RECENZE

 

Hudební recenze: Orbital - 20

Orbital, to není jen magické slovo, při jehož vyslovení vždy okamžitě zpozorním. Orbital je elektronický projekt bratrů Paula a Philla Hartnollových, který musí znát snad každý fanoušek taneční hudby. Orbital jsou ikona, legenda a pro mnohé modla už od svých začátků. Bude tomu neuvěřitelných dvacet let, kdy tito elektroniční ufoni, tančící se světýlky na čele za svými mašinkami, vydali první desku. A právě u této příležitosti vydávají kompilační album nazvané "20". 

 

Nebudu skrývat, a vy jistě v průběhu téhle recenze prokouknete, že patřím mezi ty nejvěrnější fanoušky Orbital. Asi právě proto mě moc rozesmutnělo, když Orbital po "modrém" albu někdy v roce 2004 oznámili konec. Konec projektu, konec koncertování, prostě všeho. Hartnollovci vydali hromadu geniálních desek a tak nezbylo, než se dlouhá léta jen přehrabovat v té nekonečné řadě alb a singlů. Když letos najaře ohlásili Orbital svou koncertní šňůru, domníval jsem se, že je to jen hloupý žert. A nebyl! 5. června Orbital vystoupili konečně i v České republice na Planet Festivalu. Nikdo nám asi jen tak neřekne, nakolik to se svým comebackem myslejí vážně, jisté je ale to, že k výročí dvaceti let produkování, vydávání desek a koncertování připravili pro své fandy výběrové album s příznačným názvem "20". 

Orbital nejsou žádní troškaři. Oslava takového "kulaťouna" musí být prostě ve velkém stylu. Patrně právě proto vyšla "dvacítka" jako double CD. Ano, hned dvě CD a dvacet vyšperkovaných skladeb. Nemusíte se ale obávat, že je to laciná "bestofka" poskládaná z těch nejprofláklejších hitů. Z diskografie Orbital mi chybí opravdu jen několik málo vzácných kousků a raritek.

Přesto jsem si album "20" pořídil a nelituju toho ani náhodou. Samozřejmě, že ty největší orbitalí vypalovačky tady nemohly chybět. Období prvního, tedy "zeleného" alba připomene "Belfast" nebo přepracovaná klasika "Chime" v Live Style mixu. Asi největší část skladeb je z druhého "hnědého" alba. Právě proto, že album "20" silně koresponduje s letošní koncertní šňůrou, je na něm pořádná porce těch tanečnějších a "technoidních" skladeb, kterými se Orbital za ta dlouhá léta na všech akcích a festivalech lidem zapsali do paměti. Mluvím o zásadních skladbách jako překrásná "Lush 3" nebo "Remind". Právě tu tady Orbital prezentují jako záznam z živého vystoupení Live From New York. Z druhého alba pochází také "Halcyon", písnička, která mi navždy učarovala a k jejímuž vzniku si Orbital vypůjčili melancholický vokál zpěvačky Kirsty Hawkshaw z Opus III a legendárního hitu "It`s A Fine Day". Neuslyšíte ale originál, nýbrž zbrusunový remix Toma Middletona. Nakolik může konkurovat původní verzi, posuďte sami.

Další skladby už pochází z období orbitalí "snivilizace". Můžete se těšit na lehce přepracovanou "Are We Here" nebo originální "Sad But True", kde byl použit okouzlující vokál Alison Goldfrapp. Ani album "In Sides" nezůstalo zapomenuto. "The Box", elektronická balada varující před zkaženou civilizací a konzumním způsobem života, tady nesměla chybět. Jako protipól snad dostatečně poslouží slunečními paprsky prošpikovaná "The Girl With The Sun In Her Head". Skladby "Style" a "Nothing Left" ve verzi Much Ado About Hothing Left nám zase připomenou desku "The Middle Of Nowhere". Vlastně poslední funkční období Orbital reprezentují skladbami "Funny Break" a "One Perfect Sunrise", které člověka vždycky přinutí zavřít oči a při jejichž poslechu si zaručeně můžete přivodit něco jako "vokální orgasmus". 

Příběh pomalu končí. Zbývá už jen pár raritek, jako třeba stařičká "The Naked And The Dead" z EPčka "Radiccio" nebo několik živých verzí zmiňovaných tracků, nahraných při koncertech Orbital. Závěrečné slovo patří projektu Hervé, který dodal remix klasiky "Lush" a zpotvořil jí, jak se na rok 2009 "sluší a patří". (Osobně myslím, že na některé skladby se mělo vystavovat remixové embargo:))
 
Kdo si nazačátku myslel, že ho z repertoáru Orbital a tracklistu alba "20" nemůže nic překvapit, doufám, že uznal, že se šeredně spletl! Celé doubleCD zafungovalo jako startér na vzpomínky, a to na ty nejlepší vzpomínky a chvilky strávené s Orbital. Mě tohle kompilační album více jak potěšilo a tak doufám, že na tom budete stejně.  (Protože album "20" vyšlo zatím pouze na CD, můžeme vám vybrané skladby       nabídnout na vinylu v jiných vydáních. Stačí navštívit náš vinylshop Nula2)  

hodnocení:  90%
formát:  2 x CD
label:  Rhino Records
datum vydání:  01.06. 2009
info: 
www.loopz.co.uk 


CD1 Tracklist: 

  1 Chime (Live Style Mix)
  2 Belfast
  3 Satan
  4 Halcyon (Tom Middleton Re-Model)
  5 Lush 3
  6 Impact (Live From the Royal Albert Hall)
  7 Are We Here (Who Are They?)
  8 The Box
  9  Nothing Left (Much Ado About Nothing Left)
  10 One Perfect Sunrise (Radio Edit) 

CD2 Tracklist:   

  1 Omen
  2 Choice
  3 The Naked And The Dead
  4 Sad But True
  5 Style
  6 Funny Break (One Is Enough)
  7 The Girl With The Sun In Her Head
  8 Remind (Live From New York)
  9 Lush (Herve's 'Tree and Leaf' Remix)
  10 Impact (The Earth Is Burning)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016