ROZHOVOR

 

DJ Soulphonique: "Začít musí každý u sebe..."

Až budete příští týden brouzdat po festivalu Colours of Ostrava, nezapomeňte se zastavit v H&M BLOCKu. Nejenže v téhle relaxační zóně příjemně nasbíráte síly na další koncerty, ale taky v ní můžete udělat pár významných kroků, které pomůžou planetě. Třeba si pořídíte své první osobní kovové brčko. Anebo se naučíte několik triků se starým tričkem, které máte rádi a nechcete ho dát do koše. A i tady narazíte na skvělou hudbu. DJ Soulphonique měl před rokem v H&M BLOCKu takový úspěch, že tentokrát dostal atmosféru zóny i výběr účinkujících DJů do svých rukou...

 

Hudební dramaturgie v H&M BLOCKu je letos v tvojí režii. Jak jsi ji pojal?

Vždycky mi přišlo trochu škoda, že na Colours nedostávají moc příležitostí Ostraváci. Na festival jezdí lidi z celé republiky, ze Slovenska i z Evropy, proč by nemohli objevit i trochu lokální kultury? Když jsem byl tedy osloven sestavit letošní line up pro H&M BLOCK, pro nápad vytvořit čistě ostravskou stage jsem nemusel chodit daleko.

Soulphonique

A žánrově? Sám jsi mistr nu funku, držel ses tohoto soundu, nebo toho nabídnou tvoji hosté víc?

Mnohem víc! .) Mám rád rozmanitost a nerad se žánrově omezuju. Mým kritériem bylo, aby ti DJové hráli pohodovou, veselou muziku, která podle mě k letnímu festivalu patří. Kromě mě budou hrát v H&M BLOCKu Forma, Luvca, Ian Blond, Yadel, Horse a další. To znamená, že se můžete těšit na Funk, World Music, Soulful House, Neosoul, Jazzy Beats, Breakbeat, Bass Music a taky třeba Liquid Funk. Snažil jsem se, aby to spojení ve výsledku dávalo smysl a užili si to návštěvníci i samotní DJs. Ta naše parta za mixem bude i lidsky fakt super.

Loni hráli DJové H&M BLOCKu z gramofonů a Josef Sedloň dokonce i z kazeťáků. Navážete? :)

Já jsem vinylům pořád věrný i přes všechna úskalí, která to přináší. Jdu trochu hlavou proti zdi, ale zatím mě to baví! .) Proto jsem rád, že se ke mně tentokrát připojí i další. Ne, že bych je podle toho vybíral, ale větší polovina DJs je schopna odehrát vinyl only sety. Což se dnes skoro nevidí.



To je pravda... Bude dobrý zažít ten real DJing v tak velký míře. H&M BLOCK ale není jen o hudbě. Letos se jeho koncept nese v duchu 3R , což znamená REDUCE, REUSE, RECYCLE. Co konkrétně děláš pro planetu ve svém každodenním životě?

Myslím, že pokud pro naši planetu něco dělat můžeme, je to zároveň naše povinnost. Stačí málo. Začít musí každý u sebe, pak může být třeba příkladem pro ostatní. Za sebe můžu říct, že poctivě třídím odpady, recykluju/upcycluju, jak to jde, do práce jezdím na kole a vyhýbám se jednorázovým plastům – plastové nádobí nebo třeba brčko k životu vůbec nepotřebuju. No, možná do oblíbeného GTčka, ale pro tyhle případy jsem si nedávno pořídil nerez variantu. .) Podobnou budou dostávat k drinkům i návštěvníci H&M BLOCKu, za což jsem moc rád. Taky preferuju nebalené a lokální potraviny, do obchodu nosím vlastní tašku, piju kohoutkovou vodu a používám nerezovou láhev. Snažím se kupovat organic/fair trade oblečení z přírodních materiálů případně recyklovaných plastů a vyhýbám se palmovému oleji.

Wow, to jsi úplně ukázkový případ!

Děkuju. Musím říct, že na začátku to není jednoduché, všechno trochu dýl trvá a člověka to otravuje. Když se z toho stane zvyk, ani ti nepřijde, že děláš něco navíc. Třeba třídit odpad jsem se naučil už na základní škole, pak jsem to zavedl i doma a naučil třídit celou rodinu. Dneska mě ani nenapadne, že bych mohl házet odpadky do směsného odpadu. Takže – vydržte! Stojí za to.

H&M Block

Na co se na Colours kromě hraní se svojí ostravskou crew nejvíc těšíš? Potkáme tě na nějakém koncertě v první řadě?

Musím říct, že mě mrzí, že na festivalu už funky nedostává tolik prostoru, jak bylo dřív zvykem. Ale chápu, že se festival vyvíjí a dramaturgie se posouvá, takže nechci jen plakat nad rozlitým mlíkem - v programu je hromada kvalitní muziky! Letos si určitě nenechám ujít N.E.R.D. Z těch velkých jmen mě taky zajímá Joss Stone, Ziggy Marley, Jon Hopkins nebo Kygo. Z těch neznámých doporučuju Alfa Mist. Colours byly vždy o World Music, letos třeba přijede legenda Cheikh Lô a po loňském zážitku s Faada Freddy chci vidět i jeho kapelu Daara J Family. Z naší česko-slovenské scény se těším na Jimmyho Pé & Ashley Abrman, Never Sol, návrat Trosek a mé oblíbence Modré Hory. A to jsem ještě nekontroloval program diskusí, přednášek a filmů v rámci tradičně nabitého doprovodného programu. Tak snad to všechno stihnu! .)

Ptala se H&M crew v červenci 2018.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016