ROZHOVOR

 

Promenade: "Domov je tam, kde jsou gramofony..."

Promenade, vlastním jménem Francesco Oliveto, patří k matadorům italské drumanbassové scény. Kromě DJingu se věnuje i vlastní produkci a mimo jiné vede i label s názvem BNCexpress. Jaké byly jeho začátky se zlomenými beaty a jak vypadá drumandbassová scéna v jeho rodné Itálii? To vše a ještě mnohem více se dozvíte v následujícím rozhovoru...

 

Francesco, na začátek jedna odlehčující otázka... Jak se ti daří?

Mám se fajn, díky za optání, kámo!

Jak ses vlastně dostal k elektronické muzice? Začínal jsi hned u drumandbassu? Kdy sis řekl, že drumandbass bude pro tebe to pravé?

K drumandbassu jsem poprvé přičichl v roce 2002, když jsem tehdy žil v Miláně. Tam jsem se seznámil s DJem Delroyem, absolutní legendou a průkopníkem drumandbassu v Itálii. Ten mě přivedl k hraní a otevřel mi dveře italské zlomené scény. Teď po mnoha letech jsem na sebe moc hrdý, když mu to mohu konečně vrátit. Produkuju pod svou značkou BNCexpress, a právě Delroyovi na ní vyjde v průběhu března nový release. Bude to pravý a nefalšovaný liquid funk, který se k pomalu přicházejícímu jaru skvěle hodí!

Promenade
Kdy ses rozhodl, že se budeš věnovat DJingu a produkci? Šlo to ruku v ruce, nebo jsi nejdřív začal hrát a až potom dělat vlastní muziku?

Už v době, kdy jsem studoval jazz a produkci, což bylo dávno před tím, než jsem se dostal k drumandbassu, byly mou velkou láskou gramofony. A dokonce i dnes, kdy produkuji hodně vlastní muziky, se spíše cítím být DJem než producentem. Myslím, že prvními a hlavními odběrateli elektronické hudby byli a stále jsou především DJové, takže i ve své tvorbě přemýšlím nad kompozicí více jako DJ, než jako zvukový designér. Na svém labelu vydávám různé drumandbassové subžánry, přičemž producentům dávám vždy jen jedinou podmínku: hudba, kterou chcete vydat u BNCexpress, musí být "DJ friendly".

Pamatuješ si ještě na své úplně první hraní?

Měl jsem tehdy opravdu velké štěstí, protože se mi naskytla možnost hrát jako rezidentní DJ jedné z prvních a největších italských crew, která se jmenovala Jack The Sound. Pamatuju si, že tehdy jsem v ní byl nejmladší. Společně se mnou tam působili ještě Delroy, DJ Em a Frank S., což byli lidé, kteří tlačili zlomené beaty už v raných devadesátkách. Díky nim jsem měl příležitost zahrát si po boku jmen jako Rey Keith, Storm, Simon Bassline Smith, DJ SS nebo legendární Marcus Intalex. Díky tomu jsem se naučil nové "skills" a dodnes si vzpomínám na tu skvělou atmosféru, která na těchto akcích vždycky panovala.

Promenade

Pocházíš z Itálie... Jak tedy vypadá italská drumandbassová scéna? Můžeš nám ji nějak přiblížit?

Itálie miluje drumandbass, a co se týče produkce, tak ta v dnešní době zažívá zlaté časy. Vedle našich zlatých chlapců, jimiž jsou Maztek, Dabs, Aeph, Arp xp a HLZ, kteří vydávají své tracky na velkých labelech, tu máme i novou generaci odvádějící skvělou práci. Sem patří Inside Hanzo & Randie, Akrom, WPL, Kiril, Neve a Synth Etika. Já mohu s velkou hrdostí říct, že katalog labelu BNCexpress obsahuje první releasy od mnoha výše zmíněných producentů, což nás stále motivuje k vyhledávání nových umělců. Přesně tohle teď vlastně děláme v České republice, kde jsme už vydali tracky od Furious Freaks a Houbasse.

Když bys měl porovnat italskou a českou drumandbassovou scénu, kde si myslíš, že to šlape víc?

Myslím, že Česká republika má vůbec nejlepší drumandbassovou scénu na světě. Tady je ta hudba neuvěřitelně populární a drží si svůj undergroundový feeling i v momentě, kdy stojíte mezi dvaceti tisíci lidmi na obřím festivalu. To je prostě dokonalé! Nemohu vysvětlit proč, ale přijde mi, že v České republice se drumandbass stal obrovskou kulturní záležitostí, a proto jsem moc rád, že tady mohu aktuálně žít!

Promenade

Vedeš také vlastní label BNCexpress. Můžeš nám o něm říct něco víc? A proč ses rozhodl k založení vlastní značky?

