lepší. Prostorově i z hlediska pohybu lidí je to daleko komfortnější.

Po Agentovi nastoupil Marko Nastić. Tenhle malej potetovanej chlapík s více než úsměvným knírkem pod nosem mi připoměl maličké mafiánské pány na předměstí Milána. Pustil se do toho celkem solidně, ale jelikož od Agenta bylo tempo nastaveno zřejmě příliš, chvilkami dosti zpomaloval a blížil se k hranici zvuků podobajících klikajícím beatům. Ne, minimal to nebyl, pořád to šlapalo solidně, ale zvukově to bylo takové jiné. Těšil jsem se už na Cj Bollanda.

CJ Bolland

Cj Bolland - jméno, které když vyslovíte, určitě u mnoha lidí poslouchajících techno vyvoláte nějaký ten malý flashback na nějakou párty kde hrál. Cj Bolland je pro někoho již ohraný, pro někoho nesmrtelný a pro mě hlavně spojený s fenomenálním MC Screenem. Toho tentokráte sebou neměl. Už ani nevím, zda-li spolu ještě vůbec vystupují, ale jejich společná show je prostě jiná, úchvatná a strhující. Takhle znělo jako jízda rally s motorem 1,2... Cj Bolland se snažil, zazněly i velmi známé tracky, ale celkově mě tak neoslnil, ne tak jak to umí. I přes to všechno se tancovalo jako kdysi, prostě techno které má každý rád, nic experimentálního, nic neočekávaného, zábavné a taneční.

Po Cj Bollandovi nastoupil Joey Beltram. Tohodle chlapíka jsme neměl možnost nikdy slyšet. Nějak mi tohle jméno ani nic neříkalo a unikalo. Očekával jsem, co se stane, a i přes menší komplikace při střídání Beltram začal hrát ve stejném tónu jako Cj skončil. Beltramovi to ale moc dlouho nevydrželo, i když jsem několikrát odběhl uplně mimo dění, nemyslím si, že by jeho výkon byl tím nej, co by mělo být na TM k slyšení.

Když jsem se mezitím pohyboval mezi lidmi, chodil na wc a bar, pozoroval jsem všude velmi dobrou náladu a lidi kolem mi připadali, že jim fakt tahle hudba dělá dobře a líbí se jim. To mě potěšilo, jsem rád, když se na akci sejdou ti, co jim je společně dobře a mají fajn náladu. Koberec po celé podlaze v Ideonu nepůsobil sice příliš esteticky, ale na druhou stranu to nikde neklouzalo a pokud jste se dobře dívali i pod nohy, tak jste nemohli ani zakopnout (já ano, ale to je zase jiný příběh).

Joey Beltram

A. Paul, to bylo jméno o kterém se šuškalo, že to bude onen černý kůň. Tedy Dj, který velmi překvapí a bude tím, na kterého se píše samá chvála. Skoro tomu tak opravdu bylo. Techno, které předváděl mělo toliko podob, že je všechny neumím ani vyjmenovat. Parádní, zábavné, bezchybné. Líbilo se mi a i ten jeden laser který tam byl naplno postačoval tomu co se hrálo a pro koho se hrálo. Nepotřebujeme přeci blikátka, abychom něco slyšeli a hudba se navíc vnímá hlavně ušima a tělem :)

Ale moje hlavní hvězdy večera nastoupily až po  A. Paulovi. Steen vs. The Keeper. O těhlech klucích jsem psal už ohledně předchozí TM a i tentokrát mě naprosto šokovali a odrovnali. Tihle jihočeši, kluci český, to tam nehorázně rozbíjeli. Žádná zběsilost, krev nebo hrůza, naprosto vyrovnaný, perfektně odehraný techno set. Kluci se střídali tak nějak podle tracků. Soustředili se pekelně na své hraní a vyplatilo se jim to. Bylo to fakt nejlepší a musím říct, že čím dál častěji se mi stává, že někdo kdo je tu "doma" hraje líp než zahraniční hvězda. Ale to je správně, alespoň se dostanou dál a pro víc lidí a i vy poznáte, kdo je Steen a Keeper. Tentokráte to byly jedničky noci. Díky kluci ...

Posledním hrajícím a dokonce mnou vyslechnutým, i když už jen v pozici sedmo na balkoně, byl Dj Golpe. Tenhle mladík, poctivý a dravý, předváděl pro ty, kdo mají síly na rozdávání to, čemu se říká hardtechno. Rychlé, tvrdé, razantní a nekompromisní. Golpe to však umí, není to nepříjmené, dokonce mě i pobavila jeho vložka samplu z Madagaskaru, která mi v hlavě zní do teď ...

"já tak rád trsám trsám, já tak rád trsám trsám, já tak rád trsám trsám ...ty tak rád... trsáááš!!"

No pecka :o) Smál jsem se a vlastně i chápal, že tohle je opravdu pro ty co potřebují vyhnat z divočiny která všude kolem už notnou chvíli byla. Já počkal až se rozsvítila světla, odebral se do šatny a se zaťatými zuby předrkotal chladem až na hlavní nádraží.

Děkuji, zatancoval jsem si velmi dobře, pobavil se a ochutal i trochu ohnivé vody. Stačilo, již dlouho zase ne :o)

Uvidíme se příště, a kde? Váhám mezi Brnem a Benešovem, co vy?

+ atmosféra
+ koncepce stage
+ záchody ( větší počty, méně lidí)

- interiér ideonu (ale zase pařit v národním divadle nejde, že?)
- zima :o) (kdy už ti pořadatelé zařídí pro každého odvoz domů??? ) :o))) hehehe

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016