RECENZE

 

Filmová recenze: Tintinova dobrodružství

Belgie. Co o téhle zemi víme? Mají tam obsesi na čůrajícího chlapečka, má něco společného s nějakým vysavačem, co se jmenuje Benelux, a je od tama supr čupr čokoláda. No a pak se tam na motorkách, autech, korbách náklaďáků, člunech i éroplánech řítí za zloduchy všeho druhu neohrožený reportér Tintin, který by za svou čupřinu dostal od veřejných orgánů za bývalého režimu pendrekem takovou mírovou iniciativu, že by plival zuby ještě teď. A nic by mu nebylo platné, že není pankáč, ale prostě výrazná komiksová figura... Dokonce tak výrazná, že na jeho nejnovější filmové dobrodružství spojili síly pánové Spielberg a Jackson.

 

Což dává perfektní smysl. Komiksy s Tintinem v hlavní roli (napočítali bychom jich čtyřiadvacet – první v roce 1929 a poslední po smrti autora Hergého v roce 1986) jsou oslavou klasického dobrodružného příběhu, kde se to hemží tajnými chodbami, pašeráky, klejícími námořními kapitány, úkladnými vrahy s karafiátem v klopě saka a takovou porcí exotiky, že by oči přecházely i majitelům cestovních kanceláří. No a kdo umí dobrodružné filmy v Hollywoodu nejlépe? Steven "Indymu se to všechno líbilo" Spielberg a Peter "Megalomani jsou břídilové" Jackson. Jackson dodal triky a Andyho Serkise a Spielberg se jako režisér s přehledem a nadšením rehabilitoval za všechna ta zvěrstva, která měl v poslední době na triku (pro ty, co to neví: infantilní plecháči Michaela Baye jsou zločin proti lidskosti).

Tintinova dobrodružství

Tintin si na blešáku koupí model lodi. Po modelu pátrá několik podezřelých zjevů. V lodi je svitek s podivnou básničkou. Existuje více modelů téže lodi. To znamená více svitků. Stopy vedou k zchudlé šlechtické rodině, jejíž předek převážel na své ztracené lodi bájný poklad. Je tu potomek onoho šlechtice a je tu potomek piráta, který mu potopil loď. Je tu Maroko a Steven v roli tamního vládce. Je tu tolik akčních scén, že by se z nich dala postavit Velká dobrodružná zeď a ještě by zbylo. Jo a na šermovačky by měli třeba tvůrci posledních Pirátů z Karibiku chodit povinně a pilně si psát poznámky. Takhle se to sakra dělá! Ano, Tintinova dobrodružství mají šestákový příběh, ale natočený tak geniálně a s takovou energií, že mu celou stopáž žerete všechno i s navijákem.

Tintinova dobrodružství 

Spielberg je uctivý vůči předloze (seznámil se s ní prý po natočení Dobyvatel ztracené archy, kteří byli k Tintinovi přirovnáváni) a je to vidět především na humoru, který ve filmu používá: duo rádoby detektivních es Kadlec a Tkadlec nebo kapitán Haddock, to je prostě vliv komiksu. Ale v čem Spielberg opravdu exceluje, to je stavba akčních scén a to, jak do nich vkládá další a další zdroje napětí. Strhující honička marockým městem nabízí souboj o důležité svitky, útěk před povodní i záchranu druhů ve zbrani v té samé chvíli. Mysleli jste si, že pirátskou šermovačku (kde se jeden bojující snaží zabránit hořícímu prachu vyhodit loď do vzduchu a druhý se naopak snaží onen prach udržet hořící) už nic nepřekoná? Akční finále nejen tohoto roku nabízí šermovačku druhou – jen její protagonisté vymění šavle za ovládání nákladních jeřábů. A způsob, jakým Spielberg propojuje jednotlivá prostředí? To by se mělo přednášet na fakultách.

Tintinova dobrodružství

Tintin prostě obnovuje slávu klasických dobrodružství a klobouk dolů před režisérem, jak se porval s animační technologií, s níž pracoval poprvé. Zároveň platí, že Tintin je z těch filmů, které by byl hřích nevidět v kině. Velké plátno je snímku souzeno a tečka. A aby byl výčet kladných bodů úplný, tak už jen letem světem, protože tu nechceme být do zítřka: skvělá hudba Johna Williamse, výkon Jamieho Bella v roli Tintina, účast Stevena Moffata (scenárista, který stojí za geniálním seriálovým Sherlockem) a dvojice Wright-Pegg (ano, to jsou ti z Jednotky příliš rychlého nasazení). Negativa? Kdy bude sakra druhý díl?

Tintinova dobrodružství, USA/Nový Zéland
Režie: Steven Spielberg
Kamera: Janusz Kaminski
Scénář: Steven Moffat, Edgar Wright, Joe Cornish
Hudba: John Williams
Hrají: Jamie Bell, Daniel Craig, Andy Serkis aj.

Hodnocení: 100 %

Boris Hokr

foto: archiv distributora

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016