Když jsem začal vydávat hudbu na vinylu a posílat dema velkým labelům, cítil jsem se do jisté míry svázaný tím, že se musím co možná nejvíce přiblížit náladě těch skladeb, které měl daný label ve svém katalogu. Možná se mýlím, a je to jen můj osobní názor, ale myslím si, že hudba je hudba, a má-li svůj univerzální jazyk, tak jak mohu nutit lidi produkovat pouze zvuk, který je pro daný label specifický? To je možná také důvod, proč mě nebaví ploché a jednotvárné sety. Každopádně, když jsem založil BNCexpress, rozhodl jsem se dát producentům absolutní volnost ve stylu jejich tvorby. Zkrátka dělejte si to podle sebe, a jak vás to baví. U mě platí jediné pravidlo - respektujte DJe! BNC spolupracuje s mnoha producenty, což je jasná známka toho, že nejsem jediný, kdo hraje hru tímto způsobem.

Už několik let žiješ v Praze... Co tě vedlo k přesunu ze slunné Itálie k nám do České republiky, a jak se ti v Praze líbí?

V Praze je o dost víc sluníčka než v Miláně, kde jsem žil posledních patnáct let svého života. Takže můžu s klidem prohlásit, že s počasím si tady nemusím dělat žádné starosti. Já tohle město prostě miluju, mám rád Vltavu a zbožňuju dlouhé procházky po těch obrovských parcích, jakých je tady opravdu hodně. Myslím, že "these boots are made for walking" a nakonec, domov je tam, kde jsou gramofony, což je momentálně tady v Praze!




Už velmi dlouho se věnuješ i produkci vlastních skladeb... Kde čerpáš inspiraci pro svou tvorbu?

Při skládání hudby se cítím hrozně fajn, a proto to taky dělám. Inspiruje mě hudba, a to nejenom drumandbass. Silně mě inspiruje také "crowd" na párty, protože jsem "real party boy", však to znáš. :) Hudba je konečně kulturní a duševní proces, takže živá scéna je naprosto přirozeným prostředím. Myslím, že zažít párty a poslechnout si hudbu v klubu, je rozhodně mnohem lepší, než ji konzumovat prostřednictvím sociálních sítí.

Máš nějaké interprety, kteří tě ve tvé tvorbě ovlivnili?


Calibre, Roni Size, DJ Suv, Patife, Zinc, Hype a spousta dalších!




Na tuto otázku se ptám úplně každého, takže se jí nevyhneš ani ty. Prozradíš nám nějakou zajímavou historku z hraní nebo návštěvy nějaké párty?


Stále si pamatuji na první party na jihu Itálie v roce 2006, kde hrál DJ Hype. Byl to jediný deštivý den během celého léta, ale i přes to všechno v noci tancovalo neuvěřitelných tisíc lidí. Je to pro mě stále ta nejneuvěřitelnější párty, na které jsem kdy hrál...

Co na svém labelu BNCexpress připravuješ pro letošní rok?

Máme spoustu nových releasů, které plánujeme vydat, spousta jich je navíc od nových talentů, které jsme objevili. Za všechny mohu jmenovat například Mindset a Distune z Holandska. Také plánujeme album "ClubMates 3", které spadá pod můj vedlejší projekt Control Change. V srpnu také chystáme BNCexpress label night na historicky první třídenní drumandbassové párty v jižní Itálii, na což se už teď moc těším!

Kteří čeští, nebo zahraniční DJs a producenti podle tebe stojí za pozornost?

Už brzy na BNCexpress vydáme nové EPčko od Houbass a také další od Furious Freaks, kde bude i řada kolaborací s dalšími českými producenty. Objeví se tam No Cure, Magenta, Maart, Lavish, znovu Houbass, a také brilantní Lifesize MC ve VIP verzi tracku "Mosquito", jenž vyšel loni na jejich skvělém "Sonar Cave EP".

Promenade
Mimo jiné také vyučuješ v DJské škole Musartedo... Co tam máš na starosti?

Učím tam míchání a mastering v programu Logick a někdy i DJing. S vyučováním jsem začínal už před mnoha lety v Miláně a stále mě to baví! Škola Musartedo mi dala příležitost učit tady v Praze, takže se snažím vkládat do toho maximum a dělat to co možná nejlépe.

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máš nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Díky všem, kdo podporujete naši hudbu na BNCexpress, a i nadále sledujte web Techno.cz!

Parádní tečka na závěr! Já ti děkuji za rozhovor a ať se daří...

Děkuju za pozvání a ať to jde, kámo. Bless!


Ptal se stanjah v únoru 2018.

foto: archiv

Sledujte také:

http://bncexpress.com
https://www.facebook.com/bncexpress
https://www.facebook.com/PromenadeBNC
https://soundcloud.com/bncexpress

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016