ROZHOVOR

 

DJ Matoa - rozhovor

Rozhovorem si připomeneme vítěze LIVC DJ Champu v kategorii breakbeat/drum'n'bass. V krátkém rozhovoru vám představíme mladého nadšence, který se do vašeho povědomí zapíše jako DJ Matoa. Pavlovi z naší strany velkou podporu a hodně elánu v novém roce.

 

 Matoa Úvodem našeho povídání by bylo dobré, kdyby ses čtenářům Techno.cz představil. Kdo je to DJ Matoa?

Čau čtenáři! Čau mami! ...je mi 21 let, hraju na gramcích a komponuji ve svém polostudiu, k tomu kouřím (hodně) a je mi kouřeno (už méně). Nooo a když takhle přes noc nezvracím, tak ráno sednu a jedu. :) No a teď vážně...

:) Jako začínajícící amatérský DJ jsi se zúčastnil druhého ročníku LIVC DJ Champ Cupu a zvítězil v kategorii drum'n'bass/breakbeat. Jaký máš s odstupem času na celé klání pohled? Jsi s průběhem a svým výkonem sám spokojený?

Mrzí mě malá účast disk-žokejů ...nejsem spokojený se svým výkonem... to nebudu asi nikdy... ale líbily se mi setíky mých milých kolegů... Popisovat můj náhled na celou akci nebudu, protože je to téma na 2 hodiny a čtenář se těší na další otázku.

Komu jinému ze soutěžících bys vyjádřil své kladné ohodnocení?

Asi všem, že se nebáli a zúčastnili se, protože to je podle mě nejdůležitější...

Musím se přiznat, že mnoho příležitostí slyšet tě, jsem zatím neměl. Položím ti tedy totožnou otázku jako v případě Raidema před několika týdny. Jak bys charakterizoval styl, který hraješ?

V chill-outech hraju jazzy, melancholic a abstract jungle... na hlavních tanečních scénách hardstep a experimental drum'n'bass... doma si mrskám vyklidněný breakový prasečinky, tedy když mám půjčený gráma... Těžko se popisuje slovy to, co lidem pouštím... Vlastně muzika se vůbec těžko charakterizuje písmenkama. Mnoo.. improvizuju. Když hraju na hlavní scéně, pouštím hodně hutné, harmonické tracky. Prostě tak, aby na to dotyčný posluchač jen tak nezapomněl. Na konci setu si neodpustím pár škrabavých výstředností, po kterých mě většinou čeká skok letmo ze dveří klubu a otlačená zadnice vod boty majitele. :( )

Od dob, co jsem narazil na LTJ Bukema se stal drum'n'bass směrem, který mě na nějaký čas doslova pohltil. Co na něm fascinuje tebe?

No, že by mě dnb přímo fascinoval, to nemůžu tvrdit. Možná před 5 lety. To sem byl z dnb vydřenej na kost. V současné době mě fascinují spíše experimentálnější styly s jazzovými prvky... Mám rád pořádný tvrdý beat. Musí být hodně rozmanitý a přinejmenším krutě překombinovaný. :) A když je v něm nějaká pěkná klavírová smyčka a parta haluzních zvuků, tak sem spokojen.

Myslíš, že existují nějaké rozdíly v kultuře myšlení lidí, kteří poslouchají jiné taneční styly?

Určitě, a jen chytří lidé se kvůli těmto rozdílům nepouštějí do konfliktů. Každý má právo nechat si hučet do hlavy to svý.

Zaujal tě v minulosti i nějaký jiný netaneční styl?

Jen dloubnu... Jaký hudební styl je netaneční? Pro mě žádný! Tancovat se dá i do syntetické plochy nebo skřípání starýho plechu.

Který aspekt je pro tebe během hraní nejdůležitější?

Když hraju pro víc než 100 lidí, tak je pro mě důležité mít bezporuchové technické zázemí, klid na hraní, jasnej line-up (tzn. žádná voblož mi nestojí za zadkem a netlačí své: "Hele, já du hrát, jo?... takové žokeje vždy odměním po svém), mno a samozřejmě nejvíc potřebné je najít si v tancujícím davu nějakou princezničku. Mno... a když hraju pro málo lidí, tak je mi vcelku jedno na čem hraju. Hlavně, že to hraje.

Jakým směrem se ubíral tvůj hudební vývoj a kam myslíš, že v nejbližším časovém horizontu pospěje?

Hudbu dělám už několik let a jediný, co se mění je neustálé zvyšování mé náročnosti na technické vybavení. Všechny vydělané peníze investuji do krabiček a kroutítek (proto chodím už 2 roky ve stejném oblečení). Mám zajištěné zázemí vydavatelství IO.lab, které už čeká na mé první hudební kousky. Vše záleží jen na mé lenosti. Ale věřím, že mi v nejbližší době IO.lab vydá první koláč.

Vážíš si některého s producentů či DJs natolik, abys ho mohl označit za svůj vzor?

Magorů je tuna... např. Clifford Gilberto, Peshay.

Perfektní. Díky za rozhovor a přeji hodně elánu do příštího roku. :)

Ptal se: Juki

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016