CLANEK

 

Narozeninový Nula2 Podcast 02/2010 (Classix & Old School)

Jablonecký obchod s vinyly pro DJs Nula2 oslavil v únoru už desáté narozeniny! Ano, už deset let Daho a Ginger zásobují celou Českou republiku taneční hudbou a rozesílají balíčky s deskami do vašich recordbagů. Při příležitosti takto kulatého jubilea se v následujícím podcastu poohlédneme po těch nejoblíbenějších deskách, které klukům navěky přirostly k srdci a které zároveň jsou v nabídce nuladvojky tu celou předlouhou dobu. Za mixák se postavil a set přichystal skladník Daho.

 
Na rovinu se přiznám, že tenhle podcast měl vyjít už v prosinci, coby vánoční dárek vám všem. Důvodů, proč se tak nestalo, bylo hned několik. V první řadě nepříjemná nemoc a hned potom nestíhačka a nedokončený koncept setu. Možná se to nezdá, ale pospojovat smysluplně patnáct a více let staré skladby není vůbec žádná legrace. Zvláště, když se do něčeho takového pustí někdo, kdo podobné věci prostě musí mít "ťip ťop". Výběr skladeb, jejich správné poskládání a pak hlavně mixing. Nakonec je set po několikátém pokusu na světě. Vybral jsem do něho třináct stracků, které jsou nejen pro mě, ale i kolegu Gingera za celou historii elekroniky klíčové a které se zároveň někdy u Nula2 daly pořídit. Vlastně každá skladba je naše velká srdcovka a kostička stavebnice, bez které by Nula2 nikdy nebyla Nula2. Určitě i vy rádi zavzpomínáte a pomyslně s námi tímhle způsobem narozky oslavíte. Výčet producentů a skladeb mluví sám za sebe. 



Narozeninový podcast nemá za úkol vám předhazovat tuctové desky, ale může být nástrojem, jak si připomenout staré dobré časy a alespoň některé stejně dobré songy. Já po té nekonečné dřině doufám, že se mi to alespoň částečně povedlo.) Užijte si to pořádně nahlas a třeba i vícekrát!  Bude mi velkým potěšením  :))
 
Reakce na mix nám můžete sdělit do fóra pod rubrikou. V případě zájmu většinu použitých desek najdete na našem shopu Nula2.   

Soutěž:  Jaká je vaše vůbec nejoblíbenější taneční elektronická skladba?  
Cena:   vinyl 12"   Orbital  /  Remix Collection Vol. 1 /  unknown label 
Odpovědi zasílejte včetně adresy a telefonu na mail daho@nula2.cz  

Podcast můžete stahovat zde.   

1)  Spooky  /  Stereo  /  Generic Records   ( 00:00 - 03:48 ) 



Moc rád bych začal povídání o použitých deskách větou: "to nejlepší na začátek", ale protože se dočkáte jenom těch nejlepších skladeb, tak to prostě nejde. "Stereo" je pro mě strašně důležitá skladba. Modla s nepopsatelnou emocionální hloubkou, která se váže k jedné smutné události... Ty klávesy bych jednou chtěl slyšet v kostele!  
 
2)  Moby  /  Go  /  Nova Mute Records    ( 03:48 - 07:30 ) 



Moby byl mezi prvními, kdo to všechno elektronické bláznění kdysi odstartoval a stál v čele. Tahle písnička, kde je použita ústřední melodie televizního seriálu "Twin Peaks" má stejně magickou atmosféru, jako zmiňovaný Lynchův příběh. Bylo na ní vyrobeno asi tisíc remixů, ovšem originál je jen jeden. Věříte tomu, že tahle fantastická věc vyšla, když se psal rok 1991?  
 
3)  Daft Punk  /  Revolution 909  /  Virgin Records   ( 07:30 - 10:05 )  



Francouzští Daft Punk a jejich album "Homework" svého času vzbudilo na scéně značný rozruch a nadšení. Dá se říci, že patří mezi vinylové bestselery dodnes. Já jsem z něj vybral energický track "Revolution 909", který mě osobně sedí asi nejvíc.
 
4)  Mory Kante  /  Yeke Yeke (Hardfloor Remix)  /  Going Global Series   ( 10:05 -  15:20 ) 



Ať zahrajete tuhle skladbu v roce 1996, kdy na vinylu s remixy od Hardfloor vyšla, nebo dnes, výsledek bude naprosto stejný! Plný parket lidí s rukama nad hlavou a tak to má být. Hardfloor a jejich acidová formulka fungovali hodně dlouho a "Yeke Yeke" bude fungovat leště asi tisíckrát déle. Že ne?? Pche, to Hardfloor asi moc neznáte. 

