RECENZE

 

Hudební recenze: The Sight Below - Glider

Každý fanda večírku Music Infinity v Paláci Akropolis, stejně jako každý fanda značky Ghostly International, která letos slaví desetiletí úspěšného fungování, ví naprosto přesně jak stráví páteční večer. Do Prahy totiž přijíždí Christopher Willits, který se tak rád noří do éterických zvukových ploch a zároveň multiinstrumentalista, zvukový a vizuální umělec Rafael Anton Irisarri, kterého celý svět zná jako projekt The Sight Below. Právě na jeho poslední desku Glider se zaměřila Nika 77 ve své recenzi a my vám tak přinášíme pohled na to, jak na ni tohle velmi příjemné dílko působilo...

 
THE SIGHT BELOW
Glider
Ghostly International

Americká značka Ghostly International existuje již deset let a na počtu vydaných desek je to znát. Tenhle žánrově celkem pestrý strašák z Michiganu vydal na konci loňského roku album talentovanému hudebníkovi, jenž si říká The Sight Below. Vlastním jménem Rafael Anton Irisarri není však na hudebním poli žádný nováček. Už před dvěma roky představil svou poněkud vážnější hudební tvář deskou na labelu Miasmah. Ten, jak je známo, patří Eriku Skodvinovi z Deaf Centre, což už samo o sobě svědčí o jistých kvalitách a za zmínku stojí také jeho digitální EP z loňského léta s názvem No Place For Us. Teď ale zpět k jeho poslednímu počinu. Album se jmenuje Glider a obsahuje devět tracků s tím, že desátý si po jeho zakoupení můžete stáhnout jako MP3.

Všechny ty skladby jakoby pluly na jedné společné vlně. Přestože jsou mezi sebou děleny klasickou pauzou, působí album téměř jako jeden velmi kompaktní zvukový celek. Dominantní ambientní plochy vás při poslechu vtahují kamsi do hlubin nekonečného prostoru, z čehož se vám při pozorném poslechu na dobrém aparátu může začít příjemně točit hlava. Žádný strachy ale! Před případným omdléváním vás ochrání, v pozadí neustále tepající, techno beat. Sférické ambientní plochy s táhlými zvuky strunného nástroje, nejspíš kytary, plus rovný a disciplinovaný techno beat. To jsou hlavní činitelé, jež se podílely na vzniku téhle desky. Díky svému jednolitému dojmu při poslechu, se dá album poslouchat i vícekrát za sebou, aniž byste měli dojem, že tohle už jste někde slyšeli. Naopak! Hodně toho zaregistrujete až po čase, i když možná to bude jen ve vaší hlavě. Jednoduše řečeno... Inspirativní!

Nika77
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016