RECENZE

 

Hudební recenze: Fabric Live 22 mixed by Scratch Perverts

Pokud vám zběsilá kombinace hip-hopu, breakbeatu, kytar a d'n'b přijde atraktivní, pak by vás mohla zaujmout kompilace Fabric Live 22, kterou zkompiloval a precizně namíchal londýnský DJský kolektiv Scratch Perverts. Recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, londýnské trio Scratch Perverts je pěkně uchylná sebranka! Ne, že by snad pánové Tony Vegas, Prime Cuts a Plus One měli sklony k pedofilii anebo trpěli zvláštní slabostí pro zvířátka, to rozhodně ne! Ale jejich přístup k zvukům, samplům, scratchům a hudebním stylům je zkrátka tak trochu ujetý. Krásně ujetý! Tak krásně, že byl 22. díl prestižní kompilační řady Fabric Live nakonec svěřen právě jim.

Kultovní londýnské trio specializující se především na hip-hop a battle DJing (v této oblasti skutečně vyhráli, co se dalo - DMC Team World Champion, ITF European Team Champion, ITF World Scratching Champion, Grandmaster Flash Award for Excellence atd.) nezůstalo nic dlužno své vynikající pověsti a 72 minut dlouhý mix pojali striktním způsobem po svém. Kdo by však čekal pouze hip-hop na tisíc způsobů, bude pravděpodobně zklamán. Kompilace Fabric Live 22 je totiž zaměřena na daleko širší hudební spektrum. Je skutečně hodně zvláštní slyšet na jednom disku The Roots, uk rap gurua Roots Manuvu, nesmrtelné Dilated People společně s Kanye Westem, najazzlého "ninju" Mr. Scruffa, trip-hopového čaroděje Dje Shadowa, elektro & techno sjednocující Alter Ego, hrdiny kytarové scény Radiohead a Iana Browna (bývalý frontman party Stone Roses) v remixu právě Scratch Perverts anebo zlámané beaty v podání projektů Nightbreed, Ed Rush & Optical či Pendulum. Stará hip-hopová garda potkává čerstvé "urban" nováčky, abstraktní hip-hop & trip-hop se otírají o skladby s decentní příchutí grimeu a jazzu, aby byli vzápětí všichni nahrazeni či spíše smeteni z povrchu zemského luxusními breaky, electrem koketujícím s technem, poté experimentálně pojatými kytarami a úplně na závěr masakrózním d´n´b.

Scratch Perverts se ale nevěnují pouze Djingu ale i produkci, a tak máme na Fabric Live 22 možnost ochutnat i jejich vlastní skladby a neméně povedené remixy, které zkušeně prokládají prvotřídními husarskými kousky. Například když zlámaný flák projektu Clipz’ (Slippery Slope) postupně přehrávají hned v třech různých rychlostech a perfektně si tak pohrávají s atmosférou a nábojem svého setu. Termíny jako "kompromis" a "experiment" těmto pánům skutečně nejsou nijak cizí. Scratch Perverts elegantně sloučili zdánlivě neslučitelné, nepárali se s hudebními škatulkami ani s předsudky a zplodili úctyhodně rozmanitou, nesmírně zábavnou a stereotypem opovrhující kolekci, která potěší všechny příznivce kuriózních kombinací. Scratch Perverts názorně předvádějí, proč jsou považováni za absolutní světovou špičku svého oboru, která zaručuje zdravě vyvážený poměr muzikální zábavy, technického umu, progresivity a humoru. Tolik hudebních stylů a škatulek v jednom celku jen tak na nějaké kompilaci nenaleznete. Originalitou, nadhledem a citem pro zběsilé křížení hudebních žánrů připomínají sety Scratch Perverts mezi fanoušky labelu Ninja Tune velmi populární Solid Steel Radio Show a s ní spojené mejdany a kompilace. Schválně se podívejte na tracklist, který vám nejlépe napoví, s kým a čím máte tu čest. Příjemný poslech.

"These are some of the biggest tunes we've played at FABRICLIVE over the last five years. From rap to Radiohead, this is how we spend our Friday nights." - Scratch Perverts

Hodnocení: 90 %


VA – Fabric Live 22 mixed by Scratch Perverts
2005 – Fabric London
http://www.scratchperverts.com/
http://www.fabriclondon.com/


Tracklist:

01 - Scratch Perverts & Dynamite MC – Come Get It – Scratch Perverts Records
02 - Ty Ft. Kwadjo From Beyond The Stars & Michelle Escoffery – Ha Ha – Big Dada Recordings
03 - Masta Ace Inc. – Born To Roll – Delicious Vinyl
04 - Skinnyman – I’ll Be Surprised – Low Life Records
05 - Roots Manuva – Witness [Walworth Road Rocker’s Dub] – Big Dada Recordings
06 - The Roots – Guns Are Drawn – Geffen Records/Universal
07 - Mr Scruff – Ug Beats – Ninja Tune
08 - Die & Skitz Ft. MC D, K'Ners, Dynamite MC – Go In – Full Cycle
09 - The Perceptionists Ft. Guru – Party Hard – Definitive Jux
10 - Dilated Peoples Ft. Kanye West – This Way – Capitol Records
11 - Foreign Beggars Ft. DVS & Skinnyman – Hold On – Dented Records
12 - Booty Bouncers (Deekline & Wizard) Ft. Wunda, Wiley, Skinnyman - Fame and Money – Rat Recs.
13 - Scratch Perverts – Face Smacker – Scratch Perverts Records
14 - Dead Prez – Hip Hop – Loud Records
15 - Scratch Perverts – Stand By – Scratch Perverts Records
16 - DJ Shadow Ft. Roots Manuva – G.D.M.F.S.O.B. [UNKLE Uncensored Mix] – A&M Records
17 - Alter Ego – Rocker – Skint Records
18 - Ian Brown – Time Is My Everything [Scratch Perverts Vocal Mix] – Polydor Records
19 - Radiohead – The National Anthem – EMI Records
20 - Nightbreed – Pack Of Wolves [Pendulum Remix] – Ram Records
21 - Ed Rush & Optical – Get Ill – Virus Recordings
22 - Clipz – Slippery Slope – Full Cycle
23 - DJ Phantasy, Shodan & UK Apache – Gimme Da Gal – Ganja Records
24 - Pendulum – Another Planet – Breakbeat Kaos
25 - Baron – A Modern Way V.I.P. – Baron Inc.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016