RECENZE

 

Filmová recenze: 3:10 Vlak do Yumy

Drsní chlapy s pořádnými kolty za pasem, saloon s kořalkou a Kolalokovou limonádou a v dálce jen vyprahlá pláň. Westernový žánr má svoje nejlepší roky nenávratně za sebou, ale že se fanoušci nutně nemusí obracet jen ke skvělému Johnu Wayneovi a italským skvostům Sergia Leoneho, předvádí James Mangold v remaku půlstoletí staré klasiky.

 

Tenkrát na západě, Rio Bravo, El Dorado, Hodný, zlý a ošklivý, Divoká banda a další hromada klenotů, ke kterým se vyplatí vzhlížet jako k unikátním zástupcům westernového žánru. Žánru, jehož název stačí během posledních let vyslovit v kině, aby okolo vás prolétla jen stylová kupka sena a rozvířil se prach na desítky metrů daleko. Divoký západ už zkrátka netáhne a jen občas se objeví nějaký blázen, co se pokouší restartovat zájem o upocené chlápky v kloboucích a prodejné dámy v krajkovaném spodním prádle. Kevin Costner to zkoušel s kvalitní Krajinou střelců, do půjčoven se dostalo několik spřízněných revolverových pokusů, ale přesto nic, co by se stalo milníkem nového tisíciletí. James Mangold se odhodlal mrtvolnou stagnaci pořádně rozčísnout, a tak vzal do pracek western z roku 1957 3:10 to Yuma (u nás známý jako Cesta za záchranou), na herecké posty dosadil hvězdy áčkového formátu a natočil svoje prozatím nejlepší dílko.

Zápletka je celkem jednoduchá. Ben Wade (Russell Crowe) patří mezi nejhledanější zločince divokého západu, před kterým má každý respekt a nechce se s ním nikdo dostat do střetu, protože by z něho nemusel vyjít živý. Dan Evans (Christian Bale) je oproti němu zcela obyčejný farmář se zcela obyčejnými problémy. Dřevěná noha, špatná úroda a nedostatek peněz na splacení dluhů, přičemž „nezaplatíš“ v jeho případě znamená „vykašlem se na tebe a tvoji rodinu a postavíme tady lukrativnější železnici“. Když Evans náhodou přihlíží tomu, jak je Wade konečně chycen, a dostane možnost získat 200 dolarů, pokud se přidá jako doprovod ke skupině, která musí dovést chladnokrevného zabijáka na vlakové nádraží, odkud ho ve 3:10 odveze vlak do vězení Yuma, přikývne. Vezme si zbraň a jde s několika dalšími blázny na dost možná poslední štreku, protože za Wadem se vydávají jeho nemilosrdní kumpáni s cílem osvobodit svého šéfa.

Mezi dvěma hlavními charaktery se při jejich cestě začne navíc tvořit jakýsi vztah. Nejsou to klasické figurky „hodný a zlý“, tudíž se leckdy snaží toho druhého pochopit a hledat v jeho stylu života nějaké to plus. Výsledek však jednoduše řečeno zarazí. Celkové dění k nějaké finální změně směřuje, takže se dá závěr i částečně ospravedlnit, avšak svojí extrémní patetičností dojem stejně nepříjemně sráží. Nedá se ubránit pocitu, že by šel konec snímku natočit a především napsat s větším citem a plynulostí. Nejistota, zdali Wade říká během putování pravdu nebo jen psychicky nahlodává jakoukoliv pronesenou větou, nepřekvapí, ba je to od sviňáka jeho formátu přímo očekáváno, ale u některých jeho rozhodnutí se asi rozum zastavil na stopce.

Scénář má ve svém chrupu pár kazů (pro někoho spíše vyražených zubů), ale jinak se 3:10 Vlak do Yumy pohybuje po vyprahlých pláních dokonale. Atmosféra tvrdých, týden nemytých a neoholených chlapů funguje úžasně a celkově to vypadá, že svět, kde právní hodnoty sice existují, ale ve všem figuruje volnost a nekonečné možnosti, musí být strašně fajn. Samozřejmě dokud někoho nenakrknete a neskončíte s prostřelenou hlavou v korýtku pro dobytek. Mangoldův režijní styl, který v předešlých filmech jako Walk the Line nebo Identita příliš nevynikal od spousty ostatních hollywoodských rutinérů, tentokrát mile překvapil. Detailní záběry na upocené tváře, střídání klidných dialogových pasáží s těmi, v nichž to ne každý rozchodí, a především žádné nudné šlápnutí do koňského trusu, které by Yumě kazilo prestiž. A jedna z úvodních scén, kdy si jde Wadeova banda připít do baru poté, co se nenásilně zbavila ochránců zákona, patří k tomu nejlepšímu z celého filmu, ačkoliv sama o sobě nic zásadního do příběhu nevnáší.

Sledovat herecké obsazení je totiž zážitek. Christian Bale působí (jako téměř vždycky) úchvatně a osmadvacetiletý Ben Foster se v pozici vůdce záchranné skupiny precizně adaptoval do bezcitného parchanta a je jen škoda, že nedostal ještě víc prostoru. Russell Crowe přitom dokáže odříkat i dialogy, které k povaze Bena Wadea občas nesedí, takže vše spolehlivě udrží.

3:10 Vlak do Yumy je pořád návrat k westernu ve velkém stylu. Luxusní atmosférický soundtrack, který složil Marco Beltrami a který bohužel neobdržel Oscara, charismatičtí herci ušpinění ve stylu klasických kovbojek, nezadrhávající se Mangoldova režie, krásné kompozice a několik pochybných proslovů spolu s pochybným závěrem. Není to dokonalé, ale k dokonalosti tomu zase tak moc nechybí.

Hodnocení: 85%

3:10 Vlak do Yumy
Česká premiéra: 6. března 2008
USA 2007, 117 minut
Režie: James Mangold
Scénář: Halsted Welles, Michael Brandt, Derek Haas
Kamera: Phedon Papamichael
Hudba: Marco Beltrami
Hrají: Russell Crowe, Christian Bale, Ben Foster, Logan Lerman, Alan Tudyk a další

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016