RECENZE

 

DVD Recenze: DJ Rush - Live At Palazzo Airbase

Milovníkům rychlého a ostrého techna, ale hlavně fanouškům DJe Rushe nejspíš neunikla informace, že vyšlo DVD se záznamem jeho setu z prostoru Palazzo Airbase. Pokud jste ale ještě neměli to štěstí ho shlédnout, pak je pro vás určená následující recenze. V ní se mimo jiné dozvíte, kde se o koupi tohoto titulu můžete pokusit.

 

Pozorovat DJe při práci v klidu doma je úplně jiný zážitek, než ho občas zahlédnout mezi rukama zvednutýma nad hlavy stovek tanečníků. Obzvlášť, když se koukáte na DJe Rushe v akci. Jeho skvělé grimasy, tancování za mixpultem, usmívání se na všechny strany, to všechno Rush zvládá spolu s nekompromisním výběrem techno desek a skvělými mixy. A tak se nemusíte bát, že vás kromě taneční muziky, kvůli které si tohle DVD nakonec stejně koupíte, čeká nudný pohled na soustředěného DJe. Naopak – DJ Rush je bavič a předváděl to tak i na akci v Palazzo Airbase.

Musím ale na Rushe malinko žalovat a upozornit tak všechny jeho oddané fandy, kteří mají doma určitě velkou spoustu jeho materiálu. Tohle DVD je vlastně pouze jen vizuálním převedením jeho kompilace Palazzo – Volume Three, která vyšla koncem roku 2004. Dokonce na tom CD najdete ještě o čtyři tracky víc. Ale jestli i toto CD vám zrovna schází, pak už není co řešit a klidně přeskočte následující řádky, až na konec recenze a klikejte na webové stránky, kde vám jistě se sehnání tohoto titulu rádi poradí.

Po vložení DVD disku do vašeho přehrávače vás samozřejmě čeká úvodní sdělení o autorských právech a upoutávky jednotlivých firem a společností, které se na přípravě a výrobě tohoto DVD podílely. Pak se už ale rozezní I Control The Base od Rushe a Erica Snea, která hraje v úvodním menu. Bohužel je z této skladby použita jen kratičká smyčka a tak se ten motiv opakuje stále a stále dokola. Menu je ale velmi jednoduché, takže dlouho se rozmýšlet nebudete. Máte vlastně jen tři možnosti. Ta hlavní, pustit si více než hodinový záznam vystoupení DJe Rushe. Další dvě možnosti jsou shlédnout bonusové materiály. Buď dva klipy od projektu Tube Tech anebo velmi krátké záznamy setů a live vystoupení v podání Erica Snea, Master Of Disaster anebo znovu Tube Tech.

Co se týče videoklipů Tube Tech, jsou všeho všudy dva. Riders On The Storm a The End. Co se týče skladeb samotných, mám k nim jisté výhrady a přijdou mi vyloženě na efekt, ale fanoušky jistě klipy potěší, protože v televizi na ně asi příliš často nenarazí.

Ještě před samotným setem DJe Rushe by to chtělo nějaký zahřívák a proto určitě nejprve navštivte sekci bonusů. Bohužel nevím proč, ale všechny tři nabízené položky jsou tak krátké, že si je stěží dokážete pořádně užít. Takže jak z Erica Snea, tak z Master Of Disaster nebo z Tube Tech vidíte pouze útržek vytažený z kontextu, který asi příliš lidí oslovit nemůže. Já se tedy vracím zpět do menu a už klikám na samotný vrchol tohoto DVD – DJe Rushe.

Co se samotné muziky týče, tak se asi nemusím dlouze rozepisovat o tom, proč je DJ Rush tolik známým a uznávaným. V té hodince a něco, při které zazní 27 tracků, to dojde každému, takže snad jen pár jmen, abyste věděli, na které své oblíbené interprety se můžete těšit: Robert Natus, Pet Duo, Sven Wittekind, Eric Sneo, DJ Rush, Len Faki, Arkus P., a mnoho mnoho dalších. První polovina setu je spíše klidnějším technem, tak jak ho máte rádi třeba ze Svojšic a podobných akcí, druhá polovina je už schranzzová smršť, která nezná hranic. Rush hraje ze tří gramofonů a pohled na něj je přímo úžasný. Kromě něho se taky kamera tu a tam zaměří na partypeople, ale větší poměr času strávíte sledováním samotného mistra při práci. Malinko mi tu chybí nějaké to filmařské umění – prolínání obrazů, trošku divočejší pohyby kamery nebo záběry z videoprojekcí, ale jak už jsem napsal výše, Rush je bavič a tak hodinka, byť převážně jen s ním, uteče solidně rychle. Co mi ale chybí moc, je náznak atmosféry. V některých částech setu, kdy tvrdý beat ustoupí do pozadí to úplně volá po hlasu lidí, po jejich jásotu a křiku, na který jsme zvyklý z našeho prostředí. Takhle se záznam jeví příliš odměřeně a občas mi přišlo, že obrázky z party k té hudbě ani nepatří. Určitě je mínusem, že se do setu občas nepromítla tamní atmosféra, která, dle pohledů do lidí, byla obrovská. Abych ale jen nekritizoval, tak je velmi šikovné zvolit si v menu zobrazování názvů skladeb. Vždy tak víte, co právě DJ hraje.

Po zvukové stránce nemám příliš co vytknout. Rozhodně nejlepší zvuk je v záznamu Rushova setu. A pokud si chcete tohle DVD opravdu užít, budete muset potrápit malinko sousedy, protože potichu si techno prostě nevychutnáte.

Live At Palazzo Airbase je rozhodně zajímavým DVD. Pro milovníky tvrdé taneční muziky dvojnásob. Ale určitě by se pro ně na tento disk vešlo mnohem více. Alespoň ty sety v bonusech mohly být delší a nějaký ten komentář samotného DJe Rushe by také nebyl úplně od věci. Ale nevadí, i tak máte k dispozici přibližně 90 minut výborné zábavy, která krom dobré muziky stojí i na jednom dobrém herci a baviči.

Hodnocení: 70%

DJ Rush - Live At Palazzo Airbase
formát: DVD
label: t:classixx
kat.č.: TCLA 0001-9
info: www.alphabetcity.de, www.djrush.net

PS: Poděkování za poskytnutí tohoto titulu k recenzi patří distribuci hudebních a filmových nosičů Panther, jejímž prostřednictvím si můžete, obzvláště, pokud vlastníte nějaký obchod s hudbou, objednat prakticky cokoliv z hudby, včetně tohoto titulu, všech žánrových kategorií. Více informací na www.panther-distribuce.cz, kde vám jistě rádi poradí, jak se k tomuto DVD snadno a rychle dostat.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016