CLANEK

 

Rubrika Breakdown - vítejte v roce 2009

Vítám vás u prvního Breakdownu v novém roce. Zařadil jsem do něj několik střípků z drum & bassového dění posledních 12měsíců a upozornil na slibné novinky, které mohou ten příští ozvláštnit: ať už je to Podcast Záblesk, slovenský drum & bass na Hospitalu nebo probuzení legendárních The Prodigy, rok 2009 nebude jiný než ten předchozí - užijeme si srandu.

 
2008:

Break

Debutové album Symmetry sice nepřineslo radikální zlom nebo nazadekposedávací nářezy, ale velmi nám všem chutnalo a rozhodně potěšilo. Breakem se totiž nedá nic zkazit a hrát bez jeho desek je pro někoho stejně nemožné jako vařit bez soli.
Hit: Is This What You Want?

Chase & Status

More Than Alot: jedno z alb roku, z pohledu těch tanečních pak definitivní jednička. Chase & Status nakombinovali nádhernou selekci dancefloor-killer pecek s duší a maximem energie, ukázali nám, jak udělat dechberoucí dubstep a vyšvihli se neuvěřitelným způsobem.
Hit: Running

Pendulum

I když je mnozí ze své osobní drum & bassové síně slávy vyškrtnuli, za album In Silico byli náležitě oceněni i v jiných kruzích, přiblížili drum & bass masám a jejich živé hraní se stalo fenoménem, kvůli kterému jedni nevěřícně kroutí hlavou a jiní z něj mají životní zážitek.
Hit: 9000 Miles

Trei & Dose

O této dvojce jsem psal už minule: Nový Zéland jede a vychoval další ostré střelce. Ať jsme se podívali kamkoli, vždy, když jsme hledali duchaplnou alternativu k rozvrzanému neurofunku nebo příliš drsnému techstepu, nalezli jsme útěchu na deskách těchto talentů.
Hit: The Other Part Of Me

Icicle

Letos se deepový drum & bass definitivně prodral i do setů DJs, jejichž repertoár až do nedávna obsahoval jen kvákány, mlátičky a různé další monotónnosti. Po Commix a výjimkách typu Disco Dodo od Lynxe svedlo DJe i posluchače ze zajeté cesty mnoho jmen: Subwave, Subterra, Spectrasoul… a hlavně Icicle, jehož opusy platí za nejnadčasovější tracky poslední doby.
Hit: Spartan

Pokud jste se nad minulým rokem ještě nepřemýšleli, můžete tak učinit při hlasování v jedné z anket: Drumandbass Awards nebo i v klasických Dance Music Awards. Své d&b ceny letos poprvé rozjeli i na www.dnb.sk.

2009:

Brooklyn & Rido aka Záblesk

Dva přední čeští producenti rozvířili stojaté vody a zatočili s nudným stereotypem podcastem Záblesk. Prvního vydání jsme se dočkali začátkem prosince, venku už je ale i druhý díl. Brooklyn k této legrácce říká: "Nápad natáčet podcasty jsme nosili v hlavě už dlouho (jsou in, jsou cool, i když je to běžná mp3 s komentářem, tváří se to jako něco svůdnýho atp.), ale k akci jsme se přiměli až společnými silami s Ridem. Podobnou věc chystají i kluci s Morebeat - původně jsme je chtěli vybídnout ke spolupráci, ale nakonec se rozhodlo tak, že pražská bojůvka bude točit vlastní. A my byli rychlejší, chachá. Periodicitu jsme si líně nastavili na dva měsíce - radši uděláme bonusový díly navíc, než abychom nestíhali. V dalších dílech čekejte i rozhovory a samozřejmě kvalitní hudbu, kterou nikde jinde neuslyšíte. Brrrrap!"

B-Complex

Slovenský drum & bass na jednom z nejpopulárnějších labelů? Ano! B-Complexův track Beautiful Lies zaujal Tony Colmana natolik, že vyjde na kompilaci Sick Music. Matúš Lenický aka B-Complex produkuje už dlouhou dobu, ale protože se mu zatím z vydavatelství dostávalo chabých ohlasů, ani úspěch tohoto tracku neočekával. „Nesnažím sa robiť hudbu tak, aby zapadla do nejakého konkrétneho labelu a v dnb to tak bohužiaľ často funguje. Pár dní po tom čo som track poslal mi Clive povedal, že je track na novom podcaste Hospital, pozrel som si podcasty a nič… vyšlo to asi týždeň neskôr na demo caste. A odozva na podcast a track bola vynikajúca.

