ROZHOVOR

 

Neil Landstrumm: "Lidi si párty bez sponzorů pamatují, protože mají 100% vibe..."

25. května vystoupí v kempu Věšín u Příbrami na open air festivalu Acidelika techno legenda Neil Landstrumm! Tedy jen o důvod navíc položit mu pár otázek, v nichž jsme se logicky zajímali o jeho začátky, produkci a projekty, na kterých dělá, ale i co si myslí o undergroundu. Doporučujeme zároveň shlédnout i video na YouTube, v němž se názorně seznámíte s jeho live vystoupením. A nezapomeňte - pokud rádi tančíte a baví vás (nejen) acid, pak je Acidelika open air tou správnou volbou pro vás!

 

Neile, jsme rádi, že tě můžeme po dlouhé době přivítat zpět v ČR na festivalu Acidelika. Pro začátek by nás zajímalo, jak ses vlastně dostal k produkování tvé hudby?

V roce 1990 jsem se byl v Glasgow podívat na koncert Happy Mondays a před nimi hrálo několik DJs acid house. Byl to můj první "rave" a od té chvíle jsem mu propadl. Koupil jsem si elektronického bubeníka značky Boss a kopíroval jsem bicí z rave desek. Měl jsem štěstí, že jsem byl teenager právě v době, kdy ve Velké Británii došlo k obrovské explozi stylu rave a prostě jsem hned začal nahrávat desky a nakupovat si vybavení.
Neil Landstrumm

V současné době vydáváš poměrně mnoho nahrávek na různých
malých, undergroundových labelech. Můžeme to chápat tak, že tím tyto labely záměrně podporuješ a posiluješ jejich existenci?

Abych řekl pravdu, vydávám desky kdykoli a kdekoli to jde. Žádná opravdová "undergroundová" agenda tu vlastně neexistuje. Vlastně si ani nejsem jistý, jestli vůbec ještě existuje nějaký underground. Je prostě dobrá hudba a špatná hudba. Mám to štěstí, že mám v mnoha zemích přátele, jejichž koníčkem je provozování nahrávacích společností.

Připravuješ teď nějaký další materiál pro vydání nového singlu nebo dokonce alba?

Ano, právě připravuji k vydání EP v moderním acid stylu. Ještě nevím, na kterém labelu vyjde, ale už mám hotových 5 tracků a mám z nich velkou radost. Není to acid typu Roland TB-303, ale moderní mašiny...

Neil Landstrumm
Za povšimnutí určitě stojí tvé projekty The Destroyaz, Sugar Experiment Station a nový Doubleheart. Mohl bys nám je nějak přiblížit / popsat a říct, jaké jsou jejich plány do budoucna?

Ano, Bill Youngman a já jsme se opět sešli jako The Destroyaz, hlavně kvůli živým vystoupením. Vždycky jsme spolu rádi hráli a většinou to bylo v pohodě. Na holandském labelu "Shipwrec" vyjde na podzim nový dvanáctipalec projektu Doubleheart.

Víme také, že jsi nejen špičkový producent elektronické hudby, ale i vynikající grafik. Můžeš nám přiblížit tvou práci s grafikou, případně na čem v poslední době pracuješ?

Dělám si většinu obalů svých desek, takže to je ta zábavná stránka grafiky. Zbytek představuje v současnosti práci typu design loga a video grafiku pro různé společnosti.

Neil Landstrumm

Začínal jsi jako techno producent, postupem času jsi začal produkovat i dubstepový zvuk a nyní od tebe můžeme slyšet jakousi kombinaci obou žánrů. Jaký zvuk přijedeš představit do ČR na nadcházejicí párty Acidelika?

Samozřejmě Landstrumm sound. Nevymýšlím definice pro žánry!

Můžeš nám říci, ve kterých zemích se ti dostává od publika nejpříjemnějších reakcí?

Ve Velké Británii, v Irsku, Japonsku, Německu, Polsku, na Maltě a samozřejmě v Čechách...

Mnoho lidí v ČR by určitě zajímalo, jaké vybavení používáš ve studiu a při živých vystoupeních?

Ve svém studiu mám spoustu starších analogových přístrojů, jako je například Roland Jupiter 6 a 8, OSCar, Sequential Circuits Pro-1, TR-808 a 909, TB-303, Dave Smith Evolver, DX-200 a při živých setech používám přístroje švédské společnosti Elektron, Machinedrum a Monomachine plus starší Korg ESX-1 na samply. Používám také starý 12" powerbook s programem Ableton na vokály, trochu na tracky a breakbeaty a tak...



Určitě máš mnoho zkušeností s párty pořádanými způsobem DIY. Co pro tebe znamená kultura DIY a jaký je tvůj pohled na pořádání parties bez sponzorů v undergroundovém duchu z čistého nadšení pro kvalitní hudbu, jako je to v připadě Acidelika Open Air?

Jsi nezávislý. To už má cenu samo o sobě. Když dostaneš peníze od sponzorů, vždycky tě to něco stojí. Myslím, že lidi si párty bez sponzorů pamatují, protože mají 100% vibe...

Moc ti děkujeme za rozhovor a doufáme, že si čas strávený na Acidelice skvěle užiješ. Těšíme se! :)

Ptala se Acidelika crew v květnu 2012.

foto: archiv

Neil Landstrumm se představí znovu v České republice a to v rámci akce Acidelika Open Air, která se uskuteční od 25. května v kempu Věšín.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016