ROZHOVOR

 

Mefjus: "Spíš budu dříč, než zázračné dítě..."

V pátek 23. listopadu se v kladenské Poldofce exkluzivně představí talentovaný rakouský producent, který si říká Mefjus. Tento chlapík patří v současnosti k producentské špičce v oblasti neurofunku. Vypracoval se tam poměrně rychle a za jeho úspěchem stojí především pracovitost a osobitý zvuk. V rozhovoru jsme se ptali mimo jiné na to, jak přistupuje k vlastní tvorbě, co dělá mimo studio a čím nás hodlá v pátek ve svém setu překvapit...

 

Martine, posluchači drumandbassu z celého světa mohou poslední dobou sledovat významný posun ve tvé tvorbě. Dalo by se říct, že za tím stojí release Neodigitalu "Distantia / Far Too Close", který na tebe strhnul spoustu pozornosti. Jaký z toho máš pocit? Jak vlastně tenhle titul vznikal?

Mám z téhle věci velkou radost a byl to skvělý zážitek, makat s klukama z Neosignalu. Všechno bylo na profesionální úrovni. Už je to nějaký čas, co jsem poslal "Far Too Close" Misanthropovi. On ji párkrát zahrál venku, pak se se mnou spojil a probrali jsme detaily vydání toho tracku na Neodigitalu. Když mi kluci řekli, že release bude obsahovat dva tracky, začal jsem psát druhý track a tak vznikla "Distantia".

Mefjus

Propracoval jsi se na pozici respektovaného producenta. Jak to celé probíhalo? Jaké byly tvoje začátky? Například Rockwell na sebe v jednom našem rozhovoru prozradil, že trvalo pořádně dlouho, než začal opravdu produkovat. Jak to bylo u tebe?

Začal jsem tím, že jsem dělal instrumentálky pro hip-hopovou skupinu mého bratra. Potom, co jsem začal chodit na D´n´B akce, zkusil jsem vytvořit něco, co by se tomu podobalo. Ale trvalo hodně dlouho, než jsem se dopracoval k pořádnému zvuku. V roce 2009 jsem pak upsal labelům svoje první tracky a věci se tehdy rozeběhly...

Kdyby sis měl vybrat mezi dvěma protipóly, co se týká produkce, zařadil by ses do kategorie "dříč", nebo spíš "zázračné dítě?"

Spíš bych se viděl jako "dříč". Když jsem začal dělat hudbu, neexistovaly žádné YouTube tutoriály na to, jak dělat basovou linku, nebo cokoli jiného uvnitř tracku. Takže učení se prvním krokům v hudební produkci probíhalo o samotě a stylem pokus/omyl. Ohledně techniky produkce jsem se naučil na německém fóru: www.producer-network.de. Také jsem potkal několik opravdu v pohodě lidí, se kterými jsem se spřátelil a dodnes s nimi dělám hudbu. Ale každý den ve studiu se učím nové věci - je to nekončící proces...

Jak to vlastně vypadá, když pracuješ? Co tě inspiruje? Máš taky oblíbené umělce mimo D´n´B?

Obvykle pracuju na peckách, který po mně požadují labely. Když mi dojde inspirace, nebo se ve skládání zaseknu, prostě si jen tak začnu tvořit zvuky. Navrhuju si sestavy bicích, nebo nahrávám synťáky, takže když se chci zpátky vrátit k tomu kterému tracku, už mám připravené svoje procesované zvuky, což mi hodně pomůže. Ve tvůrčím procesu se pak nemusím zdržovat. Momentálně poslouchám hodně hudby z osmdesátek...

Tvoje hudba vyšla na labelech, jako jsou Citrus Recordings, Disturbed, Trust In Music, Dutty Audio a taky Neodigital. Co bude dál? Máš v rukávu třeba nějaké zajímavé spolupráce?

Budoucí releasy jsou: můj remix pro Optiva a BTK, singl u Breed 12 Inches a spolupráce s Eneiem, kterou chystáme pro jeho LP u Critical. Dál tam mám remix pro Kasru a Eneie a samostatný dvanáctipalec, který mi vyjde u Critical příští rok. Ohledně těch spoluprácí - je jich víc, ale o těch ještě bohužel mluvit nemůžu.

Mefjus

Pokud bys měl něco poradit producentům ohledně toho, jak na sebe upozornit, co by to bylo?

Je fakt těžké získat si pozornost na D´n´B scéně, protože je hrozně pestrá a živá. Ale pokud jste v bodě, kde jste objektivně spokojeni se svými tracky, prostě je pošlete labelům a ostatním producentům. Nepropadejte beznaději, když labely neodepíšou týden nebo dva. Já sám za sebe můžu říct, že si poslechnu všechno, co mi lidi pošlou a hned jim píšu zpětnou vazbu.

A teď z jiného pohledu - co je pro tebe nejdůležitější, když hraješ na párty? Máš nějaké zaběhnuté postupy, jak dostat parket do varu, nebo raději improvizuješ a reaguješ na atmosféru okolí?

Mám něco jako hrubou verzi plánu, když jdu hrát. Většinou mám v hlavě prvních pár tracků, abych si zvykl a získal jistotu. V setech se snažím měnit tempo a náladu - podle mě by set měl mít příběh, měl by posluchače pozvat na cestu napříč různými druhy zvuku. Rozhodně by to nemělo vypadat tak, že 90 minut poběží nepřetržitá basa.

Mefjus

23. listopadu přijedeš z Linzu do Kladna. Jaká je scéna tam u vás? Máš vůbec čas sledovat dění jinde v Evropě? A samozřejmě bychom rádi věděli, co si myslíš o scéně v ČR...

V Linzi máme malou scénu. Dřív u nás bývalo víc parties, teď je to slabší. Ale někteří promotéři pořádají D´n´B akce a snaží se udržet D´n´B naživu. Hrál jsem u vás jednou a bylo to šílený. Lidi u vás vážně vědí, jak si párty užít. Moc se těším na toho třiadvacátého!

Co si užíváš krom DJingu? Co tě baví?

Pořád dělám na částečný úvazek u firmy, která se věnuje intralogistickým systémům. Tohle, produkce a DJing, mi zabírají 99% času. Rozhodně bych měl víc sportovat, ha ha.

Takže se uvidíme v Poldofce na Kladně. Hodláš nás překvapit něčím zvláštním?

Přinesu zbrusu nové pecky, které jste na 100% ještě nikde neslyšeli. A jak jsem říkal, nečekejte, že budu hrát jen D´n´B. Za 90 minut může člověk slyšet tolik skvělé hudby, která nemá zrovna 175 BPM...

Díky Martine za tvé odpovědi a těšíme se na tvůj set!

Ptal se Tomáš Vorel v listopadu 2012.

foto: archiv

Rakouský DJ a producent Mefjus se znovu představí v České republice a to v pátek 23. listopadu v kladenské Poldofce v rámci noci Warm Up! 3.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016