ROZHOVOR

 

Air.K & Cephei: "Uvidíme, kam nás naše cesta dál povede..."

Rakouská dvojice Air.K & Cephei, vlastními jmény Johannes Erker a Uwe Kesselbacher, patří mezi největší talenty nové vlny atmosferického liquid funku, soulful drumandbassu a deepu. Ve svých skladbách oba propojují hluboké emoce spolu s uhrančivou atmosférou, díky čemuž se v poměrně krátkém čase dostali do katalogu zvučných labelů Integral Records nebo Fokuz Recordings. My jsme měli tu čest tuto talentovanou dvojici nedávno slyšet v pražském Crossu, a právě při této příležitosti jsme si s klukama také popovídali...

 

Díky, že jste si udělali čas na náš rozhovor, kluci... Jak se vám daří?

To my děkujeme za pozvání, máme se skvěle!

Právě jste navštívili Prahu a zahráli u nás set na párty Double Trouble v klubu Cross. Jak jste si tuhle noc užili?

Praha je prostě super místo! V klubu Cross jsme byli poprvé a jediné, co k tomu můžeme říct, že to bylo prostě úžasné. Ty vibrace a skvělí party people, to se jen tak nevidí. Kdykoliv to půjde, moc rádi znovu přijedeme!

Air.K & Cephei

Zdržíte se v Praze déle, nebo hned po párty pokračujete dál ve své cestě za hudbou?

Bohužel musíme ještě dnes letět zpátky domů. O mejdanu Liquicity, který se hned druhý den po našem vystoupení koná, jsme se doslechli příliš pozdě. Jinak bychom tam určitě rádi vyrazili...

Jak jste se vlastně dali dohromady?

Známe se už téměř 15 let. Potkávali jsme se na našich drumandbass akcích a chvilku nato jsme se společně vrhli na DJing a pořádali i párty vlastní. Pak se Johannes na několik let přestěhoval do jiného města a my tak na sebe ztratili kontakt. V roce 2013 jsme se ale znovu sešli a rozhodli se založit společný hudební projekt. Hned od začátku mezi námi byla dokonalá chemie, díky čemuž jsme věděli, že tehle projekt není jen nějakou dočasnou záležitostí. Zaměřili jsme se na to, co chceme hudebně dělat, i když nějakou dobu trvalo, než jsme si zvykli na software a celý tvůrčí proces produkování. Byla to dlouhá cesta, ale jsme moc rádi, že jsme do toho tenkrát šli!

Air.K & Cephei
Pocházíte z Rakouska... Můžete nám přiblížit, jak vypadá tamní drumandbassová scéna?

Scéna je tady dost velká. O drumandbass tu byl vždycky velký zájem, ale v posledních letech se zdá, že si získává stále větší pozornost místního publika. Je to dané také tím, že téměř v každém větším městě působí nějaké crew a řada promotérů. A také od nás pochází řada významných producentů jako například Camo & Krooked, Mefjus, Phentix, Dkay a mohli bychom pokračovat...

Jaká byla vaše cesta k drumandbassu? Kdy jste tomuto žánru propadli?

Uwe: Johannes v tom jede déle než já. Jeho bratr byl DJ a produkoval drumandbass dávno před tím, než jsem tento styl začal poslouchat já. Poprvé jsem drumandbass zaregistroval v roce 2005 a od té chvíle jsem se do této skvělé hudby zamiloval!



Patříte mezi zástupce atmosferického liquid funku, soulful drumandbassu a deepu. Kde čerpáte inspiraci pro svou tvorbu?

Jednoznačně můžeme říct, že inspiraci stále čerpáme z toho, čemu dnes říkáme "zlatá éra drumandbassu" v období 2005 - 2009. V téhle době vyšla spousta našich oblíbených skladeb, a spoustou z nich jsme ovlivněni dodnes...

A kdy jste vlastně poprvé přičichli k produkci vlastní muziky?

To už je pěkná řádka let, ale tušíme, že to bylo tak před pěti šesti roky...

Air.K & Cephei

Kolik času denně trávíte ve studiu a jak vypadá váš běžný pracovní den?

Jasně, že se nedostaneme do studia každý den, ale snažíme se na produkci pracovat tak často, jak to jenom jde. Oba chodíme do normální práce, takže to není tak jednoduché, určitě to sám dobře znáš...

Jak probíhá vaše spolupráce ve studiu? Jistě to pokaždé nejde hladce, máte tedy mezi sebou občas i nějaké ty rozbroje?

