RECENZE

 

Hudební recenze: Ear Drum Kru – Fanki Faka Dancers

Velká část slovenské hudební scény je i přes svou maximální různorodost a vysokou kvalitu většinovému českému fanouškovi ukryta. Jedněmi z mála, kdo má u nás jakžtakž známé jméno, je taneční projekt Ear Drum Kru. Ten nyní vydává nové album okořeněné rodinou Homolků a přijede jej představit i do Prahy.

 

Zlámané taneční muzice se na Slovensku daří. Ovšem nemluvíme jen o drum´n´bassu, jemuž dělají největší čest L Plus s čerstvými producentskými záseky na značce Viper a duo Soundphreakers. Kvalitu lze najít i v pomalejším breakbeatu. Jak dokazuje deska Fanki Faka Dancers, dříve rovněž drum´n´bassového, čtyřčlenného projektu Ear Drum Kru.

Ten je v Česku poměrně známý díky památným kompilacím Czechoslovak Sound System, které dokázaly atraktivně sledovat tehdejší dění v obou národních scénách. Od té doby uplynulo mnoho doby a o Ear Drum Kru nebylo zase tolik slyšet. To stoprocentně napravili s Fanki Faka Dancers.

Na něm se posunuli k dravě znějící hudbě, a dodali jí tak hloubku a příznačný groove. Ten se objevuje i díky jednoduchému a ráznému programmingu bez zbytečných ozdůbek tryskajícího z každé skladby. Zkrátka recept, podle kterého se taneční hudba dělala na konci 90. let minulého století, kdy ještě nebyly hlavní líbivé melodie a růžové doplňkové motivy, ale surová síla proudící jen z dubových beatů a raggamuffin vokálů. Proto se při poslechu desky mnohokrát zjeví duch Leftfield.

Jenže Ear Drum Kru míří jinam – k živému breakbeatu doprovázenému tu chytlavým scratchingem, jindy útržkovitými melodiemi, funkovému pohrávání si s kytarou anebo až strojově přesnými vokály zachovávajícími si svou živočišnost. Nezapomínají ani na to, že hudba by se neobešla bez humoru. Jako příjemné odlehčení působí, když tak trochu jinak ambientní skladbu Japanka pop ukončí notoricky známým klavírním motivem z filmové ságy Homolků anebo skrytý latino track na úplném konci desky.
 
I když jde o breakbeatový materiál, nebojte se žádného dogmatismu. V několika minutách se Ear Drum Kru projeví jako náruživí posluchači Aphexe Twina, kteří však nezapomínají ani na raveové časy Prodigy. Zkrátka příjemný mix zlomených beatů, které ještě návdavkem okořenili písničkovým odérem, takže o hitovost je postaráno.

A pokud chcete zjistit, jak zní tenhle slovenský break naživo, nebo se jen ujistit v nákupu desky Fanki Faka Dancers, stačí vyrazit v pátek 20. června do pražského Crossu, V rámci akce Dobrejk večer se tady Ear Drum Kru představí v originální živé podobě.
 
Ear Drum Kru: Fanki Faka Dancers
Schyzo records, 2008
Hodnocení: 75 %
www.myspace.com/eardrumkru

Ear Drum Kru live, 20. června, Praha, Cross

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016