RECENZE

 

Hudební recenze: Lucca - Reformation

Pomalu, ale jistě, se nám blíží čas, kdy světlo světa spatří další autorské elektronické album českého původu. A těšíme se na něj už celkem dlouho, protože produkce této dámy se každým singlem zlepšuje a zlepšuje. Řeč je samozřejmě o Lucce, která ještě před samotným vydáním své debutové dlouhohrající desky přichází na trh se singlem "Reformation", na kterém mimo jejího originálu najdete dva remixy od dua Pig & Dan a Roberta Babicze. Která verze je nejlepší a co asi očekávat od celého alba se dozvíte v recenzi níže.

 

Ona debutová deska Luccy se bude jmenovat stejně, jako tento její nový singl, který vyšel 20. září. Ovšem znát ho můžete už déle pod jiným názvem, kdy před samotným vydáním nesl jméno "Czech Republic". Jakoby snad Lucca tušila, že si tento singl krátce po prvních uveřejněních dobře povede v zahraničí a tak se dle jeho původního jména jiní světoví DJs ihned dozvědí, odkud vlastně že pochází. I když třeba takový Carl Cox, Hernan Cattaneo či Laurent Garnier, kteří nový singl Luccy již stihli pochválit, nemají asi s geografickým zařazením naší země sebemenší problémy.

První z trojice různých verzí patří samotné Lucce a co do tanečnosti, má jednoznačně nejvíce navrch. Byť pokud očekáváte, pro Luccu celkem typické, "groovy" techno, budete docela překvapeni. Rychlost originální verze dosahuje pouze tolika, kolik má třeba takový taneční house a právě tomuto stylu je také skladba nejblíže i co se týče svých hudebních ingrediencí. Na první poslech zní tenhle track decentně, ale dobře. Pěkné zvuky, kterých není mnoho, ale jsou dobře rozmístěné tak, že nikde nic nechybí a ani nepřebývá. Lucca mě tímto hudebním počinem velmi příjemně překvapila a o to víc se těším na její celé album, protože je tu naděje, že po hudební stránce bude docela rozmanité, stejně tak jako tento singl "Reformation", ve kterém můžete slyšet jak prvky techna, houseu, tak také třeba tranceu.

Remix od španělské dvojky Dan Duncan a Igor Tchkotoua, tedy Pig & Dan má o poznání minimalověji laděný zvuk. Zní docela "nakřáple" a definovat by se jistě dal jako micro house, ovšem s pěknými melodickými zvuky á la neo-trance. Jeho klidnější atmosféra a stopáž necelých osm minut působí lehce uspávacím dojmem, na parket je ovšem tento track jak určený a to pouze s jedinou podmínkou, a to dobře vyvážený a silný zvuk, na kterém micro houseová struktura tohoto remixu nejlépe vynikne. Pak bude tato verze slavit úspěchy, vždyť na tento sound si české publiku už poměrně dobře zvyklo.

Německý blonďák Robert Babicz svůj remix také neodflákl a čísla mluví jasně. Vždyť právě jeho remix se po dvou dnech od uveřejnění na Beatportu vyšvihl na 27. místo oproti 49. místu remixu dua Pig & Dan. Není se ovšem čemu tolik divit. Beatport okupují hlavě DJs a tento remix je do klubů vhodnější přeci jen o něco víc, než-li remix Španělů. Sušší, přímočařejší struktura v režii minimal techna, která při své délce přes deset minut rozvíjí tento remix velmi pozvolna - toto tanečníci jistě ocení. Osobně ovšem na tomto remixu nespatřuji nic tak originálního, abych ho v pomyslném žebříčku řadil před obě předešlé verze. Však podobně znějícího minimal techna vychází spousta a tohoto zvuku jsem již slušně přejedl.

Vážně klobouk dolů před tímto singlem. Nejen pro hodně "in" remixéry, ale také pro samotný originál, který se mi z posledních releasů Luccy líbil zdaleka nejvíce. A těším se na její další počin, který ještě vyjde před samotným debutovým albem. Jmenovat se bude "Woodblocker" a mimo jiné bude obsahovat remix od dalšího slavného jména, Funk D' Void.

Hodnocení: 85%

LUCCA – REFORMATION
formát: MP3/digital
čas: 24:58

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016