RECENZE

 

Hudební recenze: Perfect Stranger vs. DJ Pena – Ode Ao Sol (Remixes)

Stále si někdo myslí, že malý český človíček se nemůže v tom velkém světě prosadit? Že je k tomu potřeba hodně píle a úsilí je jasné a o trošce toho štěstí nemluvě. To že je tuzemský label Tribal Vision pilný a ctižádostivý není pochyb, teď se však na něj usmálo trochu i toho štěstí, tedy hlavně na jeho sub label Beef Records, který poslední vinyl na něm vydaný katapultoval jeho jméno téměř až na vrchol žebříčku stahovanosti na download serveru Beatport.com (v kategorii minimal). O to příjemnější je to fakt, že druhé místo mu vykoledovali sami fanoušci, který si remixový vinyl Ode Ao Sol producentské dvojice Perfect Stranger a DJ Pena houfně stahovali.

 

Je to zvláštní, že zrovna tuhle desku si lidé tolik oblíbili. Po jejím prvním poslechu si možná řeknete: "dyť je to obyčejná, minimalen nasáklá produkce, které je tu beztak mraky…". Jenže osud míní a člověk mění a tak možná ani DJ Schwa, tedy Michal Růžička, který značku Beef Records vede, v prvních chvílích vydávání nové desky od Perfect Strangera a DJe Peny netušil, že zrovna tahle lidi hojně osloví. Ovšem není to kdo ví jak neobvyklá věc. Však to znáte možná i z filmů, kdy na snímky, do kterých byste to v prvních chvílích vůbec neřekly, jsou plné sály ještě měsíce po jejich uveřejnění. To že se lidé stahovali ve velkém právě tuhle pecku je jistě potěšující, ale po druhém, třetím poslechu vás to napadne nejspíš taky; vždyť i ve světě módy se na nějaké ty implantáty a botoxy i na malíčkách u nohou dávno nehraje a přirozená krása je tou krásou nejkrásnější. Podobně bych to viděl i v případě desky Ode Ao Sol se třemi remixy od Moonbeam, Stephana Hinze a projektu Shuma.

Pod pěkným šedivým obalem, na kterém jsou vyobrazeny – no připomíná to ocasy žraloků – se jako první ukrývá remix projektu Moonbeam. Jestli i letos budou mít Pavel a Vitaliy tolik plodný rok jako loni (vydali přes 10 singlů, převážně v digitální podobě), máme se rozhodně na co těšit. Letos už začali, deskou Spring Story vydanou na labelu Traum Schallplatten. Remix skladbě Ode Ao Sol se jim celkem povedl. Nečekejte žádný zvukový zázrak, všechny samply a zvuky jste v micro-houseové produkci jistojistě už dávno slyšeli. Typický pro tento remix je "staccato ťukání", které vytváří nosnou melodii tohoto tracku. Ta není nijak zvlášť košatá, ale to by tomuto žánru stejně neslušelo. Volume o něco více doprava, než jste zvyklí je nutností, aby všechny ty jemné ingredience krásně zněly. Kdo dennodenně neposloucháte minimal a micro-house a neznáte jej doslova od hlavy až k patě, tak vás tento remix jistě potěší a zároveň je slušnou průpravou do tajů tohoto specifického žánru pro všechny, kteří třeba dosud tímto stylem vůbec nežili. Možná právě známé jméno v podobě projektu Moonbean byl tahákem pro lidi, aby dostali tento remixový singl tolik nahoru v hitparádě Beatportu.

Perfect Stranger

Remix číslo dvě měl na starost Stephan Hinz. Ten se loni blýskl společným EP The Tucan, který produkoval spolu s Martinem Eyererem, kdy si ho na svojí úspěšnou kompilaci vybral třeba Sander Kleinenberg. Ovšem blýskl se i tímto remixem, který co do kvality stojí o stupínek výše, než předešlá verze od Moonbeam. Ještě více "ťukavější" sound, větší důraz na spodek tracku a výraznější melodie, to jsou hlavní klady tohoto remixu, který si můžete užívat plných osm minut. Remix číslo tři od Shuma pak ale všem předešlým vytírá zrak. Ještě před jeho poslechem jsem o tomto dvoučlenném projektu z Chorvatska nikdy neslyšel. Teď už si jej ale budu určitě pamatovat. Na tomhle vinylu je to jasně nejoriginálnější věc a to hlavně z důvodů lehce zlomeného a zamotaného beatu. Prostředek tracku pak zdobí snově melodická pasáž. Celek působí velmi kontrastně, navíc "unylejší" micro-house střídá skotačivější tech-house, takže je jistě přístupnější širšímu poli posluchačů. Radost tenhle remix poslouchat.

Beef Records má ve svém katalogu další zajímavý kousek. První dva remixy jsou lepšími standardy, ten třetí je pecka. To se už vyplatí popřemýšlet o tom, zda to dobré umístění na beatportu ještě nějaký ten den udržet. Nebo je snad libo klasický černý vinyl? I ten už je venku!

Hodnocení: 70%

Ukázky skladeb z tohoto vinylu si můžete poslechnout zde.

Kdo je kdo?

Perfect Stranger alias Yuli Fersthat je izraelský hudebník, který dále vystupuje pod svými dalšími přezdívkami BLT, Dozer a také pod svým vlastním jménem, pod kterým vydal v minulých letech dvě progressive a psy-tranceové kompilace. Těmto stylům se věnuje i pod svými dalšími nicky a to vlastně po celou délku své kariéry, která sahá až do minulého století. Více informací o Julim najdete zde.

DJ Pena, vlastním jménem Joao Garcia, je pro změnu Portugalec. Ve své dosavadní tvorbě se věnoval převážně progressive tranceové hudbě. Za gramofony stojí již od poloviny 90. let minulého století a když se mrknete na jeho myspace profil zjistíte, že 20. červen má zarezervovaný pro hraní v Praze na jistém Spirit Base festivalu. Tak uvidíme :) Více info tu.

PERFECT STRANGER VS. DJ PENA – ODE AO SOL (REMIXES)
Formát: MP3/vinyl
Čas: 20:56
Label: Beef Records
Kat.č.: BEEFEP003
Info:
www.tribalvision.cz/beef/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016