ROZHOVOR

 

Matthias Vogt: "Jako Motorcitysoul bychom se už jen opakovali..."

Jazzový klávesista, hudební skladatel, producent a DJ. I tak by se dal charakterizovat Matthias Vogt z Frankfurtu. Člen kapely [re:jazz] a dnes už bývalého projektu Motorcitysoul se představí poprvé českému publiku za mixážním pultem tento pátek v Černé ovci a my vám s ním přinášíme rozhovor...

 

Matthiasi, jsme moc rádi, že tě můžeme přivítat v Praze. Na úvod nám řekni, co je u tebe nového...

Poslední dobou mám plné ruce práce se spoustou muziky pro různé labely a projekty. S [re:jazz] nám akorát vychází album "Kaleidoscope" a na začátku roku 2013 vydávám několik EPček pod mým vlastním jménem Matthias Vogt. Takže teď všechno akorát dodělávám a vylepšuji...

Matthias Vogt

A jak to vlastně celé začalo? Vždycky jsi pracoval s muzikou, nebo jsi měl i jiný job, než ses naplno ponořil do hudebního businessu?

U mě to byla vždycky muzika! ;) Vystudoval jsem hru na piano a jazzovou skladbu na konzervatoři v Německu. Od puberty jsem hrával v kapelách a skládal muziku a když přišel konec 80. let, tak jsem začal objevovat elektronickou hudbu a navštěvovat kluby. Bylo to opravdu skvělé období a pro mě víceméně nemožné se do elektroniky nezamilovat. Bylo to něco naprosto nového! Chodil jsem hodně do klubu Omen ve Frankfurtu, kde hrával Sven Vath a psal jsem recenze na desky a na mejdany pro magazín Groove. Moje běžná práce byla vlastně zčásti i novinařina pro Groove...

Víme o rozpadu Motorcitysoul – projektu, který v house music opravdu něco dokázal. Jsi z toho smutný, nebo jsi spíše nadšený z toho, že teď budeš mít více času na jiné projekty?

Samozřejmě je to tak trochu obojí. Se C-Rockem jsme fungovali jako Motorcitysoul dlouhých 9 let. Každopádně si myslím, že to, co jsme chtěli říci, jsme už řekli, teď bychom se už jen opakovali a já se moc těším na nové hudební projekty, na které mi zbude více času a energie. Prostě už nemusím dělat všechno najednou...

Matthias Vogt

Se C-Rockem jsi hodně cestoval. Hráli jste live i jako DJ duo. Teď ale budeš cestovat spíše sám. Nevadí ti to? Nebudeš se v letadle nudit?

Ha ha, tak to ne. Já jsem totiž děsný knihomol! Myslím, že to C-Rock se na cestách nudil se mnou. .)

Co tvoje spolupráce s oblíbeným Ianem Pooleym? Připravujete něco nového?

Jasně, to je náš projekt MVIP. Spolupráce s Ianem je skvělá a moc se ve studiu bavíme! S Ianem se znám skoro 20 let a máme velice podobný vkus. Teď máme hotová 2 EP - jedno na Pooled Music a druhé "Barrique EP" na Lazy Days Records u Freda Everythinga. Naším dalším počinem je společný remix pro Fiakun na Basque Country. Tenhle remix snad vyjde co nevidět!

Matthias Vogt trio

Kapela [re:jazz] se těší velké oblibě. Jak jste se spolu dali dohromady? Hrál jsi s [re:jazz] od úplného začátku?

Hrál jsem v jazz triu a jednou si nás přišli poslechnout Jan & Name z labelu Infracom ve Frankfurtu. Dostali skvělý nápad, že by bylo dobré předělat některé jejich taneční elektronické věci do jazzové podoby. Nakonec se to ukázalo jako super nápad a tak jsme založili sedmičlennou kapelu, udělali aranže, nahráli album a začali koncertovat. Naše první album mělo velký úspěch! Do dnešní doby máme za sebou už 5 studiových desek, procestovali jsme celý svět a spolupracovali s takovými jmény jako N´Dea Davenport z Brand New Heavies, Alice Russell, Eric Truffaz, Nils Petter Molvaer a spoustou dalších. Když se ohlédnu zpět, tak je to jako jeden velký splněný sen!

Podílíš se tedy i na psaní hudby a aranžích pro [re:jazz]?

Jasně. Na posledním albu "Kaleidoscope" je sedm mých věcí plus jazzové předělávky původních elektronických skladeb. Tentokrát jsme do jazzové podoby převedli například slavnou "Tears" od Frankieho Knucklese.

Ve čtvrtek tě můžeme vidět vystupovat v Paláci Akropolis s [re:jazz] a v pátek budeš hrát jako DJ v klubu Černá ovce. Obě vystoupení budou něco naprosto jiného. Řekni nám, jaký je to pro tebe osobně rozdíl a v čem cítíš vetší hudební vyžití?

Je to jako dvě jiné sportovní disciplíny, ale při obou vystoupeních se cítím hudebně uspokojen. Na první pohled se může zdát, že hraní na klávesy a mixovaní desek v klubu je naprosto něco jiného, ale ten vnitřní pocit je dosti podobný. Vždy se snažím ze sebe dostat co nejvíce energie a tuto energii přenést na publikum. Pokud se ale bavíme o rozdílech, tak musím zmínit, že hraní v kapele je týmová práce, takže musíš hodně vnímat i ostatní členy kapely. Při DJingu je to jen o tobě a lidmi před tebou...

Byl jsi někdy v Praze? Jaké máš na Prahu vzpomínky?

Hráli jsme v Akropoli v roce 2010 s naší bývalou zpěvačkou Ingou. Byl to skvělý zážitek a velice povedený koncert a tak se už teď těším na další hraní u vás v rámci Euroconnections. Budeme hrát spoustu nových věcí z alba "Kaleidoscope" a pak se samozřejmě moc těším i na ten páteční mejdan v Černé ovci!

Matthias Vogt

Řekni nám, jakou muziku teď posloucháš doma. Co tě teď opravdu baví? Víme, že máš velice široký záběr...

Jasně, rád se podělím. Moje poslední oblíbené desky jsou: "The Lost And Found" od Gretchen Parlato, ta je vážně super, dále "Death By Misadventure" od Chymery, což je skvělý producent a zároveň velice atmosférické album, "Vivaldi recomposed" je zase neskutečné album od Maxe Richtera - tohle mě donutilo znovu poslouchat klasiku a také Robert Glasper dal dohromady desku, kde není o jazz a hip-hop nouze. Už teď se také moc těším na novou desku Mario Basanova, která vyšla u Needwant...

Ptal se Michal Růžička v říjnu 2012.

foto: archiv

Matthias Vogt se znovu představí v České republice a to ve čtvrtek 15. listopadu v Paláci Akropolis s kapelou [re:jazz] a v pátek 16. listopadu jako DJ v klubu Černá ovce!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016