ROZHOVOR

 

Etherwood: "Vypnul jsem telefon a jen nasával tu atmosféru..."

Jeho skladby se vyznačují nevšední, oduševnělou a dech beroucí atmosférou. Každý z jeho tracků je navíc jedinečný díky precizní práci s melodií a aktuální náladou. Není tedy divu, že patří mezi přední producenty atmosférického soulful a liquid drumandbassu. Etherwood začátkem března vydal své v pořadí již třetí album, a v dubnu zamíří i k nám do srdce Evropy, konkrétně do klubu Roxy, aby nám představil výsledek. My jsme si s tímto talentovaným producentem popovídali nejen o jeho nové desce, ale dozvíte se i to, co například radí do začátků s produkcí hudby. Takže se pohodlně usaďte, a nenechte se rušit při čtení následujících řádků...

 

Woody, je to přesně rok, co jsme si spolu povídali naposledy... Tehdy to bylo hlavně o tvém druhém albu "Blue Leaves". Jak ses celou tu dobu od vydání měl?

Byl to pro mě hodně bláznivý rok, a to jak po osobní, tak i po duchovní stránce. Naučil jsem se spoustu věcí o sobě, což se vlastně odráží i na mém posledním albu.

Jak dlouho jsi vlastně na třetí desce pracoval? Pamatuji si, že když jsme si povídali posledně, tak už jsi měl v hlavě nějaké nápady...

Máš pravdu, ale finální album v podstatě vzniklo až během mého pobytu ve Finsku, kde jsem strávil krásných deset dní. Zbytek práce pak probíhal ve studiu, kde jsem musel ještě rozdělit všechny zvukové stopy a následně je spolu znovu smíchat, aby to fakt hrálo!

Etherwood

Co zapříčinilo tak dlouhou pauzu mezi tvým druhým albem "Blue Leaves" a novinkou "In Stillness"?

Myslím, že po nějaké době od vydání "Blue Leaves" jsem se cítil naprosto bez inspirace... Nemohl jsem se jen tak vrátit do studia a znovu začít psát. Bylo to přesně naopak oproti vydání debutové desky, kdy jsem začal psát hudbu pro "Blue Leaves" prakticky hned po své prvotině. Teď jsem se vyloženě musel nutit k tvorbě, ale s ničím jsem nebyl spokojen. Proto mi přišlo lepší dát si pauzu a pokusit se tvořit jen malé útržky, než se dostaví nějaká ta inspirace. Finsko tohle všechno změnilo!

V loňském roce jsi vypustil první singl z této desky, který se jmenuje "Fire Lit Sky". Pro mě osobně je to jedna z tvých nejosobnějších skladeb. Můžeš nám přiblížit, jak vznikala?

Tak to mě vážně těší, že se ti líbí! Je to přesně tak, jak říkáš... Tato skladba vznikala ve Finsku na chatě u jezera. Svítilo slunce, a ty barvy všude kolem byly naprosto neuvěřitelné! Chtěl jsem tam zachytit způsob, jakým se ty barvy vyvíjí a znovu vytváří, a mám takový pocit, že se to nakonec povedlo...




Tvé třetí album je venku, tak nám pověz, jak se po jeho vydání cítíš...

Deska vyšla 2. března, a ohlasy na ni jsou zatím velmi kladné, takže jsem opravdu spokojený!

Tvá nová deska nese jméno "In Stillness". Co tě vedlo právě k tomuto názvu?

To, jak se jmenuje, přesně popisuje, jak jsem se v té době, kdy jsem ji psal, cítil... Ta chata, ve které jsem pobýval, byla úplně oddělená a nikdo jiný kolem ní nebyl. Bylo to zkrátka kouzelné místo!

Etherwood

Dokážu si představit, že než vše dotáhneš na úroveň, na jaké svou hudbu chceš mít, zabere to moře času. Je to skutečně tak?

Rozhodně! Jak už jsem říkal, nechtěl jsem sám na sebe vyvíjet tlak, abych složil určité množství skladeb, než odjedu. Ve Finsku nikdo jiný nebyl, byl jsem úplně izolovaný, což mi vyhovovalo. Vypnul jsem telefon a jen nasával tu úžasnou atmosféru tohoto místa.

Jak už bylo několikrát zmíněno, své třetí album jsi psal o samotě ve finské přírodě. Kde přesně to bylo?

Bylo to v místě zvaném Barosund. Je hezké se čas od času odříznout od okolního světa, vlastně to úplně nejlepší! Když lidem říkáte, kam zrovna jdete nebo míříte, tak to není ono, vždycky vám může někdo zavolat nebo tak něco. Když jsem byl ve Finsku, tak jsem doslova nemluvil s nikým jiným než sám se sebou skoro dva týdny, což byl občas dost šílený pocit...




A proč sis vybral právě Finsko? Nelákal tě pro tvorbu nového alba spíše nějaký prosluněný ostrov?

Finsko jsem zvolil, protože tam mám pár přátel, a chtěl jsem je na nějaký čas navštívit. Bylo to v zimě, což mi v tu chvíli přišlo jako ideální čas. Navíc si myslím, že Finsko dalo mé desce takovou specifickou severskou atmosféru...

Dříve jsi v jednom rozhovoru uvedl, že potřebuješ najít útěchu pro další tvorbu... Našel jsi ji právě tam?

Rozhodně ano a to ve velké míře!

Divoká finská příroda má své kouzlo, o tom nemůže být pochyb...

To rozhodně! Je tam opravdu okouzlující atmosféra a spousta volně žijících živočichů. Ve skutečnosti tam můžete cítit život úplně ve všem a úplně všude, je to naprosto úžasné! A ty západy slunce jsou dokonalé...

Etherwood

Jaká byla zpětná vazba od kluků z Med School?

Kluci dovedou vždycky skvěle podpořit a navíc mi Med School dává také spoustu kreativní svobody, za což jsem moc rád.

Na albu se objevila i jedna vokalistka, pokud se nemýlím... Jak se jmenuje?

Máš pravdu. Vystupuje pod jménem FEELS a potkal jsem ji právě ve Finsku. Její hlas je opravdu moc krásný a jsem rád, že mi nahrála svůj vokál do jedné skladby.

Plánuješ už teď nějakou další zajímavou lokalitu, kde budeš tvořit dál?

V létě mám v plánu cestovat po Evropě v dodávce, s čímž vlastně začnu už teď, protože i k vám do Roxy už v ní přijedu! Takže takový je plán a já jen doufám, že během cestování se mi podaří napsat spoustu nových skladeb.



Jsi v Roxy už pravidelným hostem, takže jen předpokládám, že už se k nám opět těšíš...

Je to tak, Roxy i Prahu prostě miluju! Myslím, že u vás budu hrát už popáté, a vždycky to bylo skvělé. Už se prostě nemůžu dočkat!

Co bys úplně na závěr našeho povídání poradil začínajícím producentům?

Nestresujte se a nepracujte pod tlakem, abyste byli úspěšní... Relaxujte a užívejte si psaní hudby, to ostatní už se pak dostaví samo.




Díky za rozhovor a ať se ti daří ve tvé další tvorbě!

Díky moc a uvidíme se v Roxy!

Ptal se stanjah v březnu 2018.

foto: archiv

Britský DJ a producent Etherwood se představí znovu v České republice a to 20. dubna na showcase labelu Med School v klubu Roxy.

Sledujte také:

https://www.facebook.com/etherwood/

https://www.facebook.com/medschoolmusic/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016