PARTYINFO

 

MLADÍ LADÍ FEST 2023

Datum konání:
28.10.2023 - sobota
Místo konání:
Praha - Holešovická tržnice
DJs:
Aid Kid
Live:
Alfa Mist, Acid Arab, MonoNeon, Yarah Bravo, Noah Slee, Echt!, Maria Chiara Argirò, Metastavy
Info:
http://www.mladiladijazz.cz...
Popis:

start: 16:00, vstup: předprodej: www.GoOut.net

 
 
Mladí ladí jazz oslaví 15. narozeniny ve velkém stylu Mladí ladí FEST má kompletní sestavu účinkujících
Říjnový Mladí ladí FEST oznámil další jména

Hvězdnou sestavu představitelů světové jazzové a experimentální scény na festivalu Mladí ladí FEST rozšíří živelný americký baskytarista a držitel Grammy MonoNeon, který má na svém kontě mimo jiné spolupráci s Princem a je kritikou označován za jednoho z nejkreativnějších umělců současnosti. Dalším novým jménem je progresivní bruselský kvartet ECHT!, který oslňuje na pódiu nejen energickou show, ale i muzikantskou zručností. V sobotu 28. října v unikátním industriálním prostoru Holešovické tržnice tak na jednodenním festivalu pod hlavičkou Mladí ladí jazz vystoupí po boku britského multiinstrumentalisty a producenta Alfa Mista, v angličtině, švédštině i španělštině rapující songwriterky Yarah Bravo nebo londýnského klávesisty a DJ Kamaala Williamse. Návštěvníci se mohou těšit i na pianistku a skladatelku Mariu Chiara Argirò nebo na domácí formaci Metastavy. "V letošním roce slavíme patnáct let. Proto jsme se rozhodli přijít s novým formátem indoor festivalu, který nabídne během jednoho dne přehlídku nejaktuálnějších světových hudebníků pohybujících se nejen v jazzových vodách, ale i dalších žánrech. Mám radost, že mezi ně patří i nově potvrzení MonoNeon a ECHT!, o které jsme dlouho usilovali a jejichž vystoupení patří k těm, která vám zůstanou dlouho pod kůží," uvádí ředitel festivalu Jan Gregar. Více informací je k dispozici na www.mladiladijazz.cz. Aktuální cena vstupenek je 1.200,- Kč a se slevou do 26 let 990,- Kč. Předprodej probíhá v síti GoOut.

 

Americký baskytarista Dywane Thomas Jr. aka MonoNeon je nepřehlédnutelný svou výstřední image a nepřeslechnutelný hudbou, pro kterou kritici vymysleli označení avant-funk. Rodák z Memphisu a jeden z posledních spolupracovníků Prince má cenu Grammy za účast na albu "King’s Disease" rappera Nase a sám Flea z Red Hot Chili Peppers ho označil za nejlepšího z baskytaristů. Na jednom z jeho posledních singlů pojmenovaném "Quilted!" hostoval i král funku George Clinton. Před pár týdny se přihlásil s našláplým albem "Jelly Belly Dirty Somebody".

MonoNeon

Čtveřice ECHT! známá svými výbušnými vystoupeními inspirovanými formátem DJských setů si ve světě orientovaném na technologie razí vlastní cestu. Echt znamená v bruselském dialektu "vrai de vrai" - "pravdivý" nebo "skutečný" a jasně napovídá, že ačkoliv se kapela ve své tvorbě prodírá vlivy trapu, psychedelic groovu, jazzu či hip-hopu, využívá jen konvenčních hudebních nástrojů. Ostatně, všichni muzikanti mají kořeny v klasickém jazzovém vzdělání. Před pár dny ECHT! zčeřili hudební vody s novinkou s názvem "Sink-Along".


Echt!


Do Prahy se vrátí jeden z nejvýraznějších britských hudebníků Alfa Mist, který spojuje melancholicky nadýchaný jazz s alternativním hip-hopem a soulem. Vedle vlastní tvorby se věnuje produkci pro umělce, jako je rapper Loyle Carner, komponování neoklasických děl pro London Contemporary Orchestra či předělávkám skladeb islandského autora Ólafura Arnaldse. Do Prahy Alfa Mist přiveze nové album "Variables", které vydal v dubnu. Londýnský klávesista, DJ a producent Kamaal Williams propojuje ve své hudbě jazz fusion a funk 70. let se současným hip-hopem a elektronikou. Na festivalu Mladí ladí FEST představí svou sólovou tvorbu z poslední desky "Wu Hen", ale připomene i debutovou nahrávku "The Return", jež byla v roce 2018 nominována na AIM Independent Music Awards jako nezávislá deska roku.

Alfa Mist

Zpěvačka Yarah Bravo má chilsko-brazilské kořeny a je často přirovnávána ke zpěvačce Erykah Badu. Než se vydala na sólovou dráhu, působila v hudebním projektu One Self vydávajícím na prestižní značce Ninja Tune. Ve své tvorbě kříží R´n´B s hip-hopem a za sebou má spolupráci s tak zvučnými jmény jako Manu Chao, De La Soul, nebo Grandmaster Flash. Na hudbě Theloniouse Monka, Milese Davise, Herbieho Hancocka i Björk vyrostla pianistka a skladatelka Maria Chiara Argirò, rodačka z Říma, jež dnes působí na londýnské scéně. Její hudba představuje křehký svět utkaný z hlasu, samplů, zvuku syntezátorů a tepu elektroniky.

Yarah Bravo

Domácí scénu na festivalu Mladí ladí FEST zastoupí Metastavy, skupina čtyř hudebníků ze tří různých zemí, kteří se potkali v Praze. V původním složení se zvukovou umělkyní Ursulou Sereghy vydali album "Až vyrostu" nominované na cenu Vinyla. Hravou kombinaci neosoulu a hip-hopu s popovým nádechem doplňují jemné texty, v nichž se i svetr může stát metaforou.

Metastavy

Festival Mladí ladí FEST se v říjnu uskuteční v halách 13 a 17 Holešovické tržnice, která aktuálně prochází rozsáhlou proměnou. Unikátní místo festivalu poskytne nejen patřičné zázemí pro indoorovou akci tohoto rozsahu, ale také jeho nezaměnitelný genius loci podtrhne festivalovou atmosféru.

Festival Mladí ladí jazz už patnáct let nabízí koncerty interpretů, kteří se nebojí bořit zažité jazzové škatulky a otevírají je nejrůznějším hudebním žánrům. Sází na aktuální objevy mezinárodní scény a nezapomíná ani na domácí kapely a interprety. Každoročně vyhlašuje soutěž pro nové hudební projekty Jazzfruit a každý měsíc pořádá v klubu Jazz Dock koncert mladých hudebníků. Pravidelně 30. dubna slaví na Karlově náměstí mezinárodní den jazzu akcí s názvem Mladí ladí jazz Open Air a ve spolupráci se spoludržitelem Grammy Oranem Etkinem pořádá sérii interaktivních koncertů Mladí ladí dětem. Podílí se také na vzdělávání ve školách s projektem Timbalooloo do škol nebo organizuje workshopy pro rodiče s dětmi či pedagogy.

Více informací:

web

Facebook

Instagram

YouTube

Spotify

Za podpory: Magistrát hl. m. Prahy, Ministerstvo kultury České republiky, MČ Praha 7

Mediální partneři: Český rozhlas Vltava, Radio 1, Full Moon, Headliner, Jazzport

Mladí ladí FEST je součástí: Europe Jazz Network, International Jazz Day, EFFE, Take a Stand


foto: Kay Ibrahim, Stefan Vasilev, archiv

 
Mladí ladí FEST přiveze hvězdy světové experimentální scény

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016