CLANEK

 

Nula2 Podcast 04/2009 (house)

Když se v kanceláři "nuladvojky" zrodil nápad pravidelných mixovaných setů, naivně jsem se domníval, že o zodpovědné a schopné kolegy DJe, kteří nám s pořadem budou ochotni pomoci a sami se tím také samozřejmě zviditelní, nebude nouze. Rychle jsem ale zjistil, že málokdo dokáže udělat pro taneční scénu něco od srdce a zcela nezištně. Slovo dalo slovo a houseového dílu Podcastu Nula2 se ujal neúnavný redaktor techno.cz Myclick, který už dlouhá léta vystupuje pod uměleckým jménem DJ Face.

 

Hned z počátku musím podotknout, že Myclick se svého úkolu zhostil velmi zodpovědně a profesionálně, jak je ovšem jeho dobrým zvykem. V den svých pětatřicátých narozenin namixoval tento excelentní set o jedenácti skladbách, které jsou jeho srdíčku hodně blízké. Myclickův mix doufám mnohé z vás chytne u srdce, protože je z něj od začátku do konce cítit neskutečně hluboký vztah k muzice a neutuchající nadšení. Druhá věc je, že no prostě, to byste museli znát Myclicka . )      

Vinyshop Nula2 není pouze a jenom o technu a DnB, což se vám aktuálním dílem našeho podcastu budeme snažit připomenout. Michal totiž nahrál setík z desek které mu už pěknou dobu vozíme. Doufám, že jím uděláme radost všem příznivcům house music a nejen těm. Myslím, že na úvod těchto pár slov stačí, takže konec klábosení, a pojďme poslouchat, nebo i tančit ? Jak chcete.  Přejeme fajn hudební zážitek. Já vím, už pšššššššššt  : )  

Podcast si můžete stáhnout zde.

.
 

Soutěž:   Jak mladý je Dj Myclick? 
Cena: vinyl 12" -  Joey Negro and Sunburst Band / Man of war / Z records 
Odpovědi zasílejte včetně adresy a telefonu na mail
daho@nula2.cz
  
 
1)  Mari Boine  /  Vuoi Vuoi Me (Henrik Schwarz remix) /  Universal Jazz  ( čas 00:00 - 05:28 ) 

Tak dlouho ji Jirka Šteffl pouštěl na Radiu 1, až se ucho utrhlo a musel jsem ji mít... A vzhledem k tomu, že si ji v klubech kvůli všem těm nadopovaným zrychlencům příliš nezahraju, pro tohle demo se hodila parádně. Henrik je fakt nejvíc a nejvíc jsem si ho taky užil při jeho loňském vystoupení na festivalu MELT!. To byla podívaná a ten zvuk! Člověk si s hlasem Mari Boine připadá jak někde mezi indiány u táborového ohníčku a když se vám tam za zády rozduní sound system náčelníka, který Černá ruka si říká, začnete s nimi poskakovat také – maká to fakt neuvěřitelně! 


2)  Brendon Moeller  /  Oceanfront  / Apnea 022  ( čas  05:28 - 10:18 )  

Můj velký oblíbenec Brendon Moeller aka Beat Pharmacy poprvé! Poměrně atypická věc, ale to by se vlastně dalo říci u každé jeho skladby - každá je jiná, každá je naprosto dokonalá a tenhle pán mě bude stát ještě hodně peněz. :) Musela tu také být, poslední dobou jsem si totiž strašně zamiloval všechny ty tracky, které v sobě obsahují příběh v příběhu, tzv. "fields recordings." Ptáčkové cvrlikají, veselá dítka na sebe pokřikují na dvorku, v dálce štěkne pes, racek zamává křídly a Brendon zahušťuje a zahušťuje. Je to vlastně temné nebo veselé? To je právě ono... Jak kdy a jak pro koho!


3)  Trentemoller vs. DJ Lab  /  Rauta (Girls mix)  /  Echocord 034  ( čas 10:18 - 16:13 )   

Můj první Echocord, konečně! Tolik mám tuhle značku rád a tolik mi do setu doteď nepasovala – až jednou... :) Trentík, jak ho neznáme, takže to vypadá, že jeho krajan DJ Lab, tu měl to rozhodující slovo. Když necháte v téhle temnotě baterku zhasnutou, všechny zvuky vám naskáčou na záda a z nich plíživě vniknou do uší. Nebraňte se jim, naslouchejte a vrťte se, bude vás to fakt bavit. Velmi těžké duchny mají v Dánsku a strašně špatně se z jejich nadvlády člověk vysoukává... Stejně jako v případě nedávného remixu Modeselektor pro Björk mě víc dostává remix pro holky a je mi to úplně jedno. :)
 
 
4)  Koljah & Oliver Deutschmann  /  Eaten Back To Life (Ed Davenport Stripped remix)  /  Konsequenz 004  ( čas 16:13 – 21:11 )   

Ta prostorová perkusová linka to v dalších minutách maličko rozsvěcí, ten vokál zase dodává trochu důvěry. Jen si nahlas nezkoušejte pronést ono "HU!" Je to hodně nakažlivý sampl a mohlo by vám to zůstat, věřte mi. :) Mám slabost pro upovídané tracky, kdy lidský hlas funguje jako další nástroj a tenhle je tak parádně naechovaný, že je mu skvěle rozumět. Hodně snivé aroma plus ono "You know..." ten tlak ze všech stran ještě trochu povolují.