Samozřejmě... Bylo by skvělé udělat novou skladbu pokaždé, když se dostaneme do studia, ale to je zkrátka nemožné. Máme dobré dny, kdy vždycky uděláme velký kus práce, ale jsou i dny, kdy neuděláme skoro nic. V poslední době jsme měli naštěstí více těch dobrých dní. :) Vzhledem k tomu, že veškerou hudbu tvoříme společně, vytvořili jsme si určitý druh pracovního postupu, kde máme každý rozdělenou svou část práce. Někdy jeden z nás přichází s novými myšlenkami, riffem nebo částí tracku, ale to následné zpracování děláme vždycky společně.


Jak byste charakterizovali současnou liquid funk scénu? Co se změnilo od doby, kdy jste sami začali tvořit hudbu a jací další producenti podle vás stojí za pozornost?

Liquid je už dlouhá léta klasickým subžánrem drumandbassu. Během těch let se určitým způsobem změnil, naštěstí ale směrem k lepšímu. Hudebně je dnes na vysoké úrovni, kvalita nových skladeb je stále lepší a lepší, a neustále se objevují nové tváře, které tento styl jistě posunou zase o kus dál. Jednu "zlatou éru liquidu" jsme tu už měli, tak doufejme, že se jí v budoucnu dočkáme znovu. Je spousta producentů, kteří si zaslouží pozornost, ale v té záplavě nových talentů, kteří se k této scéně připojují, je dost těžké udržet si přehled...

Máte za sebou skvělé releasy u značek Fokuz Recordings a Integral... Kam byste chtěli svou tvorbu posunout dál? Máte nějaký svůj pomyslný "highlight"?


S těmito labely spolupracujeme moc rádi! Oba mají na scéně vybudované jméno a vydávají skvělou hudbu. Nemůžeme říct, jaký bude náš další krok, prostě uvidíme, kam nás naše cesta dál povede. Doufáme, že v budoucnu budeme mít více vystoupení v různých zemích a také chceme udržet naše přátelství spolu s vášní pro to, co děláme.

Připravujete aktuálně nějaké nové releasy? Na co se můžeme v nejbližší době těšit?

Rozhodně ano! Dokončili jsme několik nových věcí pro Integral i Fokuz Recordings, víc ale zatím prozradit nemůžeme. Nechte se překvapit!


Já jsem vás poprvé zaregistroval díky skvělé skladbě "Savannah"... Jak vznikl tento track a díky čemu se podle vás stal tím průlomovým releasem?

Skladba "Savannah" byla jednou z našich ranných prací. Neexistoval pro ni žádný koncept, jen jsme seděli ve studiu a na klavíru zkoušeli nějaké akordy a úplnou náhodou jsme přišli na jeden motiv. Cítil jsem z něho krásu a melancholii a v tu chvíli bylo jasno! Museli jsme ho prostě použít... A tak se vlastně zrodila "Savannah"! Tou průlomovou skladbou je určitě "Way Home", která vyšla u Integralu. Když nám tehdy Glenn z Integral Records řekl, že bude "Way Home" figurovat ve výběru portálu UKF, málem jsme si z toho nadělali do kalhot... Rozhodně jeden z nejkrásnějších dnů v naší kariéře!

Stala se vám v poslední době nějaká vtipná historka během hraní nebo návštěvy nějaké párty?


To necháme raději bez komentáře... :)

Air.K & Cephei + Stanjah

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře na závěr?

Chceme prostřednictvím tohoto rozhovoru poděkovat všem, kteří nás a naši hudbu v posledních letech podporovali a podporují. Děkujeme vám! Velký dík patří i několika lidem, s nimiž v posledních měsících spolupracujeme, tedy Nadine (dívka, která nazpívala "Wish To Fade"), Francisovi (songwriter), Lukasovi (vocal recording engine), několika producentům, jejichž jména zatím nesmíme prozradit, ale spolupracovali s námi na chystaném EP, dvojce Glenn & Zula (Artificial Intelligence) z Integral Records a Marcovi (Dreazz) z Fokuz Recordings za vydávání muziky naší a našich přátel a kolegů!

Díky za rozhovor, kluci a ať se vám i nadále jen a jen daří!

My moc děkujeme za příjemné povídání a měj se fajn!


Ptal se stanjah 16. března 2019.

foto: Tomáš Vencl + archiv

Sledujte také:

Air.K & Cephei Facebook

Air.K & Cephei SoundCloud

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016