CLANEK

 

HW-News: Konec okurkové sezony

Léto je za námi, děti se vrátily do školy, inženýři k rýsovacím prknům a všichni se pomalu chystáme na podzimní sezonu, která bude jistě opět bohatá na technologické novinky. Ale ani v letních měsících někteří nezaháleli... Pojďme si představit jednu překvapivou novinku, co se během léta urodila.

 

Rane zpět ve hře

Jedná se o návrat firmy Rane na technologickou špici. Po loňském odkoupení této americké firmy konglomerátem inMusic a přesunem výroby do Číny začala řada lidí věštit této značce smrt a pomalý rozklad v korporátních strukturách. Naštěstí čas a předchozí zkušenosti ukazují, že kolos jménem inMusic přistupuje ke svým akvizicím strategicky a snaží se jednotlivé značky dále rozvíjet.

V Rane se vždy soustředili hlavně na top-end produkty určené pro battle DJs. Legendární mixážní pulty TTM s nejlepšími cross-fadery na trhu patřily a pořád patří k absolutní špičce, na kterou nedá řada profesionálů dopustit. Taktéž zvukové karty pro Serato, vyrobené ještě v minulé dekádě, bez problémů slouží řadě DJů dodnes.

Je proto radost sledovat, že ani po akvizici v Rane nezanevřeli na své kořeny a dále pokračují ve svém odkazu. Důkazem toho je nový battle mixážní pult Seventy-two a překvapení v podobě scratch kontroleru Twelve.

Rane

Twelve

Jak už název napovídá, ústředním prvkem tohoto zařízení je dvanáctipalcový talíř s vlastním motorem s přímým náhonem. Systém se ovládá pomocí vinylové "desky" položené na nosném talíři podobným stylem jako klasický gramec. Rozdíl spočívá v tom, že zde nenajdeme žádnou přenosku, která snímá DVS signál, ale informace o rychlosti a směru pohybu se odečítají z pohybu středové osy, která je k desce napevno přichycena.

Se stejným řešením se už několik let setkáváme u kontrolerů NS7 firmy Numark a nebo se jím vyznačoval media player Denon SC3900. Obě značky již několik let vlastní inMusic, takže se vlastně v případě Twelve nejedná o žádnou technologickou novinku.

Hlavním rozdílem od Numarku a Denonu je zacílení tohoto kontroleru. Konstrukce se jasně odkazuje na klasický gramofon otočený do tzv. "battle" pozice (tzn. pitch-fader nahoře) a vidíme zde tak snahu zavděčit se DJs scratchujícím pomocí DVS. Tento záměr také podtrhuje design s minimem kontrolních prvků, který tím tak dává hlavní prostor desce uprostřed.

Šikovnou funkcí je možnost ovládat až 4 virtuální decky, ale jinak kontroler obsahuje oproti gramofonu navíc už jen dotykový pásek pro ovládání cue pointů a přeskakování v tracku. Smyčkování, loop-roll nebo slicer zde nehledejte.

Rane

Seventy-two

Tento nový mixážní pult byl navržen jako přirozený souputník výše zmíněného kontroleru - důkazem je USB hub na zadní straně mixáku, který umožňuje připojení až dvou kontrolerů Twelve a ušetří vám tak USB port ve vašem PC.

V základu se jedná o dvoukanálový battle mixážní pult, který jasně odkazuje na genofond svých předchůdců a kráčí ve šlépějích staršího Rane Sixty-two. Proto nepřekvapí tradiční layout, který poskytuje maximální prostor kolem faderů pro scratchovací chvaty. Jednou z mnoha novinek je aktualizovaná verze patentovaného Rane crossfaderu, tentokrát pod názvem Mag Three. Dále po svém předchůdci zdědil mixák integrované efekty a duální zvukovou kartu, která umožňuje hrát ze dvou PC najednou a zjednodušuje tak střídání DJů za pultem.

Rane
Nebyl by ale rok 2017, kdyby nepřibylo mnoho digitálních prvků. Stejně jako Twelve je i tato novinka určena výhradně pro Serato DJ a tak první věc, která zaujme, je ústřední dotykový displej, jenž právě umožňuje vyhledávat a načítat tracky bez potřeby obracet se k notebooku. Dalším dominantním prvkem, který přibyl, je dnes již standardní dvojice osmi-tlačítkových bank pro ovládání cue-pointů, smyček a podobných funkcí. Pro expresivní ovládání efektů přibyla pod displejem dvojice velkých kolébkových páček.

Suma sumárum lze říci, že se firmě Rane pod novým majitelem daří a obě nově představená zařízení jsou velice příjemným překvapením a solidními kusy hardwaru, které si jistě najdou své příznivce.

rudy

foto: Rane

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016