RECENZE

 

Hudební recenze: Back In My Mind 3

Nová drum & bassová kompilace Back In My Mind 3 je tu! CD, na jehož přebalu dominuje červená a černá, pro mě znamená naději, překvapení, zklamání, potvrzení již zažitého i vyvrácení předsudků - vše důležité proto, aby vzbudilo zájem, zamyšlení a reakci…

 
V první řadě se nabízí otázka, jestli to skutečně muselo dopadnout tak, že se na CD, které má reprezentovat nejkvalitnější český drum & bass, nachází naprosté omyly v porovnání s tím, jak by vypadala kompilace mapující to nejlepší ze světového d'n'b. Možná se nepřihlásilo dost kvalitních autorů, možná že někteří tuto šanci odzívali nebo nebyli vybráni právě proto, že jsou už až moc okoukaní.



Brooklyn

CD potvrzuje neotřesitelnou pozici nejlepšího českého producenta, který je jako jediný zatím opravdovou trademark naší země v zahraničí. Brooklynův Someone, který vyšel na Horizons, je o x tříd lepší než cokoli na CD. Zvukově maximálně šlapající No Money pak trackem Troublesome dokazují, co v nich máme, ačkoli předvádí pouze unifikovaný mišmaš style, vzdáleně čerpající ze stylu, kterému dominují Pendulum a Noisia. Osobní kouzlo zde proto nenalézám, tracku navíc lehce škodí hlas MCho, který na mě působí pozitivně pouze v off-beat částech skladby.

Ale pozor: nejen Brooklyn a No Money, kteří se mohou měřit se světovou produkcí, shrábli všechny body. Černý kůň Danoo s trackem Under Red Umbrella totiž udělal definitivní tečku za svou minulostí a projektem Digital Dawn, který byl na úrovni pokusů a omylů. Danoo znamená velký příslib do budoucna, který má podle mého názoru největší šanci být další nadějí s přibývajícími releasy po vzoru Brooklyna nebo Kubatka.



Danoo

Své kvality samozřejmě prokazuje i Denius - jakmile se ozvou počáteční bicí jeho tracku, přeskočíme ihned do jiného levelu. Jeho starší záležitost For The Small Things je ale na můj vkus až příliš otravná a bez výrazné výživnosti. Velkým překvapením je pro mě počin slovenské dvojice Goro + Dephzac, která přináší mega oldchoolovou jednoduchost I Move, do které bylo investováno přesně tolik, kolik potřebuje – ve správný čas skvěle zafunguje a lidi zaručeně rozhýbe.

Právě přeplácanost, nekritičnost nebo nedostatečná dotaženost kazí dojem z ostatních tracků. Mystic Trip od Mice se příjemně poslouchá, do drum & bassu 21. století se však moc nehodí. Hemoglobinovo Yesterday Becomes Tomorrow zase představuje menší úlet – ačkoli tento autor umí vražedná komba, spojení "techno" d’n‘b, otravného vokálu a trance atmosféry má v tomto případě do kvalitního zážitku daleko, i když mu energie nechybí. Element naproti tomu připravil nádhernou emoční záležitost Lost And Alone, ale dobrý dojem kazí fakt, že některé zvuky v tomto odpočinkovém ploužáku přebývají, jiné ingredience mu zase chybí…



Emphonic

Zbývají Emphonicovy Deep Creatures - ty obsahují zajímavé nápady, jen jim cosi brání v tom, aby jako celek pořádně šlapaly – skladbu možná sráží uloudaný beat, možná až nepříjemný "počítačový" zvuk. Jediné, co se mi špatně hodnotí, je Everyday od Cocomana – pro mě osobně mimozemský track, který sestává z notoricky známých amenových smyček a donekonečna používaných bubínků. Působí vykopávkově a jaksi "ragga" – ale i toto je drum & bass, takže je třeba být tolerantní.

A to nejlepší nakonec? Největší překvapení a jeden z důvodů, proč děkovat bohu za to, že BIMM 3 spatřilo světlo světa. Love Hurts od Ultima C má nejen pravdivý název ale v pravdě největší potenciál z tracků, které jsem na BIMM 3 slyšel poprvé. Ačkoli není dotažen do 100% dokonalosti, skvělé bicí, křupavě propečená basa a dokonalý drive mají šanci mě donutit, abych s ním na party provětral CD player. Love Hurts si člověk pro jedinečnou atmosféru ihned zapamatuje a dokazuje jednu zásadní pravdu: máme tu nový velký talent, který má na to se vypracovat a jeho forma na BIMM 3 je přesně na půli cesty. CD navíc obsahuje i další z jeho tracků Just For A Moment, který mi sice nijak zázračný nepřipadá, ale radost z potenciálu šikovných "ultimátních" ručiček umocňuje na druhou, protože šlape - a to je v dnešní době klíčové.



Ultima C

Drumandbass.cz má za sebou další mezník ve své historii, za něž celému uskupení náleží zasloužený respekt. BIMM 3 rozhodně nenabídlo to nejlepší z českých producentských šuplíků - chybí na něm třeba Kubatko, P.J., Rido, Forbidden Society nebo Morebeat. Prostor ale museli dostat hlavně začátečníci a výsledek tohoto záměru je více než povzbudivý. CD určitě zavdá důvod pro to, abychom si za nějaký ten rok opět mohli poslechnout naše (nebo i slovenské) šikuly na čtvrtém dílu…

Ukázky skladeb:

01 Mic – Mystic Trip
02 Ultima C – Just For A Moment
03 Denius – For The Small Things
04 Emphonic – Deep Creatures
05 Dephzac & Goro – I Move
06 No Money & MC Coppa – Troublesome
07 Hemoglobin – Yesterday Becomes Tomorrow
08 Ultima C – Love Hurts
09 Element – Lost And Alone
10 Danoo feat. Jett – Under Red Umbrella
11 Brooklyn – Someone
12 Cocoman – Everyday



CD lze objednat na adrese: cd@drumandbass.cz
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016