ROZHOVOR

 

Jaroslav Stanko: "Ze staré Roxy zůstal jen hlavní sál a pódium..."

Jak jste již určitě zaznamenali, pražský klub Roxy prošel přes léto mohutným face liftingem. V rozhovoru s generálním managerem Roxy Jaroslavem Stankem jsme se ale věnovali i novým klubovým kartám, hudební dramaturgii nebo cenám na barech. Chceš vědět, co je v Roxy nového, co ještě přibude a kdo za tím stojí? Klikni na nadpis!

 
Jaká byla jarní sezóna v Roxy?

Docela dobrá. Já bych řekl, že se nám podařilo nastartovat několik nových mejdanů, které budou dobře fungovat i do budoucna. Myslím si, že vzhledem k obecné situaci, ke krizi a k celkovému poklesu v našem sektoru, jsme si vedli docela dobře.
 
Přes léto byla Roxy zavřená, co se za ty dva měsíce v klubu událo?

Půlka se vybourala, část se postavila znova, část jsme přestavěli a celkově je klub vlastně úplně jiný, než byl předtím.



Já jsem slyšel, že jste v Roxy připravili úplně nové prostory...

To je pravda.

A mohl byste být trochu konkrétnější? Nebo to musí vidět každý na vlastní oči?

No tak samozřejmě, že to každý musí vidět na vlastní oči, ale ten nový prostor chilloutu je nejhezčí z celého klubu. Víte, každá část klubu je trochu jiná. Udělali jsme nový foyeur, nový chillout a balkón vypadá také jinak, toalety jsou nové a na jiném místě. Celkově bych řekl, že ze staré Roxy zůstal jen hlavní sál a pódium. Hlavní změna je v prostoru, celý klub je téměř dvakrát tak velký.

Znamená to, že se zvýšila i jeho kapacita?

Ne, znamená to větší pohodlí pro návštěvníky.

Změnila se během rekonstrukce akustika a sound system klubu?

Ne, toto zůstalo v podstatě stejné, neměli jsme zásadní důvod něco měnit. My samozřejmě budeme pokračovat v určitých změnách, které budeme dělat v průběhu času za provozu. Můžeme třeba udělat akustické prvky na stropě, protože si někteří návštěvníci přejí hi-fi zvuk, ale v podstatě pro běžné návštěvníky mejdanů je důležitý především bar a to, že si mohou někam v klidu sednout.



Když jste mluvil o těch barech, znamená to, že jich je víc a mají i větší kapacitu?

Stoprocentně. Měli jsme čtyři obslužné pulty, těď jich je sedm. Už by se nemělo dít, že někdo bojuje o své místo na baru nebo se k němu vůbec nedostane. Toto jsem považoval od začátku za největší handicap klubu. To se změní určitě.

Vy jste uváděl, že se změnily i toalety, což je určitě fantastická zpráva zejména pro návštěvnice klubu.

Přesně tak. Jsou na novém místě a je jich výrazně více.

Prozradíte mi, kdo za tou rekonstrukcí stojí jako architekt?

Celou přestavbu zastřešuje kancelář, která se jmenuje Linhart Architekts. Jsou to vlastně členové Linhartovy nadace, kteří stojí za celým projektem Roxy a NOD. Celý prostor je velice členitý a náš koncept spočívá v tom, že každé místo bude maličko jiné, bude mít trošičku jinou tvář. Chceme, aby to bylo pestré, ale současně drželo pohromadě. Přestavbu tedy navrhoval širší tým architektů, kteří vnesli kýženou pestrost, takže nevznikla uniformní věc.



Má rekonstrukce i nějaký vliv na dramaturgii klubu?

Určitě ne. Nevytváříme nějaký koncept diskotéky nebo něčeho podobného. I ten program, kterým jsme otevřeli, potvrzuje, že dramaturgická linie zůstává. Všichni určitě zaznamenali, že jsme v Roxy omezili koncerty, což mělo především ekonomické důvody, ale chtěli bychom znovu začít koncertní scénu rozvíjet. Orientace na hvězdy v daných žánrech trvá.

Má rekonstrukce vliv na ceny na barech, na ceny vstupenek, nebo se snad zdraží celkově?