5)  Plastikman  /  Spastik (Dubfire Remix)  /  Minus Records   ( 15:20 - 18:25 ) 



Originál skladby "Spastik" spatřil světlo světa před předlouhými sedmnácti lety v roce 1993. Použitý remix od Dubfire je ovšem z nedalekého roku 2007. Vlastně nebylo remixem moc co vylepšovat, takže snad tahle novodobá verze nikoho moc nepobouří. Každopádně "Spastik" je perkusivní bouře jako sviňa a funguje taktéž vždy a všude!

6)  Underworld  /  Rez  /  Junior Boys Own Records   ( 18:25 - 21:16 ) 


   
Spíše než desetiminutovou "Rez" budete znát její profláklejší sestřičku "Cowgirl". Když poprvé v MTV Party Zone tuhle věc pustili (1994), myslel jsem, že se něco porouchalo. Přiznávám se, že jsem "Rez" absolutně nepobral a šel si raději vyřídit toaletu a občerstvení. Až po letech jsem pochopil tu nezadržitelnou energii a sílu, jakou tahle originální nahrávka má. Dneska vím, že je to asi to nejlepší, co kdy Undreworld vůbec udělali.

7)  Orbital  /  Halcyon  /  Internal Records   ( 21:16 - 26:20 ) 


   
Když se mě někdo zeptá, jak jsem se dostal k elektronické hudbě, vybaví se mi MTV, Orbital a jejich skladba "Halcyon" s nádherným vokálem Kirsty Hawkshaw. Pro mě tahle skladba nikdy nezestárla a ten zasmyčkovaný vokál můžu poslouchat pořád a pořád dokola. Pro dokreslení atmosféry doporučuji i naprosto ujeté video.

8)  Leftfield  /  Filter Fish  /  Hard Hands Records   ( 26:20 - 30:23 ) 


    
I když "Filter Fish" pochází z období alba "Leftism", konkrétně maxáku "Original", nepatří mezi ty nejznámější songy od Leftfield. Také svou monotoní strukturou se albu trochu vymyká, ale jak o "Filter Fish" kdysi v recenzi Discoboxu prohlásil Dalo: "I Dave Clarke se může jít zahrabat" : )  Škoda, že podobné tracky dnes u publika nemají velké šance. 

9)  Lemon8  /  Model 8  /  Plus 8 Records   ( 30:23 - 34:22 ) 


    
Lemon8 vždy a všude funguje na jedničku! Jak v roce 1993, kdy vyšel, tak dnes. Richie Hawtin musel prodrbat asi stovku vinylů s tímhle legendárním kouskem, a tak nemůže "Model 8" prostě chybět a je důkazem, že dobrá muzika nikdy nezestárne.

10) Sabres Of Paradise  /  Smokebelch 2 (David Holmes Remix)  /  Warp Records   ( 34:22 - 41:10 )

   

Stejně jako "Stereo" od Spooky, tak i "Smokebelch 2" v remixu Davida Holmese je pro mě naprosto srdcová a niterní záležitost. Kdybych měl někdy napsat svoji all times top ten, určitě by jste tam "Smokebelch 2" našli. Sladký a romantický klavír v první části vás nechá příjemně snít, aby vás pak následný acid rozmetal na hadry. David Holmes vždy byl fantastický remixér a tohle je jedna z jeho nejlepších prací.

11) The Pump Panel  /  Ego Acid  /  Missile Records   ( 41:10 - 45:06 )  


    
The Pump Panel nebo chcete-li Tim Maylor a Dan Zamani vždycky cpali acid všude, kam to šlo :). Skladby jako "Confusion" nebo "právě použitá "Ego Acid" ve své době musel vlastnit každý techno DJ, aby vůbec mohl fungovat. Tak se toho nebojte a oddejte se naprostému acidovému běsnění, není to ale nic pro slabé nátury!! Takže případné stížnosti a zdravotní potíže můžete samozřejmě nahlásit u Missile Records .)

12) Underworld  /  Born Slippy  /  Junior Boys Own Records   ( 45:06 - 51:40 ) 


    
Tuším, že následující informací udělám vám všem čáru přes rozpočet. Tenhle monstrózní elektronický orgasmus je originální verze "Born Slippy". Ne ta, kterou všichni notoricky znáte z filmu "Trainspotting" a tak rádi si ji na akci pobrukujete. Vy milujete NUXX, my v kanceláři Nula2 milujeme originál! To je ale překvapení, že? Není co dodat. Ta neúprosná melodická smyčka semele a očaruje každou mozkovnu, která je na dosah.

13) Aphex Twin  /  On  /  Warp Records   ( 51:40 - 56:06 )  


    
Aphex Twin a jeho "On" nikdy na pultě obchodu Nula2 neleželo, ale když máme ty narozeniny...  Zároveň je "On" kultovní záležitost ještě více kultovního umělce, který má asi podobně fanoušků jako Madonna či Michael Jackson. Pokud však máte přebytečných patnáct set, můžete i vy mít tenhle skvost doma na vinylu : ) Maxák obsahuje ještě tři další skladby a vy potom určitě nebudete vědět co si dřív pustit do ouška.  

 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016