ROZHOVOR

 

Fracture: "Baví mě hudba, na kterou tančí holky!"

Je to bezesporu jedno z nejzajímavějších jmen současného drumandbassu! Vlastní tvorbě se Charlie Fieber aka Fracture věnuje dobrých deset let, nejčastěji s parťákem jménem Neptune, a v Čechách jsme ho dosud neměli možnost slyšet. To se ale změní už 20. října, kdy si Fracture odbyde premiéru na čtvrtém vydání večírku Volnej Průběh Crossem. V následujícím rozhovoru jsme si povídali o jeho hudebních inspiracích, sbírce desek, ale i o lásce k dobrému jídlu...

 

Která drum'n'bassová skladba tě první přitáhla ke scéně?

Hardcore a pak jungle mě zajímal od samého začátku. Skladby, u kterých si vzpomínám, že mně zaujaly, byly "Terminator" od Ruffige Kru, "Trip II The Moon" od Acen a "Pursuit Thru The Darkness" od Lemon D.

Spolu s Paradoxem, Sebou, Nucleusem nebo Maccem jsi považovám za klíčového producenta drumfunkové scény. Zdál se ti střední proud drum and bassu moc jednoduchý? A umíš hrát na bicí?


Vlastně jsem ve škole na bicí hrával, ale nikam jsem se tím nedostal. Osobně nerad používám termín "drumfunk", pro mě to byl vždycky drum and bass. Byli jsme jen skupinka lidí, kteří si navzájem ujížděli na svých skladbách.

Neptune + Fracture

V poslední době se věnuješ spíš minimalistickému, dubstepem ovlivněnému drum and bassu. Co jsou dnes tvé hlavní zdroje inspirace?

Zrovna teď mě baví hudba, na kterou tančí holky. :)

Kdo je podle tebe don D´n´b scény?

Je jich hodně. Třeba dBridge je člověk, který se vyvíjí a má po dlouhou dobu čerstvé nápady, což může být těžké...

Jaký vidíš rozdíl mezi sólovou tvorbou a spoluprací?

Spolupráce může být výborná díky atmosféře. Pokud vám to ve studiu s někým klape, bývá to velmi povznášející zážítek.

Jak jste se potkali s Neptunem? Starý kamarád?

Jo, známe se už od roku 1997 ze školy.

Co si myslíš o středním proudu drum and bassu?

Řekl bych, že ho až tak nesleduju?

Fracture
Jsi velký sběratel desek, kolik jich vlastníš? Na které jsi nejvíc pyšný? Navštěvuješ kamenné obchody? Dáš nám tipy, kam zajít?


Nemám tušení, kolik jich mám. Ne tolik, jako jiní, ale řekl bych, že pár tisíc jich bude. Nekupuju tolik desek jako dřív, ve skutečnosti se chci spousty zbavit. Dneska beru jen výjimečné. Skladby, které mě nějak ovlivní nebo inspirují. Z kamenných krámů kupuju většinou desky z druhé ruky, novinky hledám na Boomkat a podobně.

Na jednu stranu sbíráš desky, na druhou stranu jsi jako DJ přešel k CD playerům. Proč?

Ze dvou důvodů. 1.) Desky, které mám a kupuju, jsou pro mě cenné a chci je udržet v dobrém stavu. Mám spoustu desek zničených ze zahraničních cest. 2.) Hrávám hodně nové hudby, která zatím nevyšla, nebo ani nikdy nevyjde.



Co hraješ v klubech? Máš radši párty hudbu, nebo braindance?

Cokoli si myslím, že bude fungovat. V současnosti hraju hodně párty věcí, rád se odvážu.

Jsi taky známý jako gurmet, jaká je tvá oblíbená kuchyně? Vaříš často?

Vařím pořád. Po hudbě je to moje druhá láska. Miluju italskou kuchyni, je jednoduchá a přitom tak efektivní. Taky mě hodně baví karibské jídlo.

Neptune + Fracture

Čemu se dále věnuješ?

Pletení.

Kdo režíroval klip "Get Busy"? Je trošku strašidelný...

Klip režíroval můj bratr Harry Fieber a náš dlouholetý rodinný přítel Jazz Goddard. Natočil ho další kamarád, Louis Ellison. Mám prostě štěstí, že mám okolo sebe tolik kreativních lidí.

Co od tebe můžeme v Praze čekat?

Očekávejte neočekávané!

Ptali se Stanzim, Touchwood a Nitrous v září 2012.

foto: archiv

Fracture se historicky poprvé představí v České republice a to v sobotu 20. října 2012 na akci Volnej Průběh Crossem 04 v klubu Cross.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016