Nakonec to nezůstalo jen u odezvy, track bude co nevidět oficiálně na hudebním nosiči a to se stejným logem, které vídáte na deskách High Contrasta nebo London Elektricity. Zajímal jsem se proto, jestli se Matúšovi splnil ten největší sen a nebo jestli ho lákají i jiné mety… „Hospital je label ktorý si rozhodne veľmi vážim, métou pre mňa nebol ale svojou filozofiou a otvorenosťou novým myšlienkam je mi veľmi blízky. Má prepracovanú štruktúru a podporuje skvelú hudbu. Do budúcnosti sa črtá aj ďalšia spolupráca a ja som teraz dvojnásobne motivovaný do produkcie. Čo sa týka iných labelov, možno Ninja Tunes alebo planet mu, pre moju ne-dnb tvorbu, ale to je zatiaľ také snívanie.“

Slovensko se tedy slušně rozjíždí a L Plus a Smote už nejsou jedinými producenty, kteří si tykají s hvězdami… A kdo může být podle Matúše dalším překvapením? „Myslím, že slovenská tvorba ide pomaly hore, tých mien nie je zase tak veľa ale presadiť sa podarilo Larrymu, Smotemu, čakám, že sa chytí aj Decem, Dirrrty B či Verbal. Keď si spomeniem na pár rokov dozadu kedy ešte československá scéna riešila ako vyladiť nejakú tú basu a na našu produkciu sa ľudia pozerali s úsmevom, myslím že nie je také odvážne povedať, že od nás na západ vanie čerstvý vzduch.

Shock One

Scéna zažívá boom nových producentů a Shock One patří mezi ty nejšikovnější. Jeho hity v roce 2008 slušně nakládaly a aktuální minimix složený z tracků plánovaného EPčka slibuje hodně. 4 pecky a každá jiná: disko vypalovačka, ragga kombo s MC Spydou, oldschoolovka s amenama a navíc dubstepovobreaková nálož! Mňam!

Vicious Circle


Tato partička nejdříve dokázala originálním způsobem navázat na legendární počiny Usual Suspects a jiných pionýrů. Nyní se profiluje do univerzální producentské formy a skvěle zapadá do konceptu vydavatelství jako Critical nebo Digital Soundboy a plánuje jedno z nejočekávanějších alb roku 2009. Ochutnávku některých pecek zprostředkuje set pro D&B TV.

The Prodigy

Těžko říci, co přinese jejich nové album, protože Invaders Must Die mnozí označili za kopírku Pendulum a smetli ji ze stolu. Potěšující je ale zpráva pro všechny, kteří chtějí The Prodigy slýchat v setech - Voodoo People a Smack My Bitch Up půjdou definitivně na odpočinek: Nový singl Omen (video originálu si můžete přehrát na oficiálních stránkách) přetvořila do nabušeného breakbeatu Noisia, s Invaders Must Die si pohráli Chase & Status. Uvidíme!

Kam vyrazit?

O Icicleovi už padlo několik vět v přehledu zajímavých osobností minulého roku, co je ale nejdůležitější: jeho premiérové vystoupení si můžete užít na páteční Take Control v Abatonu. Za návštěvu pak bude rozhodně stát druhá Shadowbox Big Band Session v Matrixu (30. ledna), alternativou jsou Mutated Forms na Drumstation v Crossu.

Pořadatelé Break4Beats na Flédě na pátek 6. února naplánovali London Elektricity, v sobotu 7. února se Shadowboxem v Roxy oslaví narozeniny Kasra, majitel Critical Records. Víkend 13. a 14. února budeme opět nakaženi Virusem (Ed Rush v pátek na Bassinfection v Brně, v sobotu v Lokalitě ve Slaném.)

Pořádně zlobit můžeme i v pátek 20. února. Do Valašského Meziříčí zavítá Culture Shock, v Roxy to na Bushi roztočí Brookes Brothers a v Abatonu si dají dostaveníčko všichni milovníci jump-upu (Hazard), dubstepu (Youngsta) a reggae (Ragga Twins) - odehraje se zde warm-up k halovce Let it Roll, která je v plánu na 13. března a na dvou stagích nabídne hned sedm headlinerů…
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016