RECENZE

 

Filmová recenze: Tristan a Isolda

Věrné milování, co ho popohání? Jestli si ještě z hodin literatury pamatujete, že tohle byl epos s nápojem lásky a nadpřirozenými jevy, zapomeňte na to. Tristana a Isoldu spojil výhradně sex. Nespoutaný a živočišný, Vrr…

 

Tristan (potom, co se s Isoldou pomiloval): "Jak se cítíš?"

Temný středověk. Tak temný, že kdyby někdo náhodou rozsvítil, strašně by se leknul toho, co vidí, a radši by zase hned zhasnul. Anglické kmeny jsou decimovány silnějšími Iry. Irové jsou totiž sjednocení, a tak jim nedělá potíže rozdělené Angličany prát jak sedlák cepem. Když si to Angličané uvědomí, chtějí spojit síly. Ale mají mezi sebou zrádce, a tak je sněm nemilosrdně zdecimován.

Malý Tristan přijde během krvavé půtky o rodiče a ujme se ho kníže Marke (Rufus Sewell). Tristan (James Franco) s nenávistí v srdci vůči Irům a vděkem, smyslem pro čest i povinnost vůči Markovi doroste ve zdatného jinocha. Irčané stále ještě terorizují anglické pobřeží, ale Angličanům se napodruhé podaří tvrdý úder vrátit. Leč Tristan je těžce zraněn, považován za mrtvého a expresní loďkou s pohřební hranicí vyslán na moře.

Náhodou zakotví „naproti u Irů“, kde ho najde a opečovává Isolda (Sophia Mylesová). Když dozraje čas, Tristan se vrátí zpět ke svým a v aktuálně vyhlášeném turnaji bojuje se zástupci ostatních anglických kmenů. Kdo vyhraje, získá princeznu. Přičemž Tristan bojuje za Marka, který vyhlásil, že s irskou princeznou po boku založí spravedlivé království. Tristan se stane vítězem, jenže netuší, že onou princeznou je Isolda. A to je problém.

Isolda: "Když to uděláme…"
Tristan: "Pak se na naši lásku bude vzpomínat jako na tu, která rozvrátila království…"

Příběh tragické lásky starší než ten z pera Billa Shakesparů zfilmoval Kevin Reynolds. Mám rád jeho Krále zbojníků Robina Hooda a to dokonce tak, že moc. Proto jsem nejdříve nechápal, že se na jeho „realistickou“ adaptaci legendy „bez zázraků a takových těch věcí přesně tak, jako to udělali v Troji “ nikdo jiný netěší. Ale už je mi to jasné a řeknu to asi takhle: V Troji nebyli Bohové, byl tam ale Brad Pitt.

V Tristanovi a Isoldě nejsou ani bohové, ani nápoj lásky, ani Brad Pitt. Tím chci kulantně naznačit, že ústřední herecká dvojice má asi jen tolik charismatu, co by se Pittovi na zaprášeném sandálu náhodou uchytilo. Což není dobře, protože James Franco nepůsobí jako hrdina svíraný dilematy, spíš jako přerostlý fracek, co neví coby. A Sophii Mylesové prostě neuvěříte, že by kvůli ní někdo risknul zkázu království, i kdyby si nemohl s nikým jiným vrznout.

Tristana si mohl zahrát minimálně Hayden Christensen (nová trilogie Star Wars). Ten má aspoň s podléháním temné straně Síly dobré zkušenosti. A Isoldu Jessica Alba? Když ne ona, tak aspoň Mischa Bartonová. Jediným světlým okamžikem castingových agentů tak bylo angažování ukrutně charismatického Rufuse Sewella (už to jméno mluví za vše) a do mini roličky i zábavného Marka Vašuta (točilo se totiž mimo jiné v Česku).

Tristan a Isolda je standardní popcornová story, pokud možno přístupná i malým dětem plná patetických hlášek a scén, které se diváka zoufale snaží přesvědčit, že tohle je O-S-U-D-O-V-Á láska. Většinou vás napadne, že to „není tak špatné“, ale že tomu navzdory velmi slušnému soundtracku Anne Dudleyové „fakt něco chybí“. Raději bych se asi díval na Robina Hooda 2 s padesátiletým Costnerem. I když tohle asi taky není zrovna nápad na dobrou noc… No, hlavně že to není taková blbost jako filmová Šifra.

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla ve spolupráci s Village Cinemas.

Tristan + Isolde
USA 2006, 125 minut
režie: Kevin Reynolds
scénář: Dean Georgaris
hudba: Anne Dudleyová
hrají: James Franco, Sophia Mylesová, Rufus Sewell
www.tristanandisoldemovie.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016