5) Brendon Moeller  /  Lost & Found  /  Eskimo Recordings  ( čas 21:11 – 26:45 ) 

Můj velký oblíbenec Brendon Moeller aka Beat Pharmacy podruhé! Ty trumpetky v předchozím tracku mě inspirovaly natolik, že sem další jeho atypická věc snadno zapadla. A atypická i pro značku Eskimo Recordings. Že se i u ní velký labelový turista ukáže, jsem opravdu nečekal... Modulované plochy – věc, která mě vždycky tak snadno lapí a přitom už jsem je slyšel tolikrát. Ty máme totiž my snílci tuze rádi. Basy jsou tentokrát mocnější ještě víc než obvykle, až jsem je musel mistrovi lehounce ztlumit – pardon Brendone, já vím, že jsi to myslel dobře! :)  
 
 
6)  Blunt  /  Darkness In My Soul (Beat Pharmacy´s Cosmic Dub)  /  Thump Elektroniks 008  ( čas 26:45 – 32:28 )  

A můj velký oblíbenec Brendon Moeller aka Beat Pharmacy potřetí a snad naposledy! :) Tak ten název sedí dokonale – temnota v kosmickém provedení. Další snivý závoj z ploch jako stvořený pro zatočenou hlavu. Přesně ta skladba, kterou byste klidně poslouchali půl hodiny, aniž by vás nudila. To koření má v rukou ten šikovný pán a nikdy mu neujede ruka. Přiměřeně, přiměřeně, teď pro změnu smyčce dodávají do té syntetiky trochu života a z oslizlých nevábných sklepení se pomaličku dostáváme na povrch, teď už to začíná být maličko veselejší, co říkáte?
 
 
7)  Andres Garcia  /  No More Tears (Quarion remix)  /  Connaisseur Supérieur 011  ( čas 32:28 - 38:33 ) 

A jen co vylezeme ven, už zase se přistihneme, jak sedíme u ohníčku s indiány! :) Co jen do té dýmky míru ti rudí koši nacpali? Klidně by ten tklivý hlas mohl být zase od Mari Boine, ale autor je bohužel neznámý. :( A když to do ploch a jemných zvuků zahalí tentokrát profík Quarion, je také o kvalitu postaráno. Nebýt "Eráčka" od Joshe Winka, možná bych na tuhle pecku nikdy nenarazil, takže díky Joshi, tohle je vážně černý poklad pro odlehčení jako stvořený! Docela mě mrzí, že dnešní párty jsou už jen o pravidelném kopáku od deseti do šesti a takovéhle mrazení po celém těle se dostaví jen velmi sporadicky...


8)  Tedd Patterson  /  Shattered (Original)  /  Wave Music 207  ( čas 38:33 – 44:09 ) 

         

Málem můj velký oblíbenec Brendon Moeller aka Beat Pharmacy počtvrté, ale nakonec ta upovídaná basová linka zapříčinila, že je tu originál. Kevorkianova značka mě poslední rok dva zklamává opravdu jen málokdy a když placky z Ameriky, tak jedině tyhle, jinak dávám už dlouho přednost Evropanům. Panečku tam je ale ruchů a zvratů – jen si zkuste předpovědět, co se v příštích vteřinách stane, nepodaří se vám to a díky za ty dlouhé stopáže, jen tak mohou jednotlivé příběhy správně vyznít. Netuším, zda se o mastering stará Francois sám nebo na to má nějakého inženýra, ale ten zvuk je pokaždé tak fantastický... 


9)  Oleg Poliakov  /  House Of The Sun  /  Circus Company 034  ( čas 44:09 – 49:33 )   

Další velmi snivá záležitost s vokálním dostaveníčkem a basová linka versus jemné beaty. Teprve až teď jsem se k Olegovi Poliakovi (nebo snad Poliakovovi?) prokousal a ze všeho nejvíc mě mrzí, že jsem mu při jeho návštěvě u nás nemohl koukat pod ruce. Zdá se, že tohle není poslední věc, kterou si od něj zakoupím. Hodně originální tvorba a přesto tak snadno míchatelná se vším, čeho se v tašce při listování dotknete. Další dlouhatánský vzrušující příběh, v němž není o překvápka nouze!


10)  Shigeru Tanabu  /  Adrian (Jerome Sydenham remix)  /  Wave Music 204 ( čas 49:33 - 57:10 ) 

A nakonec? Japonec! Uf, ale není tohle vlastně už skoro trance? Úplně vidím Tiësta, jak má v paprscích laseru zvednuté obě ruce a dav pod ním v euforii šílí. Nebo že bych se jen špatně podíval? Jerome Sydenham ví totiž naprosto přesně, kam sáhnout a vlastně ani ty ostatní verze nejsou k zahození! Jak se zdá, kytarista od Brendona to zvládá i sólově a já vedle Kuniyuki Takahashiho už umím další krkolomné jméno bez přeřeknutí - díky :) Dneska už ji najdete v setu téměř každého DJe, ale funguje spolehlivě, tak proč vlastně ne?


11)  Carl Craig  /  Twilight (Live In Paris) /  Planet E 290  ( čas 57:10 - 64:22 ) 

Nějaký ten čas vlastně ještě máme, tak proč se nepoklonit Detroitu, ke kterému určitě vzhlíží většina těch producentů s obdivem a Carl Craig bude tou pravou sladkou tečkou. S Paříži jsem ještě neměl tu čest, ale být tam před třemi roky, určitě bych si tuhle nádheru s množstvím živých nástrojů dal... A proč na tomto místě, teď a tady nepoděkovat? Carlu Craigovi za jeho set na Cosmic Tripu v roce 2006, Tobimu za objevení téhle parády, Dahovi a Gingerovi za každoměsíční balík placek na poště a samozřejmě za prostor a DJ Rescue si za mastering a příjemnou společnost v New Age studiu zaslouží pozvání na oběd. Příjemné zažívání i vám...   

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016