RECENZE

 

Filmová recenze: Spojenec

Tak nám vyloupili banku, paní Nováková. A víte, že nikoho nedostali? No jo, natočil to ten Spike Lee, však víte, ten umělec. A přitom je to taková pěkná detektivka…

 

Číšník: "Máte rezervaci, pane?"
Det. Keith Frazier: "Ne, mám schůzku."
Číšník: "Mohu vám vzít klobouk?"
Det. Keith Frazier: "Ne, sežeň si vlastní."

Dalton Russell (Clive Owen) je uvnitř. Detektiv Keith Frazier (Denzel Washington) je venku. Luxusní právnická mrcha Madeline Whiteová (Jodie Fosterová) je tu i tam, jako pilná včelička pendluje mezi ozbrojenci, kteří obsadili banku a policií, která ji okamžitě oblehla. Situace je tak zvaně patová, detektiv Frazier ví, že navzdory desítkám rukojmím lupičům nedá, co chtějí. Situace se ještě komplikuje, když mu dojde, že Dalton Russell to ví taky.

Spike Lee začal točit thrillery z detektivního prostředí? Holy shit, paní Nováková, to vám povídám! Hudba Terence Blancharda kmitá málem jakoby akci dirigoval Michael Bay, policejní sirény kvílejí a řidiči sešlapují plyn až na podlahu. Přesto ale, i když je akce ve Spojenci dost, neodehrává se rychle a zběsile. A přestože se tady zas tak moc nestřílí, je to zatraceně akční.

Vlastně trochu ve stylu Dannyho parťáků. Taky jde o dokonalou loupež, místo jednostranného pohledu elegantní jedenáctky, případně dvanáctky, je děj vyprávěn z pohledu všech zúčastněných. Nikdo není vyloženě hrdina a nikdo záporák. Snad jen poněkud bezpáteřní právnička Madeline v podání Jodie Fosterová působí jako zatraceně nebezpečná mrcha, nic ve stylu Ally McBealové. Zas je ale tak elegantní, že si na to rychle (a rádi) zvyknete.

Det. Bill Mitchell (na Fraziera): "Můžu se podívat na tvojí botu? Protože ještě jsem neviděl nikoho, kdo by někomu nakopal zadek tak jako teď ty."

I když příběh filmu překračuje banální hranice obvyklého honu na kočku a myš, není nijak výrazně objevný nebo originální. Snad proto si Spike Lee pomáhá mírným experimentováním s formou. Za prvé: už od začátku mate, protože Dalton Russell mluví o vězení, kde se octnul vlastním přičiněním. Přitom je ale vidět, že ve skutečném vězení (nejspíše) není.

Za druhé: obléhání zločinci obsazené banky je ve Spikeově podání tak dynamické, že skoro působí jako přímý přenos. Zhruba po první „třetině“ ho najednou začnou střídat krátké scény policejního výslechu rukojmích, z nichž je patrné, že lupičům se podařilo uprchnout a policie si zřejmě neví rady.

Když už víte "co", najednou vás začne více zajímat "jak". Tak se Spikeovi daří budovat napětí a může si dovolit několika násobnou pointu, která trošku potrápí diváckou trpělivost ale přitom nepůsobí "natahovaně". Škoda, že se Spike kromě "co" a "jak" stejně nestaral i o "proč". Motivy zúčastněných nejsou úplně jasné, a tak je Spojenec místo malého zázraku „jenom“ nadprůměrnou žánrovou hříčkou.

Hodnocení: 80%

Inside Man
USA 2006, 129 minut
režie: Spike Lee
scénář: Russell Gewirtz
hrají: Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Fosterová, Willem Dafoe
http://theinsideman.net/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016