RECENZE

 

Recenze: Mixpult Omnitronic PM-4010

Celkem dlouho jsme si nedělali recenzi nějakého DJ mixpultu, tak to dnes zkusíme napravit. Máme tu mixpult střední třídy Omnitronic PM-4010, který by mohl zajímat Djs všech možných zaměření, ale třeba i majitele klubů, kteří hledají rozumný kompromis při vybavování klubů či diskoték.

 
Mixpult je poměrně velký a těžký, takže je spíše vhodný pro trvalou instalaci v klubu než na nějaké velké cestování. Konkrétně se jedná o čtyřšavlový pult s klasickými třípásmovými korekcemi v rozsahu -26dB/+12db. Součástí balení je i doopravdy masivní zdroj, který váží snad 2 kila a tudíž bych nechtěl tenhle pult někam tahat. Ale abych ho hned na začátku recenze nehanil, tak má i celkem dost plusů na to, ve které cenové kategorii se pohybuje. Jedním z jeho pravděpodobných plusů bude asi množství výstupů a vstupů, které zde můžeme najít. Dohromady je zde na 4 kanály 2xPhono, 10xLine a 2xMikrofon s tím, že je samozřejmě možnost několik kombinací, jak toto vše zapojit. Většina vstupů jsou cinchové, výjimkou je asi jen mikrofonní vstup, který je buď na velkého „jacka“(konektor Jack 6,3-pozn.red.) nebo „kanon“(konektor XLR-pozn.red.). Respektive u jednoho mikrofonu je vstup takový ten „obojetný“ kam můžeme připojit „kanon“ i „jack“ a druhý je pouze na „jacka“. Mikrofonní vstupy jsou jednak na zadním panelu a jeden (ten obojetný) je na panelu předním. Jeden „cinch“ vstup je i přímo na horním panelu pro jednoduché a rychlé připojení např. MP3 přehrávače a hned vedle je i v podobě malého „jacka“. Vstup pro sluchátka je na předním panelu a pro jistotu jsou tu hned dva, což není úplně obvyklé. Jednou velký „jack“, jednou malý. Přepínání sluchátek je nad každou jednotlivou šavlí. Samozřejmostí je i možnost prolínání do sluchátek, což zde zajišťuje malý crossfader umístěný pod ovládáním hlasitosti. Je zde i přepínač pro sluchátka „cue mix/cue split“. U funkce Cue split je na jedné straně sluchátek Cue-signal a na druhé straně výstupní signál. U funkce Cue mix je na obou stranách sluchátek nastavitelný mix z Cue a výstupního signálu. Když se nyní zaměříme na výstupy, tak těch je tu taky celkem požehnané množství. Jednak jsou tu dva samostatné mastery ve všech třech nejpoužívanějších podobách „cinch, kanon a velké jacky“, každý se svým vlastním ovládáním hlasitosti, dále „cinch“ výstup pro odposlech a jeden record výstup pro nahrávání, který je nastaven na stabilní hladinu a není ovlivňován změnou hlasitosti hlavního masteru. Record výstup je jeden opět i na horním panelu pro jednodušší přístup. Jak je tedy patrné s množstvím vstupů a výstupů by neměl být problém.

Fadery mají téměř lineární nastavení křivky, které nejde nijak měnit. Crossfader je na tom lépe, jelikož má nastavování ostrosti a dokonce i xfader revers pro otočení crossfaderu, což, ač se nezdá, může se často hodit. Přiřazování šavlí ke crossfaderu je uděláno tím nejjednodušším a podle mě nejefetkivnějším způsobem, a to přepínačem přímo pod každou šavlí, kde pouze přiřadíme stranu crossfaderu A nebo B. Vedle crossfaderu je na každé straně tlačítko „xfader start“, které slouží k automatickému spouštění synchronizovaných CD playerů. Celý mix je modře podsvícen a každá šavle a master výstup mají svůj vlastní indikátor hlasitosti. Podsvícené jsou i jednotlivé korekce a gainy, což cením protože i ve tmě máte přehled, jak je máte nastavené.

Jako největší slabinu tohotu pultu bych viděl doopravdy obrovské a těžké trafo (větší jsem ještě u žádného mixpultu nikdy neviděl:)) a jako největší plus asi množství vstupů a výstupů. Není to samozřejmě top kvalita a uživatel bude asi muset počítat s četnější frekvencí nějakého servisu a čištění, ale vzhedem k tomu, jaké nabízí pult možnosti, by mohl ve své cenové kategorii celkem obstát.

Pro úplnost ještě souhrn všech technických dat:

ProDJ 4+1 kanálový mix pult, špičková technologie tahových RailSLIDE pro Fader a otočných faderů. Prosvícené všechny otočné potenciometry pro okamžitou vizuální kontrolu nastavené hodnoty. Prosvícená tlačítka funkcí. LED ukazatele pro každý kanál a Master M1/M2. Příklad kapacity mix pultu - živě: 3 mikrofony + 2 linkové/gramo signály nebo 2 gramofony + 2 linkové signály + 1 DJ mikrofon. Vstupy: 4 kanály + DJ Mic: 1-4 kanály: 2xPhono, 10xLine, 2xMic, 3pásmové korekce (-26dB/+12db)+Gain, přepínač přiřazení na X-fader, pákový přepínač vstupního signálu, Cue On/Off. DJ Mic: 3pásmové korekce (-12dB/+12db)+Level, funkce: Talkover, On Air. Výstupy: 2xMaster (1,5V/0,75V): M1 XLR sym./Cinch, M2 Jack 6,3mm, RecOut: Cinch, Booth:Cinch. Mater Balance (L/R). Přepínače funkcí: DJ Mic to Rec, LED ukazatel pro M1/M2, Stereo/Mono, Cue Mode: Split/Mix + Cue Mix Fader, Cue Level, shora měnitelný X-fader. Přední TOP DJ panel: 2x sluchátkový výstup 1x Jack 6,3+1x Jack 3,5, X-fader control: Curve Sharp, X-fader Reverse. Externí napájecí zdroj (součást dodávky), nastavení strmosti X-faderu Curve Sharp, 2x sluchátkový výstup pro odposlech druhého DJe, Rec Out výstup i na přední desce mixpultu pro akční připojení rekordéru, odpojení/připojení DJ mikrofonu v nahrávacím výstupu Rec Out, připojení jednoho externího zdroje signálu na předním panelu - Line 8 (Cinch/Jack 3,5mm).

Mixpult Omnitronic PM 4010 je možné zakoupit za akční cenu 6.579,- Kč vč. DPH v prodejně Maxistore. Prodejní cena je 7.390,- Kč vč.DPH. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.gramec.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na on-line splátky nebo splátky přes internet) v prodejně

maxi store
Bořivojova 57
Praha 3
Email: x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999
GSM: 608 033 042
SKYPE: maxistore.cz
Otevírací doba: PO-PÁ 9-18, SO 9-15

www.maxistore.cz
www.maxistore.sk
www.gramec.cz
akční výrobky
mixážní pulty
zvukové efektory
SW pro DJs
digital djing
LED efekty
světelná páska LightTape
laserové efekty
výrobníky mlhy

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXI STORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc), techniku zapůjčila prodejna pro dje a kluby – maxi store (www.maxistore.cz).
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016