RECENZE

 

Hudební recenze: Consequence - Test Dream

Britský label Exit Records funguje už ňáký ten pátek. Konkrétně je to sedm let a na pažbě má přes čtyřicet zářezů v podobě desek převážně drum and bassových. Není ani divu, když zakladatel a majitel téhle značky je zasloužilý drum and bassák. Jedná se o známého producenta a DJe jménem dBridge. Kromě jeho samotného se na Exitu objevila jména jako například Commix, Calibre, Break či Survival. Z těch mladších pak třeba Synkro, Skeptical, ASC, Croms a nebo Conseqence. A právě tenhle chlapík, vlastním jménem Cam McLaren, má na svědomí zářez poslední.

 

Album se jmenuje Test Dream a vychází právě v těchto dnech, koncem prosince. Jedná se o autorovo druhé album, první s názvem Live For Never vyšlo v roce 2009. Test Dream je deska trochu jiná než Live For Never a kdo má Consequence spojeného s hitovkou A Man and a Women, bude možná trochu překvapený. Přiznávám, že i mě lehce překvapil, ale vesměs mile. Nejsem nijak zběhlý a zkušený drum and bassák, tenhle žánr sleduju hlouběji víceméně od doby, kdy se začal štěpit na tzv. autonomic sound. S jistotou však můžu říct, že zvuk téhle desky je velkým posunem od klasické drum and bassové tvorby let minulých a vlastně se ani moc o drumec nejedná. I když latentně ano a to je právě to, co mě na autonomicu tak baví. Deska Test Dream se však dá považovat spíš za poslechovku a je o poznání temnější než Live For Never. Celkem obsahuje dvanáct tracků, z toho čtyři by se daly považovat za jakýsi hybrid, ve kterém drum and bass jako žánr figuruje.

Consequence
Track Soul Sees Spirit je celkem přehledný a jasný drumec. Je temný a hypnotický, zvukově zajímavý a jak už je u Consequence zvykem, mnohovrstvý. I když strohý, nepůsobí jako plochý. Emo ale nečekejte.

Song Oden je asi nejhodnější drumík z alba. Je klasicky šlapavý, nechybí mu pro žánr typický bass a o melodiích ani nemluvě. Prolínání krásných ploch společně s úhlednou rytmikou a spoustou uchu lahodících synťáků dělá z tracku emo zbraň těžkýho kalibru, podobně jako třeba už zmiňovaná A Man and a Woman z minulé desky.

Skladba Of Uncertainty už je spíš ambientní, i když pořád nechává jistý prostor pro drum and bassovou rytmiku. Spíš takový fragmenty, možná zbytky po předchozí důkladné preparaci. Náladou je hodně deep, zvukově pak lehce pošramocená a celkově by mohla připomínat hudbu od Burial.

Čtvrtá skladba z mého výběru, na první poslech rytmicky příbuzných skladeb,  je Untitled Dream, která album uzavírá. Opět spíš chilloutovka, jemná melodická věc.

Od konce se dostáváme zase na začátek, ke skladbě Can´t Say. Ta by mohla, stejně jako Untitled Dream, desku uzavírat. Hodně relaxační.

Dvojka jménem Marlo je na tom podobně, i když rytmiku už lehce slyšet je. Oldschool melodie zní dost jako Aphex Twin.

Třetí v pořadí je můj favorit a jmenuje se Slant. Celkem ponurá dubstepová skladba, která je plná zajímavých zvuků a mužského hlasu.

Následuje Lovershell, což je pro mě osobně hodně intenzivní track a pasovala bych ho spolu s Oden na hitovky alba. Možná i proto, že oproti jiným skladbám osloví hned na první poslech. Tím nechci říct, že jsou jednodušší či povrchnější, jsou jen možná přímočařejší, rychleji čitelné.

Pátá věc je Just Water. Poslechový experiment se synťákama, ke kterému by se nejlíp hodil ňáký cyber vizuál. Hlavně nic pozemskýho.

Další, nesoucí jméno Magda Trench, je na tom dost podobně. Chce to sluchátka, aby všechny ty zvuky pěkně vynikly.

Re-occuring je jiná než ostatní, zní trochu jako nějaké intro na desce. Okázalý synťákový sólo, trochu napínavý,  při kterém se nemůžu zbavit pocitu, že je jen předzvěstí něčeho dalšího.

Track Before I Go je na desce předposlední a je naprosto ambientní s jemným mixem ploch a zvuků připomínajících chvílemi zpěv ptáků.

Pořadí skladeb na albu je trochu zvláštní a moc mu nerozumím... Možná právě proto ani já jsem se tentokrát neřídila tím, jak jsou řazeny a vybírala jsem je podle jiného klíče. To je asi jedna ze zvláštností desky Test Dream, ale možná to chce jen čas a pointa vyplyne. Celkově si ale myslím, že je to album povedený a rozhodně ne na jeden poslech. Má potenciál odhalovat nové a nové věci, čehož si v hudbě hodně cením. Nedokážu řict přesně čím, ale Test Dream na mě působí něčím inovátorsky, přestože se nejedná o žádný úlet nebo experiment. Někdy má člověk dokonce pocit, že už to všechno dobře zná, třeba i ze vzdálené minulosti, přesto je Test Dream zajímavá a něčím svěží deska, která stojí za nejeden poslech.

interpret / album: Consequence / Test Dream
label: Exit Records
URL: http://www.exitrecords.co.uk/, http://www.myspace.com/consequencenz
styl: drum and bass, autonomic, chillout, dubstep

Hodnocení: 80%

nika77

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016