Cenová politika má v základě dvě roviny. To se týká barů a vstupného. Co se týká vstupného, budeme se snažit držet ceny co nejníže. Doufám, že nám situace umožní vejít se pod dvě stě korun i u těch slavnějších jmen, protože jsme si už vyzkoušeli nějaké postupy, jak nakládat se vstupným. Nakonec jsme dospěli k názoru, že vstupné se nesmí stát překážkou pro návštěvu Roxy, ale současně musí nějakým způsobem odrážet kvalitu účinkujících DJs. A ten trend byl už v červnu vidět. Udělali jsme některé párty dokonce zadarmo, ty víkendové, a i na ta dobrá jména je do jedenácti vstup zadarmo. A potom za nějakých stopadesát. Myslím si, že to už je na ty zahraniční hvězdy opravdu velmi málo. Z hlediska nákladů by to měl být v podstatě dvojnásobek. Další institut, který k tomu chceme přidat, jsou klubové karty – Roxy tribal pass. Majitel passu získá samozřejmě řadu výhod. A je to věc, která nám umožní zdražit a současně pro "kmen" Roxy zůstanou ceny stejné nebo nižší...

Jak budou Roxy passy fungovat?

Roxy passy budou mít dvě podoby: základní Roxy Pass a Roxy Resident Pass. Pořizovací cena Roxy Pass je 200 Kč, přičemž na ni zákazník ihned získá kredit k útratě 200 Kč. Pokladní systém zaznamenává každou útratu a vede statistiku každé karty, takže každá koruna utracené v Roxy vás přiblíží další úrovni – rezidentuře. Roxy Resident Pass tak získá každý, kdo v průběhu času utratí 99.000 Kč. Jak rychle to bude, to už záleží jen na každém z vás zcela individuálně.



Mají návštěvníci možnost si tuto kartu dobít, aby s sebou do klubu nemuseli nosit peněženku?

Systém toto umožňuje, ale v první fázi to zatím možné nebude. Až si budeme jisti, že pass bezchybně funguje, nabídneme na něm i další služby, pokud o ně bude zájem.

Už párkrát jste zmínil, že na současné koncepci pracujete v týmu, představil byste mi nějaké stěžejní hráče?

To se moc nezměnilo, Lenka Senová, která nakupuje umělce, Ondra Golis, který má na starosti PR. Nově přišla Lenka Čílová, která bude dělat marketing. Dál je to produkce a v ní jsme udělali větší změnu, nyní produkční otázky řeší společnost Smart Production. Koho bych mohl ještě v tom týmu jmenovat? Jsou to noční manažeři, kteří významnou měrou přispěli k novému konceptu i k novým barům. Jsou to Robert Dračič a Honza Svoboda.

Co je podle vás na proběhlé rekonstrukci nejvýraznější krokem kupředu?

Nejvýraznější je podle mě změna image tohoto místa. Ale to se ukáže až v průběhu prvních týdnů. Myslím, že změna je to pozitivní a že ji lidé ocení. Stará Roxy byla nahrazena novou Roxy a to jak po stránce technické, tak po stránce image. Stav po otevření Roxy je trochu syrový a nahý. Dotvoření prostoru v dalších uměleckých disciplínách, jako je výtvarné umění, sem bude postupně doplňováno. Chce to čas, aby to uzrálo...



Dá se říct, že Roxy při otevření bude jako bagetka k dopečení?

V podstatě ano. Nyní ukončujeme první fázi, při které se dělaly veškeré opravy. V další fázi budeme dolaďovat estetické prvky.
 
Na co se Vy nejvíc těšíte po rekonstrukci? Až si sednete do sedačky někde v Roxy a budete si moct říct, že jste odvedli dobrou práci, nebo je to už nějaký umělec z nové podzimní sezóny?

Těším se, že se to celé povede, tak jak si to představujeme. Že ten koncept dotáhneme a bude to fungovat tak, jak očekáváme. Tedy, že se výrazně zvedne návštěvnost a že se vrátí ti lidé, kteří sem přestali chodit. Klub se časem tak strašně vybydlel, že pro některé lidi to už opravdu nebylo. Že se změní ten trend, že sem teď chodí lidi jen kvůli programu, kvůli konkrétním DJs, ale nechodí sem proto, že jít do Roxy je cool. Což sice možná je, ale jenom pro určité lidi. Chtěl bych, aby se Roxy zase stalo tím TOP místem v Praze. Teprve pak budu spokojený...
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016