PARTYINFO

 

MLADÍ LADÍ JAZZ OPEN AIR 2023

Datum konání:
30.04.2023 - neděle
Místo konání:
Praha - Karlovo náměstí
Live:
Molotov Jukebox, Caleb Kunle, Zaska, Rozhlasový Big Band Gustava Broma & Aid Kid, Blue Uandi
Info:
http://www.facebook.com...
Popis:

start: 14:30, vstup: zdarma

Line-up:
14:40 Blue Uandi
15:40 Rozhlasový Big Band Gustava Broma & Aid Kid
17:10 Zaska (IE)
18:25 Caleb Kunle (IE)
19:45 Molotov Jukebox (GB)
 
 
Karlovo náměstí bude v neděli patřit jazzu i dalším žánrům

30. dubna je celosvětově svátkem všech jazzmanů, ale i všech fanoušků tohoto žánru v nejrůznějších podobách. Mezinárodní den jazzu u nás tento den tradičně slavíme zdarma přístupným Open Airem na Karlově náměstí pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz s hvězdnými hudebníky. Headlinery jsou britští Molotov Jukebox, kteří jazz koření romskými melodiemi se swingem i dubstepem. Jejich frontwoman je zpěvačka a také herečka Natalia Tena, již známe například z Harryho Pottera nebo Hry o trůny. Jedním z vrcholů festivalu bude premiéra hudebního projektu připraveného ke 100. výročí Českého rozhlasu, ve kterém se potkává legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma a muzikant a producent Aid Kid. Koncertní set sršící energií nabídne irský soulový zpěvák s nigerijskými kořeny Caleb Kunle. Směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu slibuje další irský zástupce Max Zaska. Českou scénu také zastoupí mladé popové duo Blue Uandi, oscilující mezi R'n'B a experimentální elektronikou. "Je fascinující sledovat, jak si jazz podmaňují současní hudebníci, kteří do něj odvážně absorbují nejrůznější další hudební styly, ať už se jedná o elektroniku nebo world music. Na Karlově náměstí představíme přední představitele současného jazzu z mezinárodní i domácí scény," vysvětluje dramaturgii Open Airu ředitel festivalu Mladí ladí jazz Jan Gregar. Program z Karlova náměstí bude živě přenášet Český rozhlas Vltava. Stream poběží také na Facebooku Mladí ladí jazz. Festival je přístupný zdarma, akci je ale možné podpořit nákupem dobrovolné vstupenky. Více informací na www.mladiladijazz.cz.

 

Mezinárodní den jazzu, jehož ambasadorem je držitel mnoha cen Grammy Herbie Hancock, vyhlásila před 12ti lety Generální konference UNESCO a do jeho oslav se zapojují stovky měst po celém světě, od USA, přes Evropu až po Austrálii. Open Air v režii Mladí ladí jazz na Karlově náměstí je oficiální akcí International Jazz Day pod patronací UNESCO a každoročně patří k největším akcím v celosvětovém měřítku.

Mladi ladi jazz


Živelná londýnská šestice Molotov Jukebox se nebojí ve své hudbě míchat prvky romských melodií se swingem, ale i s dubstepem. Blízko mají i k prvkům calypsa, latin-soulu nebo diska. Vzniká tak jedinečný energický mix, který oslovil hudební fanoušky nejen na prestižních festivalech jako Glastonbury, Eurosonic a Womad. V čele šestičlenné kapely stojí známá herečka Natalia Tena. Filmoví fanoušci ji mohou znát například z fantasy série o Harrym Potterovi, kde ztvárnila postavu bystroložky Nymfadory Tonksové, anebo z kultovní série Hry o trůny, v níž si zahrála Oshu ze svobodného lidu Divokých a aktuálně ji můžeme vidět i v českých kinech v sérii John Wick: Kapitola 4.

Návštěvníci festivalu zažijí exkluzivní premiéru projektu 100 let jazzu/100 let rozhlasu Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma. Ten nabídne nejprve klasické jazzové skladby spojené s historií Českého rozhlasu v přepracování aranžérů Miroslava Hloucala, Jana Jiruchy a Richarda Šandy. Ve druhé části programu se pětice hráčů bigbandu propojí s Aid Kidem v remixech pohrávajících si s fragmenty bigbandové rytmiky, útržky melodií, zvukových ploch a ruchů.

Molotov Jukebox


Další ze zahraničních účinkujících festivalu, Caleb Kunle, je moderním zhmotněním soulové hudby v její nejčistší možné formě. Inspiraci čerpá ze tří míst, která nazývá svým domovem – nigerijského Lagosu, Londýna a irského hrabství Laois. Při poslechu jeho hudby máme pocit, jako by se Michael Kiwanuka a Lee Fields spojili v jednoho muzikanta.

Pohodovou směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu servíruje na svých nahrávkách kapela Zaska irského kytaristy, skladatele a producenta Maxe Zasky. Jeho písně často interpretují vycházející irské hvězdy, jakou byl třeba Zaskův první zpěvák, dnes již renomovaný irský umělec Hozier. Česko zastoupí na festivalu Mladí ladí jazz vedle Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma i další uskupení. Nové singly představí popové duo Blue Uandi, tvořené zpěvákem a pianistou Martinem Konvičkou a kytaristou a producentem Davidem Machovským.

Max Zaska


Tradičně se mohou návštěvníci těšit na stage Českého rozhlasu Vltava a jejich rozhovory se zajímavými hosty a chill out zónu. Letos bude také součástí doprovodného programu jazzová stezka Dvojka ladí jazz, která povede po zajímavých místech Prahy 2 a její součástí budou i soutěže o nejrůznější ceny.

Na místě bude točené pivo Budvar, ale i další občerstvení jako cider Prager, prosecco a stánky s pestrým jídlem. K dispozici bude letos nově cisterna s vodou zdarma. Návštěvníci si mohou pořídit stylový merch. K dispozici bude limitovaná edice batohů Braasi s originálním Mladí ladí jazz designem, kšiltovky, košile a nášivky nebo mohou na vlastní oblečení či tričko ze sekáče Crashily nechat vyšít originální motiv, díky spolupráci se značkou Něžný rebel.

Line –up Open Air Karlovo náměstí:

14:40 Blue Uandi
15:40 Rozhlasový Big Band Gustava Broma & Aid Kid
17:10 Zaska (IE)
18:25 Caleb Kunle (IE)
19:45 Molotov Jukebox (GB)


Více informací:

Web

Facebook

YouTube

Spotify

Facebook stream

YouTube stream


Záštitu nad akcí udělil náměstek primátora hlavního města Prahy JUDr. Jiří Pospíšil, starostka městské části Praha 2 Ing. Alexandra Udženija a radní městské části Praha 2 Ing. Jaroslav Šolc.

Za podpory: Magistrát hl. m. Prahy, Ministerstvo kultury České republiky, Městská část Praha 2, Culture Ireland

Hlavní mediální partner: Český rozhlas Vltava

Speciální partneři: Budějovický Budvar, Pražská plynárenská

Partner: Pražské vodovody a kanalizace

Mediální partner: Český rozhlas Jazz, Radio 1, Full Moon, Headliner, Jazzport

Mladí ladí jazz je součástí: European Jazz Network, International Jazz Day, EFFE, Take a Stand

Akce je podpořena MHMP z dotace na celoroční činnost organizace Nerudný fest, která pořádá festivaly Mladí ladí jazz, Praha žije hudbou, Koncert pro budoucnost a Student Fest, a to ve výši 3.500.000,- Kč.


foto: Drew Cox, Ellius Grace a archiv

 

Flyer

 
flyer
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016