RECENZE

 

Hudební recenze: kompilace Motown Remixed

Líbí se vám kompilace Verve Remixed? Rádi posloucháte staré legendy a jejich hity v moderních aranžmá? Pak by vaší pozornosti neměla ujít sympatická kompilace Motown Remixed, kde se příjemných editů dočkali například Marvin Gaye, The Temtations anebo Gladys Knight & The Pips. Recenzi pro vás připravil FlyBoyEda.

 

Mnozí z vás už možná zaregistrovali vynikající kompilační sérii Verve Remixed, která nejenom zábavným ale také nesmírně progresivním způsobem restauruje klasické skladby těch největších hvězd žánrů jazz, soul a rhythm & blues. Podobný cíl si zřejmě vztyčil i tým remixérů majících na svědomí kolekci Motown Remixed, která podobně jako Verve Remixed renovuje dnes už klasické písně těch nejzářivějších hvězd hudebního impéria Berryho Gordyho – nahrávací společnosti Motown.

Ta byla založena v roce 1959 již zmiňovaným Berry Gordym a během šedesátých let se vypracovala v nejúspěšnějšího zastánce stylů soul, jazz a rhythm & blues. Právě ona definovala zvuk, který byl později nazýván "The Motown Sound", a právě v jejích sítích uvízly hvězdy jako Marvin Gaye, Gladys Knight & The Pips, Temptations, Supremes anebo Stevie Wonder. Berry Gordon už sice své impérium dávno prodal pánům v dobře padnoucích oblecích (61 milionů amerických dolarů!), společnost Motown však i nadále zůstává jedním z nejzásadnějších vydavatelství zaměřujících se na výše uvedené hudební žánry (své desky zde vydali například Erykah Badu, Common, Queen Latifah, India Arie či Blaze).

Remixování nesmrtelných klasik je věc tuze zrádná, pro tentokrát se však vynaložené úsilí poměrně vyplatilo. Kolekce Motown Remixed možná nedosahuje takových kvalit jako první dva díly série Verve Remixed (ten třetí se moc nepovedl, autorům zřejmě došla invence i klasické fláky), na druhou stranu smyslem Motown Remixed pravděpodobně nebyla totální přestavba a modernizace legendárních skladeb, jako tomu bylo v případě Verve Remixed, nýbrž spíše decentní aktualizace a osvěžení za účelem přiblížení tohoto hudebního odkazu mladé generaci. Je roztomilé a příjemné zároveň slyšet ty největší legendy soulu & r´n´b v nových hudebních kabátcích. Síla a jedinečnost originálů sice zůstala nedotčena, přesto všechny nové verze disponují solidní posluchačskou atraktivitou.

V rámci kompilace Motown Remixed se vyznamenala celá řada producentů, projektů a remixérů - DJ Smash, Z-Trip, Groove Boutique, DJ Spinna, King Britt, DJ Green Lantern, Futureshock a mnoho dalších. Ne všichni se však mohou pochlubit tak vynikajícím až precizním výsledkem jako hip-hopový génius Jazzy Jeff (pamatujete si na hit Summertime, který spáchal s Willem Smithem aka Fresh Princem? umí však slušně zavládnout i v oblasti house music) & Pete Kuzma v případě nádherně atmosférického a instrumentálně vyzrálého remixu The Temtations - Papa Was a Rollin' Stone anebo Da Producers, kteří jen elegantně doladili legendární píseň Marvina Gaye - Let's Get It On. Hodně se povedl i rytmicky divoký remix Rare Earth - I Just Want to Celebrate a podobně živelný broken beats edit skladby Smokey Robinson & The Miracles - The Tears of a Clown (Hotsnax Remix). Citlivějším povahám by mohly zachutnat něžné soulovky Smokey Robinson - Quiet Storm (Groove Boutique Remix), The Supremes - My World Is Empty Without You (Tranzition Remix) a The Temptations  - Just My Imagination (Easy Mo Bee Remix), jejichž nálada připomíná jazzem výrazně ovlivněnou tvorbu projektu Jazzanova. Všechny zhulenky si pro změnu přijdou na své díky úžasné bombě Ricka Jamese - Mary Jane (Evil Genius Remix), kde se určitě vyplatí pozorně vnímat text. Měl bych snad jen jednu výtku: autoři tohoto dílka si klidně mohli odpustit dva remixy party Jackson 5. Nic proti Michaelovi a jeho famílii, ale tak nějak mi tam oba tracky trochu kazí dojem a celkovou náladu.

Pro mladou (zejména evropskou) generaci asi zmínění interpreti představují spíše sentimentální vzpomínky svých rodičů, přesto má stále smysl vzpomínat, poznávat a učit se. Všechny skladby na Motown Remixed v sobě totiž skrývají obrovskou sílu a měly to štěstí, že k nim zúčastnění remixéři přistupovali s velkým citem a ještě větším respektem. Jen si musíte dávat velký pozor, aby vám na tohle cédo nechodili mlsat rodiče. Příjemný poslech.

Hodnocení: 80%

VA - Motown Remixed
2005 - Motown
http://www.motown.com/
http://www.motownremixed.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016