CLANEK

 

Přihlašovací fáze na Red Bull Music Academy 2011 právě začala

Už jste někdy byli v Tokiu? A muzikou, že žijete dnes a denně? Což takhle to spojit?! Vyhlášená Red Bull Music Academy dává o sobě opět vědět a vy teď máte relativně dlouhé dva měsíce na to, abyste vyplnili přihlášku a přiložili výsledky svého hudebního nadání... Je přitom úplně jedno, zda jste DJ, producent, nebo muzikant - to porota je tu od toho, aby usoudila, zda právě vy na to máte a zda také budete pokračovat ve šlépějích těch, kterým RBMA před časem zajistila přímo raketový start. Techno.cz rozhodně doporučuje!      

 

Red Bull Music Academy oběhla zeměkouli a na své cestě se zastavila například v Barceloně, Kapském Městě, Torontu, Sao Paulu, Londýně a Melbourne. Tokio má pověst ráje lovců vinylových kotoučů i techniky, takže se už dávno ozývaly hlasy, aby se Akademie konala i v tomto městě – a letos míří právě tam. S plnou náručí workshopů, studiových sessions a večírků se tu zabydlí od 23. října do 25. listopadu 2011.

Mezinárodní workshop Red Bull Music Academy se koná každý rok v jiném městě. Ve dvou čtrnáctidenních “kurzech” se ve zdech Akademie setkávají někteří z nejlepších dodavatelů rytmů a melodií z celého světa. Je nám proto velkým potěšením pozvat producenty, hráče na různé nástroje, zpěváky a DJs, aby se zapojili do letošní Akademie v Tokiu. Přihlášku je možné stáhnout z adresy www.redbull.cz/rbma a je potřeba ji odeslat s ukázkou muziky mezi 2. únorem a 4. dubnem 2011. Porota tvořená zástupci slavných vydavatelství, hudebními novináři a členy štábu Akademie pak pečlivě zváží každou přihlášku. Budou vybrány dvě skupiny po 30 účastnících zastupujících široké spektrum hudebních stylů a úrovní zkušeností: od písničkářů až po konstruktéry vlastních syntezátorů, autory orchestrálních skladeb nebo digitální beatmakery. Šanci máš i Ty, není třeba mít za sebou profesionální kariéru a hotové nahrávky z masteringového studia. Stačit může zajímavá tvorba z domácího studia a neotřelý přistup či vize.

 

 

V Tokiu budou mít vybraní účastníci možnost poslechnout si přednášky průkopníků-podivínů, kteří razili cestu, i hudebních rebelů současnosti. Následovat budou noční jam sessions, při nichž se široké znalosti a inspirace převedou do praxe ve studiích připravených speciálně pro tuto akci. A budou mít také příležitost vystoupit v některých z nejslavnějších tokijských klubů. Jestli jste někdy mluvili s některým z účastníků minulých ročníků – například s Hudsonem Mohawkem a Flying Lotusem z Warpu nebo idiosynkratickým tureckým zpěvákem Ahuem – víte, že Akademii vždy popisují jako akci, která mění směr.

 

 

Na vlastní kůži zažijeme zjevení jen málokdy. Během Akademie jich lze obvykle zažít hned několik, protože na proslulém gauči Akademie usednou každý den dva hosté, aby hovořili o tématech z produkce a hudební historie a odpovídali na otázky od budoucích tvůrců hudby v obecenstvu. Každý se chce zapojit. V minulém roce v Londýně přednášela detroitská legenda Moodyman o KDJ gospelu a oblíbený cityboy Mark Ronson vysvětloval kořeny svých zvuků. Zasvěcené informace o tajemstvích rapu předávali Jay Electronica a americký průkopník minimalismu Steve Reich, zatímco Henrik Schwarz a Bugge Wesseltoft vyzradili svůj vizionářský přístup k jazzu a housu. Elektronická tvůrkyně Cosey Fanni Tutti nám dovolila nahlédnout do zdrojů své syntézy, zatímco němečtí potížisté Modeselektor překračovali hranice techna a hiphopu při improvizované live session v přednáškovém sále.

 

 

Letošní hostitelské město určitě nabídne spoustu inspirace ve studiích postavených speciálně pro Akademii. Tokio patří mezi nejoslavovanější města na světě, je to městská džungle obrovských rozměrů, kde se pozůstatky starého města Edo krčí u paty mrakodrapů. Blýskavé koncertní síně nabízejí neustále koncerty velkých jazzových, funkových a postrockových legend. Objevují se tu stále nové vlivné mutace taneční hudby, garážového rocku, diskotékové a psychedelické hudby i všechny druhy elektronických tónů. Hudba se tady už dávno srazila s technikou: poprvé v pracích elektronických skladatelů jako Isao Tomia a YMO, a potom prostřednictvím popularizace vybavení, od syntezátorů Korg, bicích automatů Roland, samplerů Akai a mixážních pultů Pioneer až po starý dobrý Walkman a novější Tenori-on. Hudebníci, kteří se chtějí přihlásit na Akademii do Tokia, najdou další informace, které potřebují, na adrese www.redbull.cz/RBMA

 

Kontakty:

Ms. X pro CZ/SK: Linda Hammelová, + 420 603 786 176,

lindee@redbullmusicacademy.com

Mr. X pro CZ: Ondřej Hlaváček,  +420 777 930 888,

nailer@redbullmusicacademy.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016