RECENZE

 

Filmová recenze: 16 bloků

Bruce Willis musí dopravit Mose Defa před soud skrz 16 bloků plných naštvaných fízlů. Což je horší, než kdyby před nimi stálo 16 buldoků. Zvlášť když má Willis (už zase) kocovinu jak prase. Bude Mos Def pasé?

 

Frank Nugent (míří na Jacka zbraní): "Nemůžeš mít pořád štěstí, Jacku.“
Eddie (vyleze a míří na Franka): "Ale můžeš být chytrý.“

Jack Mosley (Bruce Willis) jde domů. Právě celou noc vysedával v bytě zavražděného a čekal až přijdou policejní technici. Chlast už došel, padla. Takže je nejvyšší čas to zatáhnout. Na odchodu ho ale ještě stihne stopnout poručík. Eddie Bunker (Mos Def) musí být dopraven k soudu do desíti, zítra můžeš přijít později, dík Jacku.

Když už se s tím ukecaným černochem musí notorik Jack štvát, zastaví se aspoň cestou pro flašku, bez které se mu při řízení beztak třepe ruka. Jenže soukolí úkladné konspirace  je dávno v pohybu. Když Jack vyhlédne z koloniálu, načapá u auta strachem polomrtvého Eddiho a ostrostřelce s nabitou zbraní.

Přes všechny ty roky degenerace Jackův základní instinkt překvapivě ještě úplně nezkostnatěl, a tak leží ostrostřelec na zemi s dírou v hlavě a Eddíe vcelku bezpečně mizí jeho parťákovi z mušky. Tohle není málo pohnojené, takže není dobré házet flintu do žita natož odkládat služební zbraň na barový pult. Protože policejní kavalerie je na cestě s celým vagónem nevoňavého kompostu.

Jack si promluví s bývalým parťákem a hned  je mu jasné, že Eddie by k soudu nedojel, ani kdyby mu asistoval celý policejní okrsek. Je totiž korunním svědkem v právě projednávaném případu zkorumpovaných fízlů, které Jack moc dobře zná. Co může udělat takový lůzr jako on?  Jedině zatnout zuby, potlačit bolest hlavy a zadržet hořkosladkou šavli, protože ten kluk musí přežít!

Jack (na Eddieho): "Ty mě zabiješ…“

16 bloků je filmem zajímavým hned z několika důvodů, i když chlapské pohádky o posledních policejních skautech jinak nemusíte. Nejmladším hercem je tady Mos Def, kterému už ovšem tři roky táhne na čtyřicítku. Zbytek tvoří vesměs starší bílí, ovšem celkem elegantní chlapi. Defův velkoměstský slang vedle nich zvlášť vyniká a je radost vidět uznávaného (a navíc velmi dobrého) rappera, který se nesnaží točit jen filmy o cestě ke slávě. Žena je tu jen jedna a jen na chvíli (Jenna Sternová).

Ještě zajímavější je, že se tímto filmem Richard Donner (série Smrtonosná zbraň, Maverick, Nájemní vrazi) a Bruce Willis jakoby přihlásili ke svému, řekněme už docela požehnanému, věku.  Jack Mosley není žádný "poslední akční hrdina" a ani nezůstává poslední stát na nohou. Přestože 16 bloků netrpí nedostatkem akce, Donner ji dost drží na uzdě a nechává tak vyniknout dramatickou zápletku.

Tohle není film o prostřílení se k jednoznačnému cíli, spíš o morálním dilematu, kterým hlavní hrdina trpí (a proto chlastá). Nebylo by to poprvé, co by někoho takového hrál Bruce Willis. Jemu jdou vlastně ztroskotanci a skoro zoufalci asi nejlíp. Je mi ale opravdu sympatické, že Donner poněkolikáté otrocky nezopakoval úspěšný vzorec. Snahu o nepřímočarou a aspoň trochu překvapivou pointu beru stejně kladně.

I když v hloubi duše dál věřím tomu, že voda byla mokrá, nebe bylo modré, ženské měly své tajemství a Poslední skaut žil kurevsky šťastně až do smrti, po padesátce mohl dopadnout stejně blbě jako Jack Mosley. Což platí taky pro Johna McClanea, který se ale možná na stará kolena ještě jednou vrátí ve Smrtonosné pasti 4.0. Ok Bruci, pojď do toho!

Hodnocení: 80%

16 Blocks
USA 2006, 105 minut
režie: Richard Donner
scénář: Richard Wenk
hudba: Klaus Badelt
hrají: Bruce Willis, Mos Def, David Morse
http://www2.warnerbros.com/16blocks/index.html

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016