RECENZE

 

Hudební recenze: Sasha - The Emfire Collection: Mixed, Unmixed & Remixed

Před nedávnem jsme vám přinesli recenzi nového dílu kompilace Transitions Vol 4, kterou výborně připravil John Digweed. Dnes tu pro vás máme, aby mu to nebylo líto, jeho dlouholetého parťáka Sashu, u kterého se podíváme na zoubek novému "albu", které je zvláštní třeba jen tím, že byť vychází hned na dvou CD, obsahuje vlastně jen čtyři různé tracky.

 

Minulý týden jsem vám v oné recenzi slíbil, že Sasha chystá také novoumixovanou nálož, podobně jako byla před lety jeho nezapomenutelná kompilace Live @ Avalon, ovšem na tu je ještě času dost a místo toho Alexander Coe, jenž je Sashovo pravé jméno, připravil k vydání celé album. I když co se počtu tracků týče, spíše jen EP dlouhé na dvě hodiny a rozdělené hned na dva CD disky. Pokud sledujete Sashovu diskografii pravidelně, jistě jste si všimli, že s rokem 2007 založil Sasha pro svou novou produkci nový label, který nese název emFire a funguje pod křídly slavného vydavatelství Renaissance. Právě na emFire vyšly takové hudební skvosty jako "Coma" nebo "Mongoose", které většině pochybovačům dokázaly, že někdejší progressive tranceová star chytila druhý dech a opět se s ní musí počítat mezi DJskou a producentskou elitou. Na tomto novém albu tak najdete všechny emFire hity s celou řadou remixů a ještě jedním 40ti minutovým dárečkem.

Sasha je poslední dobou nejvíce skloňován v souvislosti s hudebním žánrem neo-trance a tak není asi žádným překvapením, že značná část tohoto dvojCD udělá radost všem vyznavačům tohoto stále ještě ne zcela probádaného stylu. Ale nejen těm. Díky několika hostům, kteří se zde postarali o remixy se můžete těšit také na odlišnější muziku. Tak například známé glasgowské producentské duo Slam se postaralo o dva rozličné remixy singlu "Coma". Jejich Soma Coma Mix je hodně deep a atmosférický bez jakéhokoliv úderu beatu. Originál tu bez hudební lupy nejspíš nerozpoznáte. Za to tu bezpečně odhalíte poctivý kus muzikantské práce, který se drží rčení že v jednoduchosti krása je. Paragraph Mix pak již tepe v ryze tanečním BPM v duchu starého dobrého progressive houseu. Lehce monotónní charakter se vyloženě hodí na klubové parkety. Dalším remixérem je Matthew Dear coby Audion. Ten se podíval na zoubek singlu "Park It In The Shade" a v případě Deep Steeple Mixu mu dal více jak dvanáctiminutovou minimalovou plombu. Temná, ale hřejivá atmosféra a zdánlivě monotónní zvuk vás dostane do jiné dimenze. Ain't Got No Friends Mix je již opět v o něco tanečnějším provedení, přesto Audion ponechává tomuto singlu jakýsi mlžný micro houseový opar doplněný o zajímavé zvuky. A to je jen a jen dobře.

Třetí singl a třetí remixér. Abych byl konkrétnější, tak "Who Killed Sparky?" podepsaný kromě Sashy také projektem Radio Slave. A první z obou remixů opět temný, až industriální. Však se také nazývá Brooklyn Dub Mix a atmosféra velkoměsta je z něj hezky patrná. Panorama Garage Mix je, jak asi už čekáte, opět rozjetější a v sáhodlouhé stopáži vás zahrne micro houseovým tepavým beatem s řadou podobně industriálních zvuků z mixu předešlého. Poslední pán, který se také podíval svým zvídavým očkem a hlavně svým hardwareovým a softwareovým vybavením na jeden ze Sashových singlů, je Axel Willner aka The Field. Floating Mix je jakási skrumáž ambientních zvuků v poměrně rychlém tempu, která slušně rozvíří předešlé minimalové remixy, ovšem trvá jen něco přes 3 minuty a tak více okusit z hudebního umu pana Willnera můžete až v případě dlouhého a nejvíc neo-tranceového Disco Mixu, který se ze všech osmi remixů na prvním CD asi nejvíce blíží originálu a to charakteristickým spodkem skladby. Další zábavná a dobře odvedená práce.

Pro porovnání, ale i jednou tak dlouhý hudební zážitek je tu CD numero duo, na kterém najdete čtyři originály a také výše zmíněný dáreček. Snad jediný singl "Coma" je tu přece jen v trochu pozměněné verzi, resp. nenajdete ho tu v tak tuckovém provedení, jak jej možná znáte z klubových parties od DJů. Ve zlomeném rytmu však melodické partie tohoto singlu ještě více ožijí a člověk tak nádherně slyší tu jednoduchou genialitu Sashova singlu, který se z jeho novodobé éry asi nejvíce uchytil. Ovšem ani další tři následovníci na tom nejsou s kvalitou a nápady o nic hůř. Všechny si je můžete poslechnout ve speciálních pěti minutových editech. Jak údernou "Park It In The Shade", jemně natranclou "Who Killed Sparky?" nebo deepovou "Mongoose". A ten dáreček? No přímo dárek! Kompletní Sashův soundtrack k zajímavému filmovému počinu "New Emissions Of Light And Sound". Deseti skladbový opus 40 minut dlouhý, ve kterém naleznete další nové tracky, povětšinou v downtempovém duchu. Mezi nimi však třeba i Comu. Ne nadarmo se občas tomuto soundtracku přezdívá "Airdrawndagger 2".

V rukou mám skutečně skvostný hudební materiál a byť jsou na něm vlastně jen čtyři různé skladby, nepočítám-li závěrečný soundtrack, tak  po hudební stránce se snad ani na chvíli neopakuje. Co skladba, co remix, tak to originální muzika nejrůznějších barev a nálad. Tohle album se jen tak neomrzí.

Hodnocení: 100%

SASHA - THE EMFIRE COLLECTION: MIXED, UNMIXED & REMIXED
formát: 2xCD, digipack
čas: 129:08
label: emFire
kat.č.: emFire 05
info:
www.djsasha.com/, www.myspace.com/djsasha, www.emfiremusic.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016