CLANEK

 

Co posloucháš, když... (10. díl)

V únoru pole nesílilo a v březnu máme krásné jaro. Já osobně nemám nic proti a už se těším na léto plné hudby. Na cesty autem s otevřeným okýnkem, na obědy v zahradních restauracích, na festivaly pod širým nebem a nakonec nepohrdnu ani nabídkou kvalitního sexu, ehm... Co ale nesmí u ničeho chybět, to je dobrá hudba. Co na to naši dotazovaní DJs?

 

Ja-ne

Ja­-ne (DJka, hudební dramaturg Upgrade Music Baru)


Co nejraději posloucháš, když...

...někam jedeš autem?

V autě mám tři flashky. Když dělám dětem taxikáře, tak pouštím jejich výběr písniček, naštěstí mají kluci dobrý výběr (Gnarls Barkley - ­"Crazy", Bob Marley­ - "Don´t Worry, Be Happy", Adele - "Rolling In The Deep"). Na druhé flashce mám svoji hudbu a vybírám podle nálady. Protože má flashka 16 GB, tak je toho dost na výběr. :­) Auto je pro mě vlastně jediné místo, kde si nejlíp poslechnu veškerou hudbu, a na třetí flashce mám mluvené slovo. Protože mám málo času číst knihy, tak to doháním tím, že si stahuji mluvené knihy.

...pracuješ?

Protože pracuji zatím jen doma a většinu času jsou doma děti, tak poslouchám především jejich křik. Nejlíp se mi pracuje, když spí a to si většinou poslechnu hodně chilloutové hudby.

...se věnuješ běžným domácím pracem jako uklízení, vaření atd.?

Při uklízení si nic nepouštím, ale občas si pouštím pří vaření hudbu nahranou v mobilu přes sluchátka, a to je většinou breakbeat, chillout, ale i živé kytary, např. Faith No More.

...jíš v restauraci?

Ve všech restauracích mají stejný problém a to je pouštění radia, což fakt nemusím. Hudba dokresluje útulnost restaurace a tohle je fakt rušivé...

...jsi na párty nebo v klubu a kalíš?

Vzhledem k tomu, že se dostanu nejvíc z domu, když mám hraní, tak je to určitě drum and bass a breakbeat. Ráda mám pod širým nebem psytrance.

…si užíváš sex?

Protože mám veškerou hudbu ve zkušebně, kde nespím a při sexu by sluchátka na uších nebyla moc povzbudivá, tak nic neposlouchám. Ale výběr by byl asi hodně atmospherický. :­)

 

Milan Kroutil

Milan Kroutil (DJ, netopýr)

Co nejraději posloucháš, když...

...někam jedeš autem?

Ano! Prodám Opel Astra 1.6 kombi, nic v elektrice, v žalostném stavu. Zelená barva. Gafa v ceně. Pětikvalt! Poslouchal jsem tam Radio 1, když jsem byl v dosahu. Jakmile to začalo chrčet, tak jsem ladil různé Chinaski a spol. do té doby, než jsem to vzdal a poslouchal motor mého 4válce nadupaného. Jo a taky jsem tam dlouho vozil Arakainy na CD!

...pracuješ?

Hudba mě strašně vyrušuje. Nejradši mám ticho, nebo tramvaje. Tramvaje mě uklidňují...

...se věnuješ běžným domácím pracem jako uklízení, vaření atd.?

Vařím rád a vařil bych ještě častěji, ale máme moc tlustou kuchařku a kolikrát se prostě nemůžu rozhodnout, co vařit. Taky rád žehlím, ale zjistil jsem, že vlastně moc nežehlíme. To je velká škoda. Žehlení je paráda. Voní to a líbí se mi ty hromádky. Hodně záleží na tom, co vaříme. Úplně jinou hudbu ke smažení a např. k dušení. K dušení třeba Pink Floyd.

...jíš v restauraci?

Něco, že ani nevnímám, že to hraje. Do restaurace chodím za jídlem. Jsou to okamžiky, kterých si hodně vážím. Nechci se nechat rozptylovat. Vadi mi špatná akustika restaurace, hluční spolustrávníci, nevkusná a hlavně hlasitá hudba. Naopak mám jako background rád hudbu čínskou, indickou, thajskou... Dodává to atmosféru. Párkrát jsem v jedné nejmenované thai restauraci hrával lidem k nudlím, ale asi po pátém hraní mě vyhodili, a to jsem se moc snažil. Škoda. Dobře tam platili...

...jsi na párty nebo v klubu a kalíš?

Podle reportů kolikrát zjistím, že jsem poslouchal asi jinou hudbu než ten, co psal report. Opravdu hodně často. Bohužel jsem byl pracovně na spoustě akcí, kam bych se jinak určitě nepodíval... Jinak si hodně vybírám a nejradši poslouchám ty, co umí hrát. Když je tam vidět kus řemesla a mistr umí nakládat s energiemi těch tracků a místa. Ne že by mi pak bylo jedno, co se hraje, ale daleko delší dobu pak snesu i žánry, které jinak nemusím.

…si užíváš sex?

Moji lásku (a tramvaje).


Spejbl 

Spejbl (DJ, promotér, producent, sound engineering & audio design)

Co nejraději posloucháš, když...

...někam jedeš autem?

Krom Beneluxu, kde se dá občas i radio, vetšinou house a techno od pomalýho a jemnýho až po pořádnej rozjezd. Mám rád, když je to psychedelický nebo alespoň oduševnělý. To je vlastně to samý...

...pracuješ?

Podle toho, co dělám. Když programuju, ticho. Když třeba stavím bedny, tak všechno. Jazz, rock, nejvic techno a house, vážnou muziku moc ne, ale vlastně taky trochu...

...se věnuješ běžným domácím pracem jako uklízení, vaření atd.?

Asi nic moc neposlouchám. Úklid v mým podání vyžaduje soustředění. Je to taková duchovní očista.

...jíš v restauraci?

Lounge, nějakej klidnej jazzík, vážná hudba mě taky potěší...

...jsi na párty nebo v klubu a kalíš?

Nějakej solidní psychedelickej techno house. Nevím moc, kde to dneska potkat. Bejvala to Belgie a Detroit...

…si užíváš sex?

Partnerku. :)


Ptala se
Nika77 v únoru 2014.

foto: archiv + Slavosh Leoswald

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016