RECENZE

 

Hudební recenze: Uncless – Shinkanzen

Připadá vám tohle léto tak trochu jiné, než kdy dřív? Čím to je? No jasně, chybí okurková sezóna. Tedy alespoň co se týče českých hudebních novinek, které se na nás v posledních týdnech doslova vysypaly. Vyšla celá řada dlouho očekávaných alb, mezi nimi i několik velmi kvalitních debutů a to v nejrůznějších žánrech elektronické scény. Jeden z takových releasů jsem si pro vás vybral k bližšímu prozkoumání, byť nejde o regulérní album jako takové. "Shinkanzen" je po delší době nový singl projektu Uncless. Že vám tohle jméno mnoho neříká? Pravda, profláknuté na scéně tolik není, ovšem jména, kteří se pod ním schovávají, již znát bezpečně budete. Jedním z hlavních protagonistů je Richard Tauchman z projektu Over3 a k ruce má také třeba Josefa Sedloně.

 

JDůležitá otázka: Je "Shinkanzen" o rovném rytmu či o breakbeatu? Tedy hlavní slovo při výběru kopáku měl spíše tech-houseový Richard Tauchman anebo více k breakům tíhnoucí Josef Sedloň? Hlavní slovo měl nejspíš Richard, protože originální verze je převážně ve 4/4 duchu a o breaky se postarali až někteří remixéři. Různých verzí je tu celkem pět a stylová různorodost tu měla jednoznačně zelenou. O remixy se postarali Sonority a projekt Atomise.

Právo zaznít vašim uším jako první dostal jak už to bývá originální mix skladby "Shinkanzen". Jeho začátek a konec se ještě nese v nalomeném rytmu svěžího breaku, ovšem valná většina tracku je striktně 4/4 charakteru. Stylově se tato skladba dá určitě zařadit do klasicky tanečního progressive houseu i když věřím, že své místo by si našla i u tranceovějších DJů, kdyby měli tu odvahu. Však co je největším tahounem této skladby – melodie. Ať už plochy, basy nebo klavír tu dávají dohromady pohodovou letní záležitost vhodnou třeba k plážové party. Trochu mi tenhle styl připomíná tvorbu Romana Raie, což rozhodně kvality originálu nijak nesnižuje. Druhý v pořadí je remix, který už breakbeatem žije po celou délku i šířku skladby. Na svědomí ho má jednočlenný projekt Sonority, který za poslední rok udělal poctivý kus práce, kdy objel snad celou republiku se svou stále se zdokonalující hudební show plnou netradiční elektroniky, IDM a breakbeatu tu a tam okořeněnou o 4/4 houseový nádech. Breakbeat mu podle mého šel ale vždycky nejlépe a tak jsem rád, že mu zůstal věrný i v případě tohoto remixu. Je línější, s pronikavější a temnější basou a o něco více monotónnější, než originál, což asi zapříčinilo jeho delší pronikání pod mojí kůži. Nejspíš je to tou méně tradiční formou breakbeatového rytmu, navíc bez jakékoliv změny po celou délku tracku, která se při prvotním seznamování se s ním jeví v páté-šesté minutě jako již lehce nudnější.

O druhý remix se postaral další český projekt. Stojí za ním Jarda Bednář a Gary Rostock a říkají si Atomise. Když se podíváte na jména, která tyhle kluky kdy ovlivnila, bude vám jasné, že v jejich režii půjde opět o breakbeat. Oproti Sonoritymu je zde už klasičtější struktura beatu, ovšem byť je v remixu cítit electro-funky nádech díky basové lince, celek vyznívá zatím nejprázdněji. Velmi dobře si dokážu tuto verzi představit v rámci celku v nějakém chilloutovém setu na vedlejší stagei v klubu, ale samostatný poslech se celkem rychle omrzí. Zbylé dva remixy jsou už plně v režii samotného projektu Uncless. Verze Minimal Clubfunk remix je nejtanečnější a nejenergičtější z celého EP. Znát je to hlavně na síle a sytosti beatu. Ostatní ingredience jsou již velmi obdobné jako v případě originálu. Minimalem bych se tu ale příliš neoháněl, k němu má i tato verze poměrně daleko. Poslední verzí je Long Journey mix, která funguje jako prodloužená verze originálního mixu. Komu tedy nestačily čtyři a půl minuty na začátku, zde si může dát v celé své kráse celých sedm minut.

EP Shinkanzen je zdařilým příspěvkem do banky české elektronické hudby. Originál je opravdu povedený a pro současné letní teploty jako stvořený. Jednoduchá a jasná forma z něj dělají hitovou záležitost s jasným českým rukopisem. Remixy, obzvláště pak ten Sonoritův, jsou vhodným doplňkem pro ty, kterým dělají breaky přeci jen větší potěšení.

Hodnocení: 80%

UNCLESS – SHINKANZEN
formát: 12", digital
čas: 28:48
label: Elemental Music
info:
www.myspace.com/uncless, www.myspace.com/elementalrec 

tracklist:
01 Shinkanzen 2008
02 Sonority Break Remix
03 Atomise Funkytown Remix
04 Minimal Clubfunk Mix
05 Long Journey Mix

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016