ROZHOVOR

 

Viceversa: "Každé město v Itálii může mít svou micro house komunitu..."

Italský DJ a producent Viceversa svými autentickými skladbami v poslední době dosti čeří vody micro house scény. Má dynamický zvuk, který každého vtáhne, roztančí a zkrátka nepustí. Svoji hudbu vydává jak na velkých a známých labelech, tak i na svém vlastním... To už je fůra důvodů, proč s ním udělat rozhovor, a více vám Viceversu, vlastním jménem Alessia Terracciano, představit. Naživo ho totiž budete mít možnost slyšet, zatančit si na něj a užít si jeho hudbu 18. října na mini.musik launch party v pražském klubu swim. Rozhovor též obsahuje odkazy na jeho tvorbu a sety, takže kromě hezkého čtení přejeme i příjemný poslech!

 

Jak se máš, Alessio? Co tě těší v poslední době, vyjma muziky, dělat?

Mám se skvěle! V poslední době si mimo muziky užívám zejména běhání a fotbal...

Viceversa

S produkcí elektronické muziky jsi začal v brzkých patnácti letech. Jakou hudbu jsi v té době poslouchal? Co bylo prvotním impulzem, že ses pustil do produkce?

Nebyl jsem zaměřen na jeden hudební žánr, protože jsem vždycky poslouchal skoro všechno. Když jsem byl teenager, tak v mých sluchátkách převažoval hip-hop. V té době ve mně sílila chuť se skrze hudbu vyjádřit a tak jsem začal skládat.

Cítíš, že je tvá muzika ovlivněna Itálií a jejím temperamentem? Kde kromě ostatní elektroniky hledáš inspiraci? Co tě baví poslouchat?

Italská hudba mě mírně ovlivnila zejména v minulosti, inspiroval jsem se tím, co se mi líbilo a to jsem přepracoval do podoby mně blízké. V mé tvorbě jsou slyšet tóny, které připomínají italský folklór, například skrze arpeggio. Aktuálně poslouchám kromě minimalu zejména trip-hop, přičemž hodně mě baví Tricky, Portishead či Massive Attack.

Provozuješ vlastní label Viceversa, na kterém vydáváš svoji hudbu. Je to pro tebe způsob, jak dostat do světa svou tvorbu, nebo je za tím víc a to i včetně nějakého plánu do budoucna? Uvažuješ o otevření vlastního labelu i pro další producenty?

Na začátku jsem měl nápad vydávat své skladby jen na vlastní značce, ale protože některé významné labely projevily zájem o mou produkci, tak jsem se rozhodl vydávat i mimo něj. Moje značka bude nadále sloužit výhradně pro vydávání mé tvorby. V budoucnu však plánuji rozběhnout nový label, který bude spuštěn pro ostatní producenty a budu šťastný, když u mě budou chtít svou hudbu vydávat.

Na který track jsi nejvíce hrdý? Jak dlouho jsi na něm pracoval a jaký je vlastně jeho příběh?

Jsem hodně hrdý na release "Sixsixone" (VCVRS007) vydaný skrze Viceversa. Pamatuji si, že jsem se inspiroval sledováním jednoduchého videa na YouTube, zvuk stál za prd, a právě to jeho zkreslení mě nakoplo! V ten moment se mi rozsvítilo a hned jsem věděl, jak na to...


Teď něco málo k hraní... Jak funguje italská scéna? Asi bude rozdíl mezi severem, jihem a Sicílií... Dá se říct, že elektronická muzika, případně minimal / micro house frčí ve všech větších městech Itálie, nebo tomu tak není?

Undergroundová hudební scéna roste v Itálii rok od roku. Vzniká mnoho skvělých míst napříč Itálií od severu k jihu. Myslím, že každé město v Itálii může mít svou micro house komunitu.

Vnímáš rozdíl mezi italským publikem a mezi lidmi, kteří tančí na tvou muziku v zahraničí?

Myslím, že více na východ a sever od Itálie je v Evropě rozvinutější micro house scéna. To se odráží na zájmu lidí a jejich schopnosti ocenit tvou hudbu.

Viceversa

Je nějaký DJ nebo producent, s nímž bys chtěl hrát na jedné akci a proč?

Určitě Ricardo Villalobos. Fascinuje mě na něm, s jakou neuvěřitelnou lehkostí umí vzít svůj charakteristický zvuk a rozprostřít ho do dlouhého tracku bez toho, aby začal být nudný.

Kde sis v poslední době zahrál nejlépe? Čím bylo to hraní jedinečné?

Za zmínku určitě stojí curyšský klub Supermarket. Atmosféra byla jedinečná, klub měl výborný sound system a promotér odvedl profesionální práci...

A co Čechy? Byl jsi u nás někdy?

Ne, nikdy jsem nebyl v České republice, ale pamatuji si, že Praha byla jedním z témat, které jsem si vytáhl při závěrečné zkoušce na střední škole.

Co bys rád vzkázal našim čtenářům?

Nemůžu se dočkat, až k vám přijedu a zahraju. Jsem si jistý, že Praha bude kouzelná. Uvidíme se na tanečním parketu!


Ptal se Neighbour v říjnu 2019.

foto: archiv

Italský DJ a producent Viceversa se historicky poprvé představí v České republice a to 18. října na akci mini.musik v klubu swim.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016