RECENZE

 

Recenze: Ludvig Elblaus - Flannel Poet

O Švédech se ví, že umí dělat pop. Méně známá je však jejich undergroudová tvář ve světě hudby. Jeden z labelu orientujících se na tuto scénu je Electronic Desert ze Stockholmu. A na něm právě vychází album, o kterém se můžete dočist v tété minirecenzi.

 
Za značkou Electronic Desert se kromě hudebního vydavatelství skrývá také označení akcí a koncertů pořádaných touto švédskou partičkou. V obou případech se zaměřují na současnou nezávislou elektroniku pomalejších rytmů. Jejich v pořadí třetí release, který právě vychází, má název Flannel Poet a spáchal ho Švéd Ludvig Elblaus.

Ten se na scéně objevil v polovině devadesátých let, kdy kromě solové práce působil také jako polovina dua Frank and Bill, kteří vydávali například na Skam či Merc. Vlatní album však vydává až ted. Při jeho poslechu je zřejmé, že není v tvorbě žádný nováček.  Minimalistický design digipacku napovídá částečně i o jeho obsahu.

Ten má celkem dvanáct skladeb nesoucích se na podobné náladové vlně.  Ať už jsou skladby více či méně rytmické, převládá většinou nějaký melodický prvek či plocha v pozadí. Nad ní pak jede zajímavá kompozice kratičkých samplů, podivných elektrických praskání či zvukových syntéz neznámého původu. To vše dohromady je smícháno v každé skladbě v jiném poměru, takže některé mohou působit až příliš chladně. Většinou však následující track přináší oteplení do chladného švédského podnebí, čímž eliminuje možnost umrznutí.  Jedině, že by se vám kousnul přehrávač ve špatnou chvíli..

Ludvig Elblaus - Flannel Poet
Electronic Desert
www.electronicdesert.com
www.ludvigelblaus.